Seven Days to Remember

všechny plakáty

Kronika sedmi dnů srpnové okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy roku 1968 v množství vizuálně pestrých záběrů, která po zdařilém vývozu do Kanady získala věcně ilustrativní i emotivní komentář v angličtině hlasem Jiřího Voskovce (Mylouch)

Sarkastic

Ojedinělý a dnes už poměrně vzácný (svým zpracováním tématu i dostupností) dokument, který velmi autenticky, a troufám si říct docela podrobně, přibližuje dění a atmosféru své doby. A necítil jsem ani tak moc potřebu tvůrců něco emočně přibarvovat (i když se tomu úplně vyhnout nepodařilo), zkrátka šlo o pozorování tehdejších událostí komentované příjemným Voskovcovým hlasem. Silné 4*. ()

JohnCZ

Dobře sestříhaný sled dobových záběrů s komentářem, který rozebírá sedmidenní okupaci Československa hezky den po dni. Odvyprávěné je to přehledně a s ohledem na kratší stopáž se jde bez větších cavyků okamžitě k věci. Nejsou tam cítit snahy o nějakou tendenčnost nebo hraní na city, ale naopak je to narvané informacemi. Osobně mě i bavilo zachycení mnoha různých dobových detailů a tehdejších sloganů a nápisů. Anglicky komentář působí kupodivu přirozeně a nepřekáží. Nemá to sice nic moc navíc, ale tahle suchá a vážná forma není nakonec vůbec na škodu. Historii je třeba neustále si připomínat a obzvláště v těchto dnech, kdy imperiální ambice Kremlu vrací úder, ruská propaganda skrze sociální sítě útočí na naše hlavy a pokouší se manipulovat s historií, která je však naprosto jasná a zřejmá. #neveragain ()