Reklama

Reklama

VOD (1)

Adam je obyčejný kluk žijící v neobyčejné realitě. Vede skromný život a stále myslí na dívku, kterou kdysi potkal. Eva však pochází ze zcela jiného světa, ze světa naruby, který je přímo nad tím Adamovým, ale mimo jeho dosah. Jednoho dne zahlédne Adam dospělou Evu v televizi a už ho nic nezastaví, aby ji získal zpět. Zákon ani věda! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (759)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia dostali geniálny nápad. Dokonca hneď dva. Takže za prvé vymysleli dvojplanétu, ktorej jednotlivé planéty majú opačnú gravitáciu a za druhé fakt, že film natočili ako čisto ľudský príbeh, so všetkým, čo k tomu patrí (emócie, láska, všetky vonkajšie zložky ako spločenský systém, polícia, firmy, práca, dizajn, architektúra, atď.) , ale je evidentné, že sa jedná o mimozemšťanov a tvorcovia si s touto nepravdebodobnosťou nerobia vôbec hlavu. To im kvitujem. Lenže nedokážu potenciál sveta, ktorý stvorili, naplno využiť. Mohli natočiť sociálnu kritiku typu Brazil, zvrátenosť ako Total Recall, poprípade niečo hlboko filozofické a kľudne by v tom mohli nechať ako základný dejový prvok milostnú zápletku. Lenže tá tu hrá prím spôsobom neuveriteľne gýčovitým, čo by až tak nevadilo, ak by bola aj uveriteľná. Sturgess má za úlohu pôsobiť ako truĺko Grantovho formátu a nalákať do kina mladé diváčky. Tým je nakoniec táto romanca určená predovšetkým, čo považujem od tvorcov vzhľadom na svet, ktorý v tomto filme stvorili, za mierny podvod na ostatných divákov. Film tak pôsobí napokon omnoho viac hollywoodsky, ako tamojšie produkty. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Příběh je naprostým vrcholem toho nejryzejšího debilismu, jaký si vůbec lze představit. Nesympatický kokot z jednoho světa by rád podobně nesympatickou kokotici ze světa protějšího. Páni! Po stránce logiky jsme někde u Ordinace v růžové zahradě, takže logiku hodlám naprosto vynechat. A ta čarokrásná vizálnost mi totálně unikla. Vizuálně mi film přišel odporný. Momenty, kdy se někdo někde vznáší jsou naprosto hnusně udělané a brutálně zastaralé. Ostatní píčovinky jsou jen prací levných kamerových triků. Totožný film by bylo možné stvořit i před 25 lety. Ano, takhle moc je špatný po technické stránce. Celkově se tedy jedná o ubohou nudu, na jejíž popis mi slova nestačí, takže se nebudu ani pokoušet vám ji přiblížit. Film jsem zhlédl v rozmezí tří dnů. Obdivuji všechny, kteří film zhlédnuli na jeden zátah. Závěrem dodám, že český dabing je příšerný. Takhle protivně nadabovaný film jsem také už dlouho neviděl. Čistý odpad. P.S. Hrozně mi vadilo označování světů, jako horní a dolní, neboť se vám zdá býti dolním světem ten, na kterém zrovna stojíte. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ach jo! To mohlo bejt tak dobrý! A prd. Na film jsem se těšil od prvního traileru, tedy zhruba rok, no nakonec jsem z výsledku dost otrávenej. Upside Down má dvě pozitiva - ústřední nápad dvou světů ležících proti sobě a úžasnou vizuální stránku. Záběry, v nichž jsou vidět oba světy, zvlášť v sekvencích v horách, kdy nahoře i dole jsou zasněžené vrcholky, proplétají se mezi nimi oblaka a svítí slunko, jsou pastvou pro oči. A to je tak všechno, co můžu pochválit. Snímek zcela zasádně dojíždí na to, že jde v podstatě o fantasy pohádku, ale zcela vážně se snaží fungovat podle určitých sci-fi zákonů. Na