Reklama

Reklama

Johnny a jeho motorkářský gang přijíždějí do Carbonville na soutěž motorek. Kvůli svému chování jsou však vyhozeni z města. Dostanou se do nedalekého Wrightsville, kde pokračují ve své hrůzovládě. (Cinemax)

Recenze (89)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Na rok 1953 velice odvážný, rozporuplný a kontroverzní film o revoltě mládí proti autoritám, zažité morálce i obecným představám o správně prožitém životě, který však poměrně vyrovnaně dává prostor oboum stranám. Očekávaný happyend, jenž se nedostavil, spolu s vnitřními rozpory všech postav udržují vysokou úroveň i z obecného hledisla. Z toho formálního pak film nejspíše charakterizuje mírná afektovanost a herecký galakoncert Marlona Branda, který je tu plný elánu, energie, dynamiky a nesmírné síly, již ventiluje takřka na všechny strany. Ó, to byly doby, kdy božský Marlon plnil kinosály o ovládal srdce všech dívek a mozky všech chlapců! ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto sa hovorí atmosféra! Pár vecí by som síce spravil inak (keďže som aj z inej doby:), ale napriek tomu, tento film som doslova hltal. Mladý Brando je proste macho a Mary Murphy? Asi som sa zamiloval. Prehnaná korektnosť a moralizovanie už od začiatku, tiež nie sú jednoznačné. Nakoniec je Wild One o dvoch stranách mince, o podieloch viny. O motorkároch a o šálke kávy... Je dobovo štylizovaný, ale pre mňa čarovný. ()

Reklama

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

S ohledem na rok výborný film s mladým, ale rozhodně ne skvělým Marlonem Brandem. On to sice je frajer, ale kdyby nemluvil jako negr a přestal tak nešikovně balit servírku, tak by mi byl možná i sympatický, ale už se v tom nebudu vrtat, kdo ví jak to tenkrát chodilo. Jinak jsem spokojený, i přes svou značnou naivitu jsem se ani na vteřinu nenudil, Lee Marvin je neodaletný a třešničkou na dortu je výborný konec. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně byl Brandův Johnny Strabler mnohem přesvědčivější a zajímavější než Deanův Rebel bez příčiny. Zatímco Jim Stark byl typický outsider a vyděděnec, který se uchyluje (především z donucení) k osamocené revoltě, která nutně vypadá podivínsky a končí nezdarem, tak Brando představuje rebela vůdce, neochotného se podvolit čemukoli: „Proti čemu se bouříš? Proti čemu chceš!“ Zatímco Jim Stark trpí nepochopením, tak Johnnymu je nějaké pochopení zcela lhostejné. Přestože snímek trpí určitou epizodičností a nejednotou děje a formálně je spíše řemeslný, je zároveň úžasnou generační výpovědí a provokací. Film o mladické revoltě proti autoritám a obecně proti všemu, kterou prožívá každý mladý člověk, a z které nakonec každého, kdo při ní nezahnye, vyléčí neúprosná a tíživá realita… ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Hrdina své doby, první rebel bez příčiny v kožené bundě, kterého kopíroval James Dean, Elvis Presley a bezpočet bikerů. Tento film v podstatě zrodil bikerskou kulturu a vdechl jí ducha - původně westernový, protože tvůrci filmu neměli ponětí, co jsou tehdejší motorkáři zač. Podstatu veškerého rebelství mládí proti společnosti od dob Divocha vystihuje minidialog Marlona Branda s dívkou v baru: na její otázku "What are you rebelling against Johnny?" prohodí jen "Whaddaya got?" - "A co máte?" ___ Nápis na černých bundách B.R.M.C. - Black Rebel Motorcycle Club. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • V době natáčení Lee Marvin neuměl jezdit na motorce. Rychle se to však naučil a později se stal horlivým závodníkem na svém Triumph 200cc Tiger Cup v pouštních závodech. (Mol)
  • Námětem filmu byla povídka „The Cyclists´ Raid“ od Franka Rooneyho, která sama našla inspiraci v události známé pod jménem „Hollister riot“. Oslavy Dne nezávislosti v kalifornském městečku Hollister byly v roce 1947 spojeny s pořádáním motocyklových závodů. Během nich se někteří účastníci vymknuli kontrole a způsobili v dosud ospalém městě rozruch, který byl posléze zveličen senzachtivým tiskem. (Všežrout)
  • Film byl v Británii do roku 1968 zakázaný. (formelin)

Reklama

Reklama