Reklama

Reklama

VOD (1)

Doktor Jack Kevorkian chtěl vždy pomáhat lidem odejít z tohoto světa. Smrt ho fascinovala a vždycky ji viděl jako součást přirozeného řádu věcí. Často také mluvil o právu na důstojnou smrt. Při svých pravidelných nočních pochůzkách po nemocnici vždy pozoroval oči umírajících, zdali mu neprozradí něco víc. Právě tyto pochůzky mu vynesly nelichotivou přezdívku doktor Smrt. Kevorkian se po setkání s jedním ochrnutým pacientem, jehož kvalita života se prakticky rovnala nule, rozhodl přejít od slov k činům a sám začal pracovat na stroji, který nazval Mercitron. Měl pouhým stisknutím tlačítka pacientovi umožnit jednoduše a důstojně ukončit svůj život, pokud si to bude přát. Dal tak vzniknout zcela novému oboru medicíny - euthanázii. Sám poskytoval v této oblasti poradenství. Začalo to obyčejným inzerátem v novinách, pak přišla první pacientka a zanedlouho o tom měl slyšet celý svět... Detroitského patologa ztvárnil Al Pacino a za svůj strhující herecký výkon byl oceněn Zlatým glóbem. Biografické drama s hvězdným obsazením portrétuje i několik lidí, kteří Jacku Kevorkianovi pomáhali. Nejbližší okruh příznivců vzdělaného patologa tvořili jeho sestra Margo (Brenda Vaccarová), jeho dlouholetý přítel, technik Neal Nicol (John Goodman), aktivistka Janet Goodová (Susan Sarandonová) a právník Geoffery Fieger (Danny Huston). Film, realizovaný v produkci HBO, ověnčený dvěma Cenami Emmy, natočil režisér Barry Levinson. (HBO GO)

(více)

Recenze (355)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Bacha můžou tu být spoilery. Film Jacku Kevorkianovi vyloženě fandí, ale nedělá to nějak podlézavě a po zhlédnutí stále můžete mít protichůdný názor. Po skončení mi je pan doktor sympatický a plně ho chápu, přesto jsou mi jasné důvody jeho odsouzení. Al Pacino opět podal skvělý výkon a hodně pomáhá tomuto dráždivému filmu v divácké atraktivitě. A poučení na závěr je Nikdy se u soudu neobhajujte sami. Ne nadarmo je právničina, tak lukrativní job. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem tak bedlivě nesledoval nějaký snímek a nehltal každou informaci a myšlenku, jenž v něm byla zmíněna. Téma eutanázie je zde důkladně probráno ze všech stran, divák má možnost si na ni udělat vlastní názor. Neřekl bych, že ho zrovna tento snímek změní, ale červíček pochybností určitě zahlodá. Látka pro Levinsona, známého to kritika společnosti, jako ušitá. HBO produkce zase zazářila a jsem velmi rád, že se do tohoto projektu pustil Al Pacino. Nechal zapomenout na svoje slabé "Avnetovské období" a předvádí jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů. Ani příliš moralizující, ani příliš na city hrající. Vždy od všeho tak akorát, ale dost na to, aby se z filmu nestal studený faktografický výčet pacientů, ale nutil vás o činech doktora Jacka Kevorkiana přemýšlet a zároveň chytil za srdce. [Přesná stopáž: 134 min] ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od mnoha místních uživatelů netvrdím, že Jack Kevorkian je Al Pacinova nejlepší role, ale k názorům, že ji zvládl stoprocentně a dechberoucně, se už přidám rozhodně rád. Film, který trvá více než dvě hodiny, je strhující především díky němu (doktora, jak už má ve zvyku, nehraje, ale prostě jím je) , ale chyba by byla zapomenout na Barryho Levinsona a vynikající sestavu herců ve vedlejších rolích - k nepoznání změněnou Susan Sarandon, jako vždy sympatického Johna Goodmana nebo Dannyho Hustona s fakt blbým účesem. Eutanazie je pořád ožehavé téma (ovšem nechápu proč) a bylo fajn vidět, že k němu filmaři přistoupili stejně, jako doktor Kevorkian ke smrti - citlivě a důstojně. Díky ti, stanice HBO, že jsi tohle natočila. A díky ti, jedna místní uživatelko, že jsi mi to z ní nahrála. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pěkný film se silným tématem a - no nebudeme to přehánět - velmi dobrým hereckým výkonem Al Pacina. TV film ale zůstane TV filmem, i kdyby čert na koze jezdil. Osobně mě také docela iritovalo, že v pozici Kevorkianovy opozice se zde objevila pouze hrstka náboženských fanatiků a arogantní právník. Ačkoli jsem v otázce euthanázie spíše "pro", setkal jsem se i s lidmi zastávajícími opačný názor. A ti lidé byli schopni velmi dobře argumentovat. Takováto silná opozice mi prostě v "You Don't Know Jack" citelně scházela, proto se budu v porovnání s ostatními uživateli držit při zemi. 7/10 ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Herecky prakticky bezchybné. Obsahově možná nejsilnější podívána za poslední léta ne-li za celý můj život. Sílu celého filmu podtrhuje navíc to, že část záběrů při natáčení pacientů na kameru, kteří za chvilku zemřou, je autentická. Některé pasáže, kdy děkuje pacient za to, že může zemřít či prosí svou ženu o poslední dar ve svém životě (svou smrt), jsou emociálně za hranou běžného vnímání. Jestli nemáte srdce z kamene či jste aspoň trochu empatičtí, musíte několikrát během filmu utírat slzy. Navíc číslo pacientů, které odvedl na onen svět - 131, je neskutečné. Stejně jako život a konec celého Kevorkiana. Chtěl bych pocítit emoce, které zažíval. Děkuju za takovéto filmy. Člověk si hned váží víc svého života a že je zdravý a musí o to víc obdivovat lidskou sílu a vůli člověka zemřít... 94% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (7)

  • Scénář filmu volně vychází z knihy "Between the Dying and the Dead: Dr. Jack Kevorkian’s Life and the Battle to Legalize Euthanasia" od Adama Mazera. (contrastic)
  • Děj filmu je situován do 90. let, přesto je v něm zmíněna zákonná eutanazie v Nizozemsku, kde ale byla uzákoněna až od roku 2002. (bohhous22)
  • Doktor Jack Kevorkian „pomohl" dle dostupných materiálů ke smrti 130 pacientům, 14 z nich je jmenovitě zmíněno ve filmu. (syphonn)

Související novinky

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

06.01.2012

Akční hrdina minulého a podle traileru na G.I. Joe: Retaliation i tohoto roku Dwayne Johnson pokračuje v linii filmů, ve kterých spíš někdo dostane nakládačku, než objetí od šťastné rodiny.… (více)

Reklama

Reklama