jednu stranu mu to umožňuje předvádět zajímavé kousky s gravitací, na druhou stranu s těmi zákony pracuje tak podivně lehkovážně, že jsem byl nucen cirka 80 % stopáže přemýšlet nad tím, jestli se zrovna neděje nějaká blbost, která je s nimi v rozporu. Ve fantasy pohádce by nad tím člověk mohl mávnout rukou, ale sakra, když už si nějaká vážná vědecká pravidla nastavím, měl bych se podle nich řídit... I to by se ale dalo přežít, kdyby byl dobře napsaný vztah dvou hlavních postav. Bohužel dobře napsaný není. Je to jalová pseudoromantika, která na mě neměla nejmenší emoční dopad. No a jestli jsem celou dobu váhal na třemi hvězdami (za nápad, hrátky s gravitací a vizuál), závěrečných 15 minut, aneb koncentrovaná scenáristická nemohoucnost a zkratkovitost, mě přesvědčilo o tom, že víc než dvě hvězdy ode mne Upside Down nedostane. Jedno z největších letošních zklamání. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Promarněná šance. Už úvodní titulky nastolující fyzikální zákony nového fikčního světa se začnou ledabyle porušovat v první scéně filmu. Sofistikovanost v poměrně originálním námětu nehledejte - se stanovenými pravidly obou "paralelních světů" tvůrci zacházejí nahodile, zrovna podle toho, jak to příběh potřebuje - což dělá z Upside Down hodně nepromyšlenou báchorku, ve které se věci dějí čistě pro efekt. Korunu tomu ovšem nasazuje scénář, který jako další ze zástupu dystopických sci-fi černobíle rozděluje svět na bohaté a chudé, přičemž právě mezi těmito protipóly se začne odehrávat romantická zápletka. Zde však zbavena jakýchkoliv emocí, dramatických zvratů a napětí - poslední část filmu dokonce trpí takovou mírou zkratkovitosti a nerozhodnosti, jakou cestou se vydat, že může zkazit zážitek i těm, kteří nad celou nelogičností a prostoduchostí filmu mávli rukou. Zde se přídomek "pseudo" hodí víc, než kdekoliv jinde... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dva rozdielne svety. Tí hore a tí dole. Vrch predstavuje moc, peniaze, hojnosť, spodok zase rozklad, kriminalitu, chudobu. Nepriepustné a zároveň neprípustné je prenikanie jedného sveta do druhého. Kastovníctvo a sila pôvodu púta k sebe silou gravitácie. No láska dokáže divy. Spolu s neprispôsobením sa uniformite. Rozdelenie slúži vykorisťovaniu. Poznanie je jasné: dva rozdielne svety sú a predsa je len jeden. Kryštalicky jasné posolstvo o zmiernení majetkových antagonizmov silou srdca odeté do dnes populárneho new ageového hávu fantastického príbehu. Myšlienka? Originálna! Vyústenie? Pozitívne! Vizuál? Skvelý! Herci? Mňam! Samé pozitíva a predsa celok pôsobil ako článok v magazíne s lesklými stránkami a skvelým dizajnom. Neobvykle a novo informujúcim o fungovaní spoločnosti. Po prečítaní však zanechávajúcom pocit minimálneho myšlienkového obohatenia, pretože zase šlo len o atraktívne podanie dávno známych právd. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Slečna Mooreová (Kirsten Dunst), která pochází z Horního světa, se křestním jmenuje Eden, což v překladu znamená „Rozkoš“. Hořejšek je vlastně taková Rajská zahrada. (ČSFD)
  • Scéna, kde sa Adam (Jim Sturgess) prvýkrát prevráti hore nohami, bola natočená v miestnosti zavesenej na obrovskom kolese. Miestnosť sama o sebe, a všetko v nej, sa pomaly otočilo o 360 stupňov. Kamera sa pohybovala spolu s miestnosťou, čo zabezpečilo výsledný efekt otočenia naruby. (misterz)

Reklama

Reklama