Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (215)

berusche 

všechny recenze uživatele

To, že je Redford nejen krasavec s charismatem, kterým doplňoval nejednu svou roli, je zřejmé už nějaký ten pátek. To, že je i zdatným režisérem, nikoho už asi taky nepřekvapí. A to, že dal možnost Solomonovi, aby se ukázal, taky nebyl špatný tah, poněvadž scénář se mi tuze líbil. No, uznávám, že je to hodně dáno tím, že právnické prostředí je právnické prostředí a mě hodně baví. Výběr jednoho z důležitých milníků americké historie jako námětu se tady skutečně vyplatil. I ten punc pravdivosti tady vůbec nepřekáží, ba naopak. Výkon McAvoye je zdatný a ještě zdatnější je ten mistra vedlejšáků Wilkinsona. Co je trochu na škodu je závěr, který měl být bohužel tím, co vás jakože překvapí, že to tak prostě je. Mě to nepřekvapilo a dospět do finále takovým způsobem je trochu škoda. Něco mi tam v tomhle pohledu scházelo. Jinak bych ráda dala za plný počet. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Soudní drama zasazené do konce americké občanské války úspěšně nabourávající zažitou představu bezmezně spravedlivého a rovnoprávného Severu. Film sice jinak ničím nevybočuje ani neohromí, ale je to kvalitně odvedená řemeslná práce jak od Roberta Redforda, tak od herců v čele s Jamesem McAvoyem, Robin Wright či Tomem Wilkinsonem. Určitě lepší a mě bližší než příliš neosobní Spielbergův Lincoln. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"V časech války zákon mlčí." V americké válce Severu proti Jihu obvykle stojím na straně Zimbabwe a ani tento snímek mě nepřinutil změnit postoj. Jsem sice rád, že je zde ukázáno, kterak se ohýbá Ústava, až se z toho Otcové zakladatelé obracejí v hrobě, ale jelikož tohoto jednání jsem svědkem dnes a denně, tak mne to prostě nemůže šokovat. Nicméně mne celkem bavilo sledovat naivní snahu idealistického právníka, ale chybělo mi v tom trošku konspirace, protože je zřejmé, že "někdo informovaný" předával útočníkům informace o pohybu cílů. O tom to však není. Tady je předmětem úvaha o tom, kterak lze vyhrát soudní spor, když soudce již před jeho zahájením má napsaný rozsudek. Ve skutečném životě to nejde, ale ve filmu občas ano, takže se přiznám, že jisté napětí jsem pociťoval. ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: James D. Solomon / Story by James D. Solomon, Gregory Bernstein | Hudba: Mark Isham | Produkcia: Robert Redford, Brian Falk, Bill Holderman, Greg Shapiro, Robert Stone | Distribúcia: Roadside Attractions | Štúdio: American Film Company, Wildwood Enterprises | Rozpočet: 25 miliónov $ | Tržby: 11,494,027 $ || ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

1865 - soudní drama, které kromě určitého popisu historie nám může metaforicky říct i něco k dnešnímu politickému systému, neboť jednotlivec nikdy nemůže "vyhrát". James McAvoy zase jednou září, Redford svírá režijní otěže též velmi jistě a k tomu ještě tolik známých herců ve vedlejších rolích. Historie jednou nedostala od Hollywoodu na frak:o). ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Robin Wright, představitelka Mary Suratt, původně nemohla ve filmu hrát kvůli rodinným důvodům. Robert Redford ji však chtěl obsadit tak moc, že kvůli ní krátce posunul natáčení. (hellstruck)
  • Rovnako ako hlavná postava Frederick Aiken, tak ani jeho predstaviteľ James McAvoy nemali 27 rokov. Skutočný Frederick Aiken mal v dobe atentátu na Abrahama Lincolna 33 rokov a jeho predstaviteľ v dobe natáčania ešte o 2 roky menej. (MikaelSVK)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama