Reklama

Reklama

Johnny a jeho motorkářský gang přijíždějí do Carbonville na soutěž motorek. Kvůli svému chování jsou však vyhozeni z města. Dostanou se do nedalekého Wrightsville, kde pokračují ve své hrůzovládě. (Cinemax)

Recenze (89)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto sa hovorí atmosféra! Pár vecí by som síce spravil inak (keďže som aj z inej doby:), ale napriek tomu, tento film som doslova hltal. Mladý Brando je proste macho a Mary Murphy? Asi som sa zamiloval. Prehnaná korektnosť a moralizovanie už od začiatku, tiež nie sú jednoznačné. Nakoniec je Wild One o dvoch stranách mince, o podieloch viny. O motorkároch a o šálke kávy... Je dobovo štylizovaný, ale pre mňa čarovný. ()

JohnnyKladno 

všechny recenze uživatele

Nemám tolik nakoukáno, a neznám úplně dokonale kontexty doby, ale i Tarantino ve své knize Filmové spekulace psal o 50ých letech kinematografie, jako o takové připodělané době, kdy se úplně cool filmy netočily. Divoch režiséra Lászla Benedeka je přesně tak cítit. Před samotným začátkem je nám vážným a naléhavým hlasem poskytnuto upozornění, „pozor pozor! Dbejte, aby se to nestalo vám, ve vašem městě, buďte ostražití, opatrní“ a já si říkal, že to je vtipné, že mě jistě čeká drsný film a tohle je taková legrácka na nalákání. Jenomže vůbec, myšleno to bylo vážně a my dostáváme film o rebelech, který působí spíše jako výchovný a odstrašující film do škol. „Sladký drsňák“ Marlon Brando jako Johnny, vůdce motorkářského gangu. Výrostci na mašinách provokují a nakonec téměř ovládnou americký „vidlákov“. Jenomže drsňák Johnny se zakouká do dcery policisty a rebelství jde trochu stranou. Nejspíše jedno z prvních „road movie“ a to se musí docenit. Navíc, jak jsem psal, nemám toto období nakoukané, a tak, dost možná, budu hodnocení v průběhu času měnit. 50% ()

Reklama

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Vše to začalo když jsem řekl kamarádovi ať mi půjčí nějaký zajmavý film. Půjčil mi tento film z roku raz, dva, kde už od počátku mezi herci vynikal jeden, který vypadal jako něco mezi Kapitánem Vegou ze starého Street fighteru a králem Elvisem. Tento týpek to má v hlavě buďto hodně dobře srovnaný, a nebo si spíš hraje na něco co ve skutečnosti není. Pár scén nasvědčuje spíše jeho vnitřnímu boji, než jeho vnitřní jistotě. Sám mám rád motorky a proto mě téma starodobých motorkářů doopravdy zaujalo, ale celá atmosféra a styl v jakým je film točený mě spíš dovedl k názoru, že koně by se místo motorek hodily víc. Kdyby totiž z rádoby motorkářského gangu, který kazí čest motorkářům a dělá z nich nic neuznávající alkoholická monstra pro které není nic svaté za kovbojskou partičku lotrů, z policistů šerify a sem tam nějakého indiána, měl by tenhle film dozajista větčí úspěch. Ztratili by se totiž i nedostatky typu, že rána skončí očividně o metr vedle a provedení scény kdy motorka bez řidiče srazí nebohého staříka je sice originální leč chabé. Jediná milostná scéna, kterou od filmu sice nevyžaduji, ale pokud už tam je tak ať stojí za to, je scéna kde si "božský" Marlon hraje na drsňáka, mě přišla jednoznačně nejvtipnější v celém filmu. Obličej Marlona je neustále v jakémsi pokerface a to i tehdy, když se řítí na motorce relativně velkou rychlostí. Dnes jsem to zkoušel a už při padesátikilometrové rychlosti jsem měl slzy v očích. Chápu, že z prehistrorického hlediska je tento film dozajista velkým pokladem, vždyť i plíseň na plísňovém sýru čím je starší, tím je lepší, ale bohužel i ta plíseň se musí jednou vyhodit, nemůže zrát desetiletí a já si myslím, že tento film už v dnešní době přezrál... K hodnocení, když povážím staří, motorky a milostnou scénu u které jsem se po dlouhé době doopravdy zasmál dávám tomuto filmu 4 hvězdičky... ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando jako drsný vůdce motogangu, který je nezkrotný. Není nezkrotný, je spíš nabubřelý hlupák, který si nechce přiznat pravdu. Revoltuje proti starším a nezajímají ho následky. On ví vše nejlépe a jeho gang tyranizuje malé městečko. Zamiluje se do servírky - chce na ní zapůsobit svou drsností, ale je spíše pro smích. I když je servírka naivní, není hloupá a prokoukne jeho chvástání. Občanům se nelíbí nepořádek a tragédie na sebe nedá dlouho čekat. Brando hrál dobře, ale film je přeci jen starý a není tak aktuálně podaný. Lee Marvin nezklamal jako motorkář básník :-) ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který jsem si užil jak ze strany motorek tak ze strany hereců, prostředí a clekově i filmařiny. Velice dobrá zápletka a celkově má snímek určitě co nabídnout jakémukoli divákovi. I přes to, že jsem film viděl hodně dávno, pořád ho mám vrytý do paměti a to pro mě znamená hodně! Vřele doporučuju. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • V době natáčení Lee Marvin neuměl jezdit na motorce. Rychle se to však naučil a později se stal horlivým závodníkem na svém Triumph 200cc Tiger Cup v pouštních závodech. (Mol)
  • Námětem filmu byla povídka „The Cyclists´ Raid“ od Franka Rooneyho, která sama našla inspiraci v události známé pod jménem „Hollister riot“. Oslavy Dne nezávislosti v kalifornském městečku Hollister byly v roce 1947 spojeny s pořádáním motocyklových závodů. Během nich se někteří účastníci vymknuli kontrole a způsobili v dosud ospalém městě rozruch, který byl posléze zveličen senzachtivým tiskem. (Všežrout)
  • Lee Marvin, který hrál opilého motorkáře China, byl často skutečně opilý i během natáčení. V zákulisí vedl spor s Marlonem Brandem stejně, jako jeho postava s Brandovým Johnnym. Marvin otevřeně kritizoval Brandův herecký styl a považoval ho za přeceňovaného. Přes sváry spolu oba rivalové hráli ještě jednou, byť o devetenáct let později ve filmu Vysvobození (1972). (DavePave)

Reklama

Reklama