Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (501)

nunka 

všechny recenze uživatele

Príjemne pôsobiaca francúzska komédia, ktorá cez detskú "optiku" zobrazuje chápanie a komplikovaný svet dospelých. Partia chalanov je úžasná, každý jeden je originál a svojským charakterom perfektne dopĺňa detský kolektív. Hlášky, scénky, hudba a nesilená francúzska štylizácia dodáva celému snímku extra sympatie a celý dojem je pozitívny a výborný. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jmenovaná kniha byla v dětství jednou z nejmilovanějších. Četl jsem ji mockrát, naposledy ale tak před 15 lety. Pamatoval jsem si pár postav, a také fakt, že jsem se knize krásně dětsky smál na plné kolo. A na plné kolo jsem se smál i dnes u filmu. A to už je známka kvality :-) Opravdu jsem se dobře bavil. S filmovým zpracováním další knihy, kterou jsem hltal - Mládí v hajzlu - se to vůbec nedá srovnat. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Úspěšně jsem to dodíval do konce. A dalo to celkem práci. Fakt náročný biják s mírně vyčpělými postavami, jako jsou Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Viktorín a já ani nevím, kdo ještě. Především osa filmu tedy nenabídla nic, co by mně připadalo jakkoliv výjimečné. Gagy byly prostinké, ale když jsem jako dítě četl knihu, tak mě to pobavilo, ale filmové zpracování už mě v ničem nedostalo a ani mě nijak "klukoviny" party malých kluků ničím výrazně neohromily. Akorát jsem po letech viděl notně zestárlou legendu francouzských komedií Michela Galabru v jedné z menších rolí. Herecké výkony všech zúčastněných byly odpovídající, knižní předloze se to bez problémů vyrovnalo, ale mě to už tolik neoslovilo a nemám potřebu tomu dávat vysoké hodnocení. Mé hodnocení: 60% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Senzace! Svižná, vtipná, nápaditá a odlehčená francouzská komedie s precizní hudbou. Možná dávám pět hvězdiček proto, jelikož mám od nepaměti slabost pro francouzskou tvorbu, pravda je však taková, že jsem se hodinu a půl náramně bavil a ze sálu odcházel s úsměvem na rtech. A opravte mě, jestli se mýlím - tak by tomu u komedie mělo být, ne? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako běžný dětský film to obstojí v pohodě, ale jako zpracování nekonečně poetického a laskavého světa dvojice Goscinny-Sempé jen sotva. Škoda, že tvůrci se zasekli v půli mezi stylizací a civilností. Takhle přetrvává dojem, že by Mikuláš mnohem lépe fungoval jako postava animáku... Francouzům se zkrátka nepodařilo s dětským příběhovým pásmem to, co tvůrcům českého seriálu Bylo nás pět – najít rovnováhu mezi infantilitou a filmovým jazykem. Každopádně Mikulášovy patálie neurazí, dokonce ani člověka, který na nich vyrůstal a stále patří mezi jejich nekritické fandy. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Na place během natáčení panoval mírný chaos, děti zajímalo naprosto vše. Chvílemi dokonce okupovaly režisérskou židličku. (Sfinkter)
  • Posledné slovo pri schvaľovaní scenára mala Anne Goscinny, dcéra autora knižnej predlohy Reného Goscinnyho (1926 - 1977) a dedička jeho autorských práv. (Very_kuul)
  • Ve filmu je scéna, která přímo odkazuje na další dílo Reného Goscinny a to Asterixe a Obelixe. Jedná se o scénu, kde si chlapci chtějí vydělat peníze prodejem elixíru síly. Ve filmu se také objevuje Goscinnyho komiks "Asterix a Obelix". V knize původně nikde nebyl, a proto lze snadno usoudit, že se jedná o poctu a odkaz na samotného autora Malého Mikuláše, neboť k uctění autorovi památky Hergé prohlásil: "Tintin se sklání před Asterixem." (MatyasF)

Reklama

Reklama