Reklama

Reklama

Penny Cheneryová je žena v domácnosti a matka čtyř dětí. Dozvídá se o smrti své matky a vrací se do svého rodného domu. Její otec je těžce nemocný. I když o dostizích skoro nic neví, rozhodne se po něm převzít dostihové stáje ve Virginii a vsadit všechno na to, že kůň jménem Secretariat se stane šampiónem. S pomocí zkušeného trenéra Luciena Laurina si dokáže v ryze mužském byznysu získat respekt, řídit obchody a vychovat dostihového šampiona - držitele americké Trojkoruny a nejslavnějšího koně dostihové historie. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (167)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Za prvé, není v tom žádná sekretářka. Za druhé, nejsou v tom ani žádné sekrety. A za třetí, chtělo by to minimálně tak o půl hodiny zkrátit. Chtělo by to odjebat ty zbytečné nebo emocionální scény, které to jenom prodlužujou a divákovi nic nedaj. Navíc začátek filmu byl jakejsi rychlej, dělo se tam toho docela hodně, že právě tady by možná byly dobry nějaky scény navíc... a naopak střed a konec filmu se pak táhl. Prostě na tom, že je to o koních, tak se tam až moc kecá a koňa samotnyho si moc neužijem. Prostě je to takovy nedotaženy... a je to takovej klasickej Disney. Taky Diane Lane není zrovna herečka, po které by můj zrak a obdiv toužil a jelikož se tam vyskytuje ve většině filmu (víc než kůň), je to docela blby. A Malkovich je sice skvělej, ale je tam skoro ještě míň, než kůň. Takže další průměrnej film o hajtrách... Jo a celou dobu jsem si říkal, jak je to předvídatelné a že na konci určitě bude něco jako: žádnému jinému koni od te doby až doposud se nepodařilo blablabla... a taky že jo... ()

1860 

všechny recenze uživatele

Mílý a zaoblený příběh o vítězství jednoho koně, majitelky a všech ostatních, které se rodilo velmi těžce a po velkém obětování.. Nic nového? To ne, ale Randallovi Wallacovi se to podařilo naotčit tak, že to nikoho nenechá chladným a nakonec s napětím opravdu čekáte, zda ten kůň s hodně divným jménem vyhraje nebo ne.. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Další film z dostihového prostředí podle skutečného příběhu. Příběh o jednom z nejslavnějších konů dostihové historie Secretariatovi a hlavně poutavé zobrazení osudů lidí kolem něj. Také příběh o tom, že když věříme v něco co má smysl a jsme přesvědčeni, že je to správné, tak bychom o to měli "bojovat" a nevzdávat se. O to se snažila přesvědčivá Diane Laine v hlavní roli i ti další. Výborný je John Malkovich v roli svérázného dostihového trenéra (jeho "golfové představení" rovněž nemá chybu :-) a většina dalších. Dostihové scény jsou také realistické a záběry z věhlasných závodišť zrovnatak, takže dvouhodinový snímek uteče jako voda. Jeden chytrý člověk napsal následující : "Naše naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl, bez ohledu na to, jak to dopadne". Obdobné "dostihové" filmy podle skutečnosti jsou také "Seabiscuit", "Ruffian" a samozřejmě legendární "Phar Lap". U mne těsně "o hlavu či o nos" vítězí "Seabiscuit". ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- " Vysmívá se strachu, neboje se ničeho. Před mečem se neobrací, aniž pokojně stojí k zvuku polnice ..." ----- Nemohu nevzpomenout na snímek "Phar Lap" z roku 1983. Jenomže jeho režisér Simon Wincer se nebál a šel ve svém dramatu víc do hlouky - až na dřeň: S citem a s neobyčejným nasazením vyprávěl o lidech, kteří byli nějakým způsobem spjatí s legendárním neporazitelným koněm - a přitom se soustředil na JEHO příběh ... na dojemný příběh nádherného ušlechtilého ryzáka s velkým srdcem, který toužil po vítězství a bojoval navzdory všem protivenstvím. Randall Wallace se naproti tomu drží pravidel "rodinného" filmu - je měkčí a uhlazenější ... největší rozdíl ale spočívá v přístupu k tématu: Vypráví sice o koni, ale věnuje pozornost spíš jeho okolí - trenérovi, žokejovi ... a v první řadě vždy pečlivě upravené, tvrdohlavé majitelce, která se nevzdává, ale zoufale potřebuje, aby hřebec vyhrál ... samozřejmě poznáte i její rodinu. Teprve s odstupem mnoha koňských délek se dostává ke slovu Velký Ryzák ... ovšem když mu necháte volný prostor, je to paráda - takže tu čtvrtou * mu prostě nelze odepřít ... ;-) ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Když se Penny dozví o smrti matky a těžké nemoci svého otce, rozhodne se sama převzít správu na rodinnou farmou zaměřenou na chov závodních koní. Bez zkušeností, jen s láskou ke koním a úctou k těm, kteří v oboru něco dokázali, společně s výstředním trenérem Lucienem Laurienem (John Malkovich), pozná talent v mladém koni pojmenovaném Secretariat. Na jeho budoucnost se rozhodne vsadit úplně všechno ... Na filmu je vidět, že pochází ze studia Walta Disneyho - je to totiž taková pohádka. Přes všechny klady, které film má (kamera, hudba, herecké obsazení) je to stále jen pohádka - od prvního okamžiku víte, jak celý film dopadne, a že onen koník všechny závody hezky vyhraje (omlouvám se těm, kteří čtou můj komentář a fakt netušili..). Takže to máme absenci jakékoliv zápletky, napětí či něčeho podobného - film se ubírá po nalajnované trase až do očekávaného závěru a titulků. Na druhé straně jej nelze úplně strhat, protože po technické stránce je natočený úžasně - ať už jde o sympatické scény v zákulisí velkého sportu, a nebo právě velmi akčně natočené dostihy. A kapitolou sama pro sebe je i herecké obsazení, které je také výborné - John Malkovich, Diane Lane, ale třebas i v menší roli Scott Glen... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (19)

  • V jednej scéne odohrávajúcej sa v roku 1969, Bull Hancock (Fred Dalton Thompson) hovorí o Lucienovi Laurinovi (John Malkovich), že je "oblečený ako Super Fly". Film Super Fly však mal premiéru až v roku 1972. (U_S_O)
  • Penny Chenery sledovala většinu natáčení. Chyběla pouze v době svého odpoledního šlofíka. (Anchi)
  • Časovač ukázal, že Secretariat v Belmont Park prekonal rekord o viac ako 2,5 sekundy. (blanes)

Reklama

Reklama