Reklama

Reklama

Pod kupolí

(seriál)
Trailer 2
Mysteriózní / Drama / Sci-Fi / Horor
USA, (2013–2015), 27 h 57 min (Minutáž: 43 min)

Tvůrci:

Brian K. Vaughan

Předloha:

Stephen King (kniha)

Hrají:

Mike Vogel, Rachelle Lefevre, Alexander Koch, Dean Norris, Mackenzie Lintz, Colin Ford, Eddie Cahill, Nicholas Strong, Aisha Hinds, Natalie Martinez (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Na americké městečko Chester's Mill se jednoho dne snese obří průhledná, ale zvukotěsná a nezničitelná kupole, která městečko odřízne od ostatního světa. Místní obyvatelé tak jsou odkázáni pouze sami na sebe a pomoc okolního světa nelze očekávat. Odkud se kupole vzala a proč tu je? Stojí za tím síly z vesmíru nebo jde o tajnou akci armády? (TV Nova)

(více)

Videa (136)

Trailer 2

Recenze (402)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Išla som do toho s tým, že je to úžasný (= chválený) seriál podľa Kinga a určite si to užijem. Keď ho na Vianoce 2014 dávala TV Dajto a ja som bola doma u rodičov, kde na tých pár kanáloch niet čo pozerať, vrhla som sa naň ako hladný na šušeň. Bohužiaľ ma veľmi skoro začalo iritovať množstvo detailov, logických dier a hlavne stupídneho správania sa postáv. Zaznamenala som dvoch ľudí, ktorí mali za hrsť sedliackeho rozumu, z toho jeden aj tak v predposlednom dieli zomrel. Všetci ostatní boli dementi, že ich blbosť fackovala. Výsledok bol taký, že posledné diely (prvej série) som pozerala s hnevom a ďalšie ani nemienim. Občas nezaškodí trochu filmového masochizmu, ale to platí pre filmy - na nekonečný seriál rozhodne nemám náladu. Kinga ako spisovateľa zbožňujem, postupne si vyberám z jeho bohatej bibliografie, ale Pod kupolou si v dohľadnej dobe neprečítam - tí, ktorí knihu čítali, ma ubezpečovali, že rozhodne nie je taká hlúpa ako seriál, lenže teraz mám z neho traumu. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

1. série: Seriál se od poloviny rozhodl naprosto distancovat od brilantní předlohy, načež se osekal o tak ožehavá témata, jako je nekrofilie, násilí na dětech, rozpad rodiny, kritika fašismu/nacismu, nastolení diktátorství aj. Tvůrci zkrátka nemají dost koule na to, aby dokázali na televizní obrazovky přivést natolik propracované, provokativní dílo, jakým UTD bezpochyby je. Jediné co dokáží neustále omílat, jako vrchol kontroverze a brutality na televizních obrazovkách je rozpůlená kráva. Namátkou, v předloze je tato scéna ještě více stylovější a na místo krávy je dosazen hlodavec. Vrcholem naprosté stupidity scénáristů byly nesmyslné hrátky s postavami (Nepodstatné neumírají, zatímco podstatné buď umírají nebo mají tak málo prostoru, že o nic divák téměř nemá tušení). Změna charakteru by se dala v rámci mezi pochopit. Sic změna Juniora na dětinského parchanta, který myslí rozkrokem je příliš bolestivá, vzhledem k předloze (Ještě štěstí, že Angie zůstala stejně otravou, ba přímo ještě otravnější). Samotná funkce Kupole je více než diskutabilní. Výsledek je neoriginální, trapný, hloupý a především ubohý kopírování všeho co fungovalo všude jinde. Namátkou mně napadá třebas Lost, který zastával stejnou úlohu, jako naše Kupole. Je mi líto, takovýhle výplach a naprostou lobotomii mozku si Stephen KING nezasloužil. 45% Ze zvědavosti zkusím první část druhé řady, jen díky SK na pozici scénáristy. ()

