Reklama

Reklama

Na Zlatý glóbus nominovaný Ewan McGregor (Muž ve stínu, Andělé a démoni), na Cenu Akademie nominovaný Christopher Plummer (The Last Station) a Mélanie Laurent (Hanebný pancharti) se představují ve filmu Začátky, povznášející komedii o tom, jak legrační a proměnlivý může být život. Když grafik Oliver (McGregor) krátce po smrti svého otce (Plummer) potkává svobodomyslnou Annu (Laurent), dochází mu, že v otázce dlouhodobých romantických vztahů je úplný začátečník. Až při vzpomínkách na otce, který po smrti své ženy, se kterou byl 45 let, přiznal svou homosexualitu a zbytek života si užil jako divoký mejdan, Oliver pocítí touhu dát šanci vznikajícímu vážnému vztahu. Originální milostný příběh, při jehož natáčení se scenárista a režisér Mike Mills nechal inspirovat vzpomínkami na svého otce, si získal filmové kritiky, protože je “chytrý, dojemný a často legrační!” (Karen Durbin, Elle). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (220)

terunka003 

všechny recenze uživatele

Lidské, vztahové, o životě, o lásce, o smrti, o boji, o smutku × trošku delší závěr. Tyhle filmy se m líbí. Film o životě a o lidských vztazích. Dobrá hudba, herecké výkony, prostředí, prostě taková typická klubovka, co vás chytne, v něčem se najdete, uroníte slzu, dvě a víte, že konec bude svým způsobem optimistický. ..Arthur byl dokonalým společníkem.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už po prvých minútach nadobudnete dojem, že film je veľmi autobiografický a tvorca si ho nakrútil predovšetkým pre seba. No a počas nakrúcania hľadá cestu, ako by svoje spomienky a pocity preniesol aj na diváka. Darí sa mu to šikovnou štylistikou, ako napríklad vsúvanie fotiek alebo kresieb do obrazu, či rapidmontáže, akoby sme sledovali Oliverove predstavy. Relatívne mladý muž je až príliš zaťažený minulosťou a dostáva šok, keď sa jeho otec na staré kolená a tesne pred smrťou rozhodne otvoriť svoju myseľ. Ako sa to odrazí na živote chlapíka, ktorý radšej každý vzťah ukončil, zrejme kvôli strachu a zároveň má možnosť nabrať odvahu na zmenu svojho až príliš bezpečného životného štýlu vďaka "novému" otcovi a novému vzťahu? To si musíme domyslieť a Oliver to ešte nevie a je dosť možné, že na to bude prichádzať ešte nejakú dobu. 70% ()

Reklama

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Příjemná oddychovka, u které člověk nemusí moc přemýšlet. Může za to jednoduchý děj. Jen nevím, co si mám myslet o žánru, jednou je to komedie, pak smutné, chvíli o ničem. Ale už kvůli tomu psíčkovi dávám o hvězdičku navíc, neztrácí se zde ani výkony Ewana McGregora, milé Mélanie Laurent a vše zakončené teplým Christopherem Plummerem. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že když jsem sledoval film, říkal jsem si, že mnohem výstižnější by byl název "Beginnings", tedy "Začátky". Netušil jsem, že se tak snímek v češtině skutečně jmenuje. Mám přehled spíš o tom, jak se filmy jmenují anglicky, nikoli česky. Došel jsem pak k závěru, že u českého názvu tentokrát distribuční společnost přece jen přemýšlela. Světlá výjimka potěší. Když už jsme u toho, co potěší, tak kromě českého názvu, jsou to herecké výkony. Je to koncert tří lidí - Ewana McGregora, Mélanie Laurent a samozřejmě Christophera Plummera. Říkal jsem, co ten brzy třiaosmdesátiletý pán předvedl, že si jako nejstarší zlatou sošku vysloužil. Neskutečně mě překvapil. Zahrál si otce, který svému synovi ve svém požehnaném věku prozradil, že je homosexuál a byl jím celý dlouhý život, který strávil po botku synovy matky, své ženy. Synem to tolik neotřese, ale přesto je to silné překvapení. Jenže otec jde dál, už nechce být skrytý, chce být homosexuálem v praxi. Jeho žena totiž zemřela a on může jít s pravdou ven. Najde si čtyřicetiletého milence, s kterým se líbá, drží se s ním za ruku, miluje ho. Je to na něm poznat. Ve svém věku zahrál Plummer homosexuála neskutečně věrohodně, cenu mu přeji, zasloužil si ji. Abych se vrátil k filmu. Je o začátcích. Otec v osmdesáti poznává, jaké je to konečně milovat někoho jinak, než jak to společnost vyjadřuje. Jeho syn zase poznává, jaké je to skutečně milovat, jeho známosti nikdy nevydržely, jako kdyby se bál. Stejně je na tom i jeho nová partnerka. Film je naplněn zajímavými pasážemi, které jsou sledem fotografií, jež mají popisovat dobu, kterou komentuje hlavní postava. Zajímavé a originální řešení, které dokresluje určitou introverze hrdiny, který je na jednotlivé momenty zaměřen - je komiksovým kreslířem. Příjemný film, rozhodně. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/09/rebelka-perfect-sense-sprosty-holky.html ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Tak jsem myslela, že tento neznámý film s Ewanem McGregorem bude představovat neobjevenou perlu a skvělý relax na páteční večer. Výsledek? Relax určitě, ale chvílemi až trochu uspávající. Celkový děj bych shrnula do pár vět a vývoj byl neskutečně pomalý. Nicméně, k těm pozitivům, líbily se mi hodně sestřihy z jednotlivých let v minulosti, které je charakterizovaly. Líbilo se netradiční pojetí vztahu dvou hlavních akterů a jejich vlastní problémy, líbil se mi Jack Russel teriér a líbil se mi nekonvenční otec Ewana. 50% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (5)

  • Společně s filmem Strom života (2011) byl snímek oceněn prestižní cenou Gotham Award. (Saku)
  • Christopher Plummer získal za roli v tomto filmu Zlatý globus v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • V hereckých oscarových kategorií se Christopher Plummer ve svých 82 letech stal nejstarším hercem, který kdy obdržel Oscara, a překonal tak rekord Jessicy Tandy, která sošku získala v 81 letech za výkon ve filmu Řidič slečny Daisy (1989). (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Reklama

Reklama