Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

berusche 

všechny recenze uživatele

To, že je Redford nejen krasavec s charismatem, kterým doplňoval nejednu svou roli, je zřejmé už nějaký ten pátek. To, že je i zdatným režisérem, nikoho už asi taky nepřekvapí. A to, že dal možnost Solomonovi, aby se ukázal, taky nebyl špatný tah, poněvadž scénář se mi tuze líbil. No, uznávám, že je to hodně dáno tím, že právnické prostředí je právnické prostředí a mě hodně baví. Výběr jednoho z důležitých milníků americké historie jako námětu se tady skutečně vyplatil. I ten punc pravdivosti tady vůbec nepřekáží, ba naopak. Výkon McAvoye je zdatný a ještě zdatnější je ten mistra vedlejšáků Wilkinsona. Co je trochu na škodu je závěr, který měl být bohužel tím, co vás jakože překvapí, že to tak prostě je. Mě to nepřekvapilo a dospět do finále takovým způsobem je trochu škoda. Něco mi tam v tomhle pohledu scházelo. Jinak bych ráda dala za plný počet. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Za posledný rok sa akoby roztrhlo vrece s projektami okolo A. Lincolna. R. Redford sa sústredil na tie menej známe časti slávneho atentátu a venoval sa skôr súdnej dohre. Herecky výborne obsadené, v menších úlohách poteší hlavne T. Wilkinson, ale najviac asi McAvoy a Robin Wright, ktorá by si konečne zaslúžila herecky naplno zažiariť. Škoda, že ani tu nedostáva až toľko priestoru, pretože dej sa točí prevažne okolo jej obhájcu. Film ponúka v skratke i takmer celý priebeh atentátu, čo mnohým neznalým, veľmi pomôže lepšie sa orientovať v deji. Záverečná scéna i malá iskra nádeje tesne pred ňou sú silné scény a celkovo na mňa film urobil dobrý dojem. 80%. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Velmi všední drama, nicméně s úžasnou výpravou, silně vypjatým příběhem a perfektním hereckým výkonem Jamese McAvoye. Sakra, nebýt jeho tak ten film není z poloviny tak zajimavý jako s ním. Závěr měl trochu hořčí příchuť, obzvlášť pro někoho, kdo trpí komplexem "stěžování si na neustálou nespravedlnost vůči němu" a všichni víme, že to je "real thing" ! Já za tu rozbitou vázu vážně nemůžu ! No ale k hodnocení, k dokonalosti chybí trochu kratší stopáž a možná větší prostor pro soudní místnost, stále to je ale za solidních 8/10. ()

Greg 

všechny recenze uživatele

“One bullet killed our beloved president. One bullet but not one man!“ Historická dramata nepatří úplně k mým oblíbeným žánrům, ale s filmem The Conspirator jsem byl velmi spokojený. I když jsem o zápletce něco věděl už před filmem, párkrát se mi stalo, že mě film překvapil. Z toho vyplývá, že zápletka je docela předvídatelná, ale to co s ní udělal Robert Redford, mě potěšilo. Napětí je budováno už od začátku, sice nijak negraduje a film se nese pořád ve stejném tempu, ale to je v podstatě jen drobnost. Podle mě mohl film skončit tak o 10 minut dřív, ale je mi jasné, že ten konec tam být musel (tak, jak mi psala kamarádka). Celý film podkresluje velmi sympatický hudební složka, která speciálně v některých momentech výborně film doplňuje. Všechny složky filmu ale převyšují herecké výkony. Nemůžu říct, že by někdo svou roli nezvládl, ale zejména James McAvoy, Robin Wright a především Tom Wilkinson (ač byla jeho role docela malá) ostatní o trochu převyšovali. Do paměti se mi vryly hlanvě dva projevy u soudu – jeden Wilkinsona, druhý McAvoye – a samozřejmě také scéna tak 10 minut před koncem. Takže výborný filmový zážitek, kterému mohu vytknout opravdu jenom pár chyb. Doporučuji, lepší 4 hvězdičky. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Velmi významný historický milník v amerických dějinách. Vražda prezidenta Lincolna. Postupně je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni z atentátu nebo k jeho napomáhání. Mladý právník, ještě nezkušený právník dostává za úkol před vojenským tribunálem obhajovat její nevinu. Dle obvinění totiž o celém plánu věděla, protože se v jejím domě bydleli a scházeli se účastníci atentátu. Žena proti nevypovídá jenom proto, aby chránila svého vlastního syna, který byl rovněž členem skupiny, ale opustil ji předtím, než samotný akt vraždy byl spáchán. Je tak na samotném právníkovi, aby získal sympatie poroty a pokusil se odvrátit jediný verdikt, který za zločin proti státu je, a to smrt oběšením. Velice zajímavé, historické až konspirační téma. Z počátku pomalu a až lehce nudně rozjíždějící drama se zhruba od poloviny přetavuje na psychologickou válku mezi ústavou, zatvrzelými a zkostnatělými vojenskými představiteli a za pravdu se bijícím, argumenty na všechny strany střílejícím a neúnavným advokátem. Je to víceméně marná bitva, ale tím, jak dokáže jeden člověk být průbojný a snaží se najít spravedlnost stůj co stůj, se stává přece jen vyšším principem solidárnosti a touze pomoci bezbranné ženě v nezáviděníhodné situaci. Do této role byl obsazen skvělý James McAvoy a to je trefa do černého. Jeho postava ostře vystupuje z nastoupené řady vojenských důstojníků a dalších významných osobností, které jsou ve filmu představeny. Celý film táhne do grandiózního konce, který nenechá diváka rozhodně v klidu. Závěrem podotknu, pokud někdo bádá nad přesnými historickými daty, tak ta nejspíš nebudou úplně v pořádku. Po tom jsem nikdy nepátrala a troufám si říct, že především o to v tomto snímku nejde. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Jeden z generálů v komisi, jehož jméno ve filmu nepadlo, byl Lew Wallace, který je autorem románu "Ben Hur: Příběh Krista". (Morien)
  • Dům, ve kterém Mary Surratová provozovala svoji ubytovnu, stále stojí na předměstí Washingtonu, v Čínské čtvrti. (Morien)
  • Delší části filmových dialogů byly věrně okopírovány ze soudních spisů. (hellstruck)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama