Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

Praxis 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně zlé. Upozorňuji, že hodnotím seriál - nikoli film. Karel Janák by se měl možná vrátit ke svým Snow a jiným -ákům, protože nevim jestli to měla být komedie nebo středověký film. Ze všeho nejvíce mi to připomínalo hrátky pár děcek co používají slova z moderního slovníku (asi aby se to dnešním dětem plazmové kultury líbilo). Bitevní scény opravdu směšné a těch pár pyro efektů a děsně akčních honiček na koni dílo nezachrání. Vlastně krom té zajímavé hudby a afektovaného Pavla Kříže na tom není vůbec nic zajímavé. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Otázka jak to hodnotit. Jestli se na to budu dívat v rámci světové kinematografie, tak je to hrozné. V intencích tragické domácí produkce posledních let to ale nedopadlo zase tak strašně. Ano, výběr herců mohl být citlivější, ano, některé scény jsou prkenné jak kůlna a určitě to má celý roj dalších much, ale jako dětský film s nádechem středověku to docela pobavilo. Neřekl bych, že to bylo kdoví jak dobré, ale zas taková tragédie taky ne. Když vidím, jak dopadají třeba české pohádky z posledních let, tak si říkám "Zaplať pánbůh za ty dary." ()

Reklama

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Jediný příšera tam byl Kříž. Nic proti němu, ale nemám ho moc ráda, a tady mi celkem překážel. Jinak výborný. Krásný kulisy, kostýmy, historické filmy mám ráda. A tady jako málokde to vypadalo, jako že je divák součástí. Neměla jsem pocit že se koukám na natočený film, ale dokázala jsem si představit tam být. A to u filmů oceňuju. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jsem vlastníkem DVD a viděl jsem kousek běžet i na ČT. Jelikož střefověk ve filmech , knižně i v archeologii mám rád, celkem jsem se na to těšil i když jsem se bál, že to bude spíš pro hodně malé děti cosi o rytířích a princeznách...Asi každému je jasné, že tohle nebude žádná středověká řezničina ve stylu Ironcladu apod... Je to vlastně pohádka o zlém šlechtici s bandou tupounů, který má zálusk na hrad hodného šlechtice, který má kupu dětí co mu pomáhají bránit hrad... A pomáhají tak, že nakonec (jak to ve správné pohádce chodí) zlí prohrají... jejda snad nespoileruji ! .-) Ačkoliv máme skvostné exteriéry i interiéry pro středověké filmy, lecos ve filmu působilo dost papundeklově. K ději samotnému se nebudu vyjadřovat, protože již nejsem cílovou skupinou diváků. Herecké výkony jsou rozporuplné. Zatímco u dětských hrdinů na hradě hodného šlechtice (Prachař) se místy o herectví nedá ani moc mluvit, na hradě zlouna (Kříž) celá jeho banda neskutečně přehrává... A tak jediné co mne jako dospělého diváka zahřálo na srdci (ano vím, jsem s tím v komentech již otravný) byl pohled na krásnou Terezu Voříškovou... že to jako celek nebylo ono mi však vlastně nenápadně předvedl syn, který to viděl jednou a už o to nejeví zájem což bych si u jiných oblíbených a stokrát jím pouštěných filmů zatraceně přál.... Celé to na mne působí jako dost nedotažené dílko. A přitom to nemuselo být v souhrnu až tak špatné, ale těch nedodělků tam bylo přespříliš.... * * ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Nějak stále nechápu, kde udělali soudruzi z NDR chybu. Bohužel je film cílený hlavně na mladší publikum, což se samozřejmě odráží na jeho kvalitě, zejména na hereckých výkonech a vedlejších efektech. Pominu-li naprosto tristní efekty, které působí místy dost vtipně, nemohu se nepozastavit nad výběrem natáčecích lokací. Jednotlivé hrady nevypadají vůbec reprezentativně a vůbec nechápu, proč si tvůrci nezvolili nějaké pěknější a hlavně větší panství. Nepovedly se ani samotné rytířské souboje, ty taktéž působí dost amatérsky, někdy až trapně. Co se týká hereckého obsazení, jsou zde nejvýraznější asi samotné děti, ostatní postavy jinak vesměs nepodávají žádné výrazné výkony. Vtipných scén či humorných prvků si tvůrci moc nepřipravili, od komedie jsem očekával daleko větší zábavu. Jediná věc, která se alespoň trochu povedla, je příjemná prosluněná atmosféra. Nejsem si vůbec jistý, zda si tuto "pohádku" děti vůbec užijí, protože těžce zaostává za konkurencí a z dnešního pohledu už nic moc nenabízí. 1/10. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Počet natáčecích dnů: 96 (exteriéry + interiéry) (POMO)
  • Původní název plánovaného sedmidílného seriálu byl „Než se táta vrátí“. (Taninaca)
  • Lokace natáčení: Novohradské hory, Český kras, Českolipsko, Lipnice, Křivoklát, Hlubočepy a hlavně úžasná tvrz Cukenštejn (POMO)

Reklama

Reklama