H. Bruce HumberstoneScénář:
Dwight TaylorKamera:
Edward CronjagerHudba:
Cyril J. MockridgeHrají:
Betty Grable, Victor Mature, Carole Landis, Laird Cregar, William Gargan, Alan Mowbray, Allyn Joslyn, Elisha Cook Jr., May Beatty, Bess Flowers, James Flavin (více)Obsahy(3)
Budím se s křikem rozehrává pygmalionskou zápletku: tři přátelé – sportovní promotér, sloupkař a herec – se zakoukají do atraktivní servírky Vicky a uzavřou úmluvu, že z ní udělají hvězdu. Plán se jim vydaří – jejich společným přičiněním se z mladé ženy brzy stává žádaná modelka a nabídka z Hollywoodu na sebe nenechá čekat. Než však Vicky stihne odcestovat z New Yorku, je zavražděna a podezření padá právě na její „stvořitele“. Nejslabší alibi má šarmantní promotér Frankie (Victor Mature), kterého se urputně snaží zdiskreditovat sám policejní detektiv (Laird Cregar), který byl (spolu s dalšími jedinci) zemřelou ženou fanaticky posedlý. V úsilí dokázat Frankieho nevinu mu pomáhá Vickyina sestra Jill (Betty Grable). Adaptace románu Steva Fishera zaujme výraznou noirovou stylizací ve svícení a záběrování a opakovaně se vracejícím hudebním motivem ze slavné písně „Over the Rainbow“. (Noir Film Festival)
Úžasně odpudivý policajt je boží. Na druhou stranu docela nezajímavé hlavní postavy. Dvě krasotinky s dokonalými účesy, i když třeba vylezou z bazénu nebo z postele a V. Mature celou dobu vypadá, jak kdyby mu ulítly včely. Hra s noirovými stíny tomu ale bodík přidává. BTW nedávno jsem viděl remake tohoto (Vicki, 1953), obojí má něco do sebe. Jo a s křikem se tady nikdo nebudí, nebo jsem si toho alespoň nevšiml. ()
Pěkně nasnímané ale pohříchu neakční, krásná Carole Landis ale málo cigaretového kouře kolem ní, uhlazené a čisté ale hraje do toho Somewhere Over The Rainbow... A tak pro mě celý film zůstává někde na půl cesty mezi třemi a čtyřmi. S přihlédnutím k tomu, že Laird Cregar vypadá skoro stejně ďábelsky jako Orson Welles v Touch of Evil půjdu nahoru ;o) ()
5.4.2008: Z Betty Grable se mi srdce rozhodně nerozbuší (tuctová hollywoodská kráska), stejně tak Victor Mature je moc velký slizoun, než aby získal nějaké mé sympatie, naštěstí situaci vylepšuje opravdu půvabná Carole Landis (mimochodem v devětadvaceti spáchala sebevraždu) jako zavražděná hrdinčina sestra. I Wake Up Screaming - název z děje opravdu nevysledovatelný - je vcelku zábavný noir, na němž je nejzajímavější krásná kamera a pak ty Robem zmiňované detaily. 6.11.2021: o třináct let později, v parádní kvalitě na velké obrazovce, to vidím jinak - vizuálně úchvatná záležitost, plná expresionistického svícení a kompozic, Betty Grable mě už bere a Mature už mi taky nepřijde jako takový slizoun. Jako vždy potěší i Laird Cregar coby zákeřný policejní ohař a oceňuji i nečekaný finální twist. ()
Parádní noirový mix žertovné romantiky s detektivkou, absence slabších míst, umí překvapit a zvlášť mě bavilo herecky - bod za charisma hlavní dvojice, dva body Cregarův obtloustlý policejní podivín. K dojmu tu přispělo i speciální intro (x) od milf dcery Victora Mature. ()
Noirovka přesně podle mého gusta. Detektivní zápletka, kterou táhne charismaťák V. Mature, ne jedna, ale hned dvě ségří femme fatale a démonický detektiv obr L. Cregar - to jsou hlavní pilíře filmu. Avšak kolem toho jsem s chutí vyzobával jednotlivé maličkosti: Cregar, který si jen tak motá na prstech šibeničky, scéna z veřejného bazénu či snad nejvíc badass zapálení cigára v dějinách noiru. Nutné je zmínit i vizuální stránku, která nejednou vyčaruje parádní stínohry. Očekával jsem tak trochu béčko, ale dostal jsem plnokrevně vymazlenou noirovku. Za mě nejlepší film na NoirFilmFestival 2021. ()