Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film sleduje čtyři bývalé spolužáky, kteří se spolu sice kamarádí, ale o skutečném přátelství se mluvit nedá. Filip je vyléčený narkoman, který se vrací po léčení; syn jugoslávského důstojníka - Dejo - má problémy s drogami stále; Krpa je násilník, nacionalista a naprostý idiot, který nezná nic než fotbal; a konečně Kizo je alkoholik, který stále žije s matkou. Film ukazuje Záhřeb, jak jej turisté jen těžko poznají - syrový a drsný. Film je natočen na motivy románu Iva Balenoviće. (awful)

(více)

Recenze (16)

danny79 

všechny recenze uživatele

S hodnocenim takoveho filmu to neni jednoduche, protoze na jedne strane uznavam jeho autenticnost, presvedcivost hereckych vykonu a smekam pred syrovosti. Pak je tu ALE, protoze na druhou stranu to skoro nema pribeh a vadilo mi, ze mezi hlavni postavami nebyl nikdo "normalni" s kym by se dalo aspon trosku ztotoznit, sympatizovat. Je tu ultraagresivni primitivni, jednoduchy alkoholik, ktera napada vsechny kolem sebe vcetne kumpanu a manzelky, druhy typ, ktery sice neni agresivni ale mozek uz ma snedeny lihem, to znamena jestli je prvni velmi jednoduchy, pak tam je fetak a bejvalej fetak, ktery tak na okraj filmu podstrci sve tete drogy, aby mu je prevezla pres hranice, oni jsou chyceni, tak on vezme do zajecich – takze scumbag. Dialogy pusobi skutecne, zpracovani je kvalitni a film ma presvedcivou syrovost. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Nejslabší stránkou filmu je dle mého scénář, protože nemá formu žádného uceleného příběhu. Ne že by to samo o sobě muselo vadit, ale zbytek prostě není tak dobrý, aby to utáhl sám o sobě. Postavy působí jaksi reduktivně, ploše, čímž vlastně podporují klasické stereotypy, jako např.: fanoušek - nula - ochlasta - násilník - nácek - flákač. Ačkoliv tak měla třeba postava Krpy (dle mého nejzajímavější) víc rovin, působí skutečně tak, že ho lze vystihnout slovy, že "nezná nic než fotbal" (jak se píše v popisku filmu), ač to objektivně vzato není pravda. Na druhou stranu přetrvávající mezinárodnostní animozita zasahující i přátelské vztahy nebo pokřivenost a zvrácenost některých forem vlastenčení jsou zde zobrazeny vcelku pěkně. Jen se nemůžu zbavit dojmu, že byly už i jinde a lépe. Na film se dívá hezky, má "drajv" a určitě neurazí, ale trochu se obávám, že ani ničím novým neobohatí. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Hodně původní echt chorvatský kousek. Maximální reálnost prostředí, postav a dialogů (neustále nadávky) dokonale vykresluje společenské bahno. V pozadí se objevuje neustále válka v bývalé Jugoslávii, Dinamo Záhřeb a Bosna. Vlastenectví hraje velmi podstatnou roli v chorvatské společnosti, tady se ovšem projevuje v nehezké formě. Všechny čtyři postavy jsou "vymazlené", ale ten Krpa - to bylo něco (herecký výkon na Oscara). 78%. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Pohled na partičku k pohledání. Chlast, drogy, krádeže, násilí, extremismus, dozvuky války a s nimi velmi křehké Srbsko-Chorvatské vztahy. Tohle všechno ovládají a navzájem mezi sebou chovají pochybné přátelství. Jo, jasně, taky se tu mihne fotbal, jako zástěrka pro všechna ta výtržnictví a litry piva. Impozatní sonda na pár chlapů, kteří jsou úplně k ničemu a budoucnost řeší maximálně do dalšího utkání. Mimochodem, stačí změnit Chorvatštinu v Češtinu, Záhřeb v Prahu, Brno či Ostravu a máme lokální film. ()

Choucas 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s chorvatskou kinematografií, ze kterého si odnáším hodně dojmů, a spíše kladných. Parta chlapů co se znaj z baru a jejich jediná činnost kterou vyvíjejí je soustavné popíjení, zevling, drobné krádeže a návštěvy fotbalu. Velmi mi to chvilkově připomínalo Trainspotting, ale v mnohem syrovějším a reálnějším podání. A to mne velmi bavilo! S těmahle jihoslovanama asi fakt zrovna sranda není. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film bol natočený ručnou kamerou cez 25mm objektív. (Marek1991)
  • Film získal na filmovom festivale v Pule v roku 2009 tri ceny, za najlepšieho herca (Rene Bitorajac), najlepší make-up (Jasna Rosini-Crnobrnja) a cenu Veľká Zlatá aréna. (Marek1991)

Reklama

Reklama