Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelný britský komik Peter Sellers je znám především jako hlavní představitel z úspěšných snímků o Růžovém panterovi. K jeho nejlepším hereckým výkonům patří také hlavní role v komedii Večírek. Ztvárnil zde podivného indického herce Hrundiho V. Bakshiho, jenž se snaží uchytit v Hollywoodu. Tento věčný nešika a smolař nejdříve znemožní natáčení klíčové scény v závěru historického velkofilmu, když předčasně odpálí maketu pevnosti. A není divu, že doslova k nepříčetnosti rozzuří jeho producenta. Později je nedopatřením pozván na setkání tvůrců, kteří se na vzniku tohoto snímku podíleli. Bakshi svojí bezelstností a bezradností při orientaci v neznámém domě nechtěně rozpoutá nekonečný gejzír komických náhod a absurdních situací. Nekončící katastrofě nezabrání ani Bakshiho okouzlení Francouzkou Michele Monetovou, nově objevenou hvězdičkou… Film natočil známý hollywoodský režisér Blake Edwards (Snídaně u Tiffanyho, série snímků o Růžovém panterovi, Velké závody), který komediální příběh zaplnil jemným humorem i řadou nepřekonatelných slovních a akčních gagů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (205)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,5miliónaTržby Celosvetovo $600,000║ Svižne natočená komédia s výborným Petrom Sellersom v podobe nevyspytateľného "dobráka" Inda, ktorý sa v spletitej situácii v okruhu ľudí od filmu, vždy nachádza na nesprávnom mieste a tým spúšťa lavínu kyksov. /videl v kine: 80%/ (videl na festivale Art Film Fest 2009) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Jak píše zigy, hlavně pro skalní příznivce Sellerse a Pantera. Celý film se odehrává prakticky jenom na večírku, což je zajímavé a sympatické. Na druhou stranu to způsobuje občasnou těžkopádnost. Hluchá místa bohužel nechybí. Ale některé fórky jsou úžasné a asociují Pantery.  A Sellers je prostě skvělý, i se svým líčením, přízvukem a tanečkem. I když mu dost konkuruje opilý číšník. Na posledních 20 minut se z filmu stane čistá bláznivita a je to tak nejlepší. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Večierok je mojím obľúbeným filmom. Nie je príliš známy, ani príliš dobre hodnotený a podľa mňa nezaslúžene ostáva v tieni filmov s inšpektorom Clouseauom. Peter Sellers je v ňom nasledovníkom Jacquesa Tatiho a predchodcom Mr. Beana. Film mi pripomína explóziu nasnímanú rýchlobežnou kamerou. Po epizódach z nakrúcania sa prehupneme do okázalého večierka, ktorý sa zásluhou Hrundi Bakshiho premení na katastrofu. A nielen jeho zásluhou. Aj pri scénach s opitým čašníkom mávam nezvládnuteľné záchvaty smiechu. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Zatímco kašpaři z Mirisch Co. kurvili v roce '68 Růžovýho Pantera, Edwards spolu se Sellersem nezaháleli a společně stvořili tuhle komedii o Indovi na večírku mocnáře z Hollywoodu. Film byl prý dobový trhák, mě to ale podstatnou část stopáže spíš nudilo - Sellers jako Ind vtipnej nebyl a opilej číšník mě taky celou dobu sral. Pozitiva vidím dvě - 1) neznámá Claudine Longet se mi líbila a hezky zpívala, 2) během absurdního závěru mejdanu Clutterbuck se sluhy zachraňoval obrazy a když jeden z nich nesl velký obraz jeho ženy, tak Clutterbuckova reakce byla "tenhle ne, jen ty dobrý". To byl jediný moment, při kterým jsem se upřímně zasmál, a to je na komedii docela málo... ()

Defaultovna 

všechny recenze uživatele

Výborná, jednoduchá zábava na sobotňajší večer, kedy nemáte chuť na filozoficko-analytické traktáty. Čistá situačná komika s minimalistickými dialógmi, založená viac-menej na groteske a opakujúcich sa, no prekvapivo stále vtipných okamihoch. Sellers ako indický rádobyherec - smoliar doslova exceluje a zamilovala som si aj postavu čašníka (ako sá volal? Levinson?). Skladba "I don´t wanna lose you", pripomínajúca štýl Nouvelle Vague mi tiež pasovala, no a zlatým klincom bolo vykreslenie Rusov v prostredí "vyšších" kruhov americkej spoločnosti - hlúční, vyškerení, bozkávajúci sa, v ruke sústavne Smirnoff vodka. No koniec . :-) 8/10. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (11)

  • Peter Sellers hrál Inda také ve filmu The Millionairess a podobného nešiku v postavě Inspectora Clouseaua v sérii „Růžových panterů“. (melipa)
  • Večírek měl původně název R.S.V.P., zkratkou pro frázi "Potvrďte, prosím, účast". (Pavlínka9)
  • Scénář měl pouze 55-60 stran a Blake Edwards později řekl, že to byl nejkratší scénář, který kdy napsal, a že většina věcí ve filmu byla improvizace přímo na place. (melipa)

Související novinky

Blake Edwards: 1922 – 2010

Blake Edwards: 1922 – 2010

17.12.2010

Ve středu v noci se na svůj poslední večírek někde tam nahoře vypravil velký filmař, držitel čestného Oscara za celoživotní dílo Blake Edwards. Všichni si jej pamatujeme především jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama