Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak... Příběh lyrické komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Studentka Jana přijíždí na víkend domů, aby se stala členkou volební komise. Její agilní matka (I. Janžurová) je nadšenou příznivkyní a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů, nemocný, apatický otec (L. Suchařípa) se naopak na truc manželce rozhodne volby zcela ignorovat. Otázka volebních preferencí a už samotného faktu, zda k volbám jít či nejít, se pro ně oba stane bitevním polem, na němž začnou řešit všechny za dlouhá léta nashromážděné problémy… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

romain vagnae 

všechny recenze uživatele

geniální Suchařípa, linie s ním je o několik tříd výš než ten zbytek.. "Ty si myslíš, že když někomu utřeš poslintanou bradu, žes ho zachránila? Já tady budu klidně sedět po krk v marmeládě, jen když si budu moct s někým pohovořit, normálně jako ČLOVĚK" .. jeho manželka - Janžurová - se o něj stará, celý její život se točí jen kolem něj - ona hledá únik z této situace - alespoň na chvíli, nějak se ještě realizovat na stará kolena - tuto možnost vidí v agitaci za kandidáta Čepušku. Chce po svém manželovi jedinou věc - aby ho volil. Jenže - pan Suchařípa se dostává před dilema - vyhovět manželce, která se o něj stará a zbavit se tak možná posledního svobodného práva, které mu zbylo? Které zachovává jeho lidskou důstojnost? Nikdy neřešil volby, o politiku se nezajímá - najednou mu je však zatěžko vhodit hlas, aby udělal radost manželce. Proč? Je starý, nemohoucí, sám se skoro ani nedokáže najíst a udržet moč - kdyby rezignoval i na své poslední právo, rezignoval by už úplně na život a na své lidství. Dává jeho manželce to, že se o něj stará a utírá mu poslintanou bradu (a kdovíco ještě), právo rozhodovat za něj? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na debut veľmi slušné. Len je stále cítiť, že je to "iba" debut. Pekne vykreslené charaktery, slušne zahraté. Ale menej by bolo viac. Dĺžka je totiž neúmerná, takže sa dej občas vlečie a ja som mal potom pocit, že je Nelis doslovná, pretože necháva situácie zbytočne doznievať a niekedy trvajú dlhšie, ako je nutné. Potom nestačí, keď vidím krysy v televízii, rozpráva sa o politike a pochopím, že predstavujú politikov, ale musím to aj počuť. Chyby filmu ale pripisujem aj 90. rokom, vtedy sa takto v Českej republike točilo. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nebýt opravdu dobrého soundtracku, který mi připomínal zvukem Patti Smith, tak jsem pomalu u této tragikomedie nudou usnul, a nezachránil to ani jinak fantastický Leoš. Dialogy a pomalé tempo bylo občas opravdu nesnesitelné. Holubová jak jinak než ožralá, to by ji šlo, tady menší plus:-) Ale o čem že to vlastně vůbec bylo:-)? Jo aha, v hlavní roly volby, jinak o šumech v mezilidské komunikaci, nedorozuměních, malichernostech, trapnostech, osamělosti i prázdnotě. Ale je fakt že Alice, má ještě hodně před sebou a něco málo si dokázala už tímto svým skromným nízkorozpočtovým debutem, který ač se to možná nezdá, tak navazuje na tradice české nové vlny. Celkově; nebylo to zas až tak špatné, ale k dokonalosti přeci jen něco málo chybělo. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Velmi realistický, působivý a i v dnešní době relevantní film. Ztvárnění volební komise a voličů bylo fantastické, všechny postavy byly zajímavé a měly mezi sebou skvělou chemii, podporovanou úžasnými hereckými výkony. Děj byl celkově moc dobrý, mohl si ale podle mě odpustit jednu malou vedlejší zápletku. Prezentace byla skvělá, je hezké vidět, že i ve svém debutu Alice Nellis používá svůj možná až perfekcionistický styl natáčení se spoustou krásných záběrů a kompozic, až na jednu slow-motion scénku byla prezentace perfektní. A hudba, i když jí nebylo moc, se mi taky líbila. 8/10 ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Ene Bene si plyne stejně líným tempem, jako den ve volební komisi, ale přesně trefuje všechnu tu marnost, s jakou se všechny postavičky v české kotlině plouží za svými malými sny. Herecky skvostní Remundová, Janžurová, Holubová i Javorský a jako třešinka na dortu další lekce svérázné geniality Leoše Suchařípy. Neprávem nedoceněná konverzační tragikomedie z přelomu tisíciletí. 80 %. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Iva Janžurová (Helena Zachová) vzpomínala na spolupráci s režisérkou Alicí Nellis, která "mě překvapila tím, že v sobě měl takovou něžnou ctižádost uspět, která byla strašně příjemná. Snad to ani nebyla ctižádost, spíš snaha. Velmi dobře tušila, jak velké sousto pro ni ten film je, ale zároveň projevila velkou míru citu a znalosti. Velmi přesně věděla, co a proč chce. Když třeba kameraman Ramūnas Greičius přišel s nějakým velmi dobrým obrazovým nápadem, tak si ho sice nejdřív nechala projít hlavou, ale nakonec stejně většinou řekla: 'Ne, já to potřebuji takhle.'" (NIRO)
  • Eva Holubová získala Českého lva za vedlejší roli. (cariada)

Reklama

Reklama