Reklama

Pirabin

všechny recenze uživatele

Ty co znají Kinga vědí na co koukají a co od toho mají čekat, pokud to máte rádi tak klidně koukejte, tohle bude jedna z povedenějších adaptací. Ty ostatní co Kinga neznají si můžou užít ty zajímavé nápady. myšlenky (které jsou ale v každém druhém Kingovi a opakují se) a postavy a celkově další sociální experiment jednoho městečka. Kde je několik postav zavřenejch na místě a my sledujeme jak se na nich odráží ponorková nemoc. Takže za mě spíš JO, než NE, je to furt ten samej starej King, kdo čeká revoluci, nebo něco novýho ať zkusí spíš něco jiného. Více na mým blogu: http://humananestetic.blogspot.cz/2013/06/o-pilotu-stephen-kings-under-dome.html ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, takže veškeré dějové zvraty kromě toho úplně prvního (spadnutí Dómu) pro mě byly novinkou a častokrát jsem se snažil pochopit, co se vlastně děje. V první sérii to ještě celkem šlo, vše se drželo při zemi, jak co do efektů Dómu a situací ve městě, ve druhé sérii už to začínalo být trochu přitaženější za vlasy, ale hnací síla ve formě cesty z Dómu tomu dodávala celkem příjemné podtóny. Třetí série už byla paskvil nad paskvily, s přibývajícími situacemi kladoucí otazníky a zároveň snaha někdy znegovat, někdy neschopně vysvětlit. Casting se povedl. (když nepočítám 3. sérii) Postavy se chovají často zcela nelogicky, některé to nemají v hlavě v pořádku permanentně (příkladem za všechny budiž Slim Jim) a Kinship vše jen zhoršil. Postavy nemají moc hloubku, mají paměť akvarijních rybiček, kromě Joe a Rebeccy, ti by byli evidentně schopni vyřešit asi i globální oteplování, kdyby to pod Dómem nastalo. Přesto ale se v průběhu těch 39 hodiny našly momenty, kdy jsem musel milovat, ale i nenávidět, všechny postavy. Horská dráha emocí. Hrátky s časem. Today. Tomorrow. Toyota Prius. Windows Tablet. Jako oddych a taková lehká náhražka Lostu (záhady) / Walking Dead (omezené zdroje) to jde, ale bohužel to tak o jednu-dvě série přesluhovalo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hneď na úvod. Horor? Ale bože, to snáď nie, asi preto, že veď podľa Kinga, tak to musí byť hororové.... no nie je. Prvá séria, kde sa rieši iba prežitie, rozdeľovanie surovín, jedla.... tá bola vážne špičková. Keby tam na niektorých postoch boli lepší herci, tak možno aj na plný počet. Avšak postupne, ako sa to začalo rozuzľovať a dostalo to výraznejší sci-fi nádych, tak to už bavilo podstatne menej. Skrátka mám pocit, že sa tu z dobre našliapnutého príbehu a vynikajúcej mysterióznej atmosféry nedokázalo vyťažiť ani polovica potenciálu. A záver mi už prišiel vyslovene banálny. Priemer, škoda, malo to naviac. 60/100 ()

Galerie (481)

Zajímavosti (16)

  • Městečko Chester's Mill, kde se seriál odehrává, se nachází ve státě Maine. (Trajektt)
  • Když Joe McAlister připravuje smartphone, je ve chvíli vidět záběr na přední stranu a tam domovské tlačítko, typické pro iPhony té doby. Že je to iPhone víme z předchozích záběrů, kdy si Elinore "Norrie" Calvert-Hill fotí selfie a má na zadní straně na fialovém obalu typický průřez pro kameru a blesk. Že jde o její telefon víme tak, že když jej Joe sundavá z knih, má tentýž fialový obal. (VinceCZ)
  • Seriál má s knižnou predlohou spoločné len mená hrdinov spolu s ich životmi, ďalej názov mesta a fakt, že je tam kupola. (readan)

Související novinky

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

01.03.2013

Dánský režisér Niels Arden Oplev má bohatou filmografii, ale u nás jej známe zejména díky původní verzi Mužů, kteří nenávidí ženy. A když natočíte film, který mnozí považují za lepší, než je… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Reklama

Reklama