Reklama

Reklama

Armadillo

(festivalový název)
  • Dánsko Armadillo (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V únoru 2009 přijíždí na základnu Armadillo v jihoafghánské provincii Helmand skupina dánských vojáků v doprovodu dokumentaristy Januse Metze. Ten zde společně s kameramanem Larsem Skreem celých šest měsíců sleduje, jak probíhá život mladých vojáků necelý kilometr od tálibánských pozic. Výsledkem jejich práce je strhující a navýsost autentické válečné drama, které bylo na letošním festivalu v Cannes po zásluze odměněno hlavní cenou v Týdnu kritiky. V Dánsku vzbudil snímek bouřlivé reakce ohledně kontroverzního chování některých vojáků během přestřelky s bojovníky Tálibánu. Při natáčení této napínavé, brilantně sestříhané a vizuálně vytříbené sondy do psychiky mladých mužů uprostřed nesmyslné války, jejímiž oběťmi jsou především místní vesničané, tvůrci nejednou riskovali svůj život. Ještě znepokojivější než scény, kdy kulky tálibánců sviští kolem jejich kamery, jsou však záběry mladých vojáků, snažících se každý po svém vyrovnat se situací, při níž jde o holý život. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (99)

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Armadillo se často pohybuje na hraně "dokumentárnosti" a připomíná svými postupy spíše narativní filmy, kde se veškerý natočený materiál uzpůsobuje režisérově vizi (která nutně nemusí korespondovat s realitou). Upozorňuje na to prolog, epilog i zvolená vizuální stránka a doprovodná hudba. U některých scén je jasné, že musely prostě být inscenované či zpětně vykonstruované až ve střižně (například časté střihy záběr-protizáběr nemohl v reálu jediný kameraman natočit). To samozřejmě nemusí nutně vadit při natáčení subjektivního uměleckého dokumentu, ale v tomto případě to působí příliš nepatřičně a zbytečně manipulovativně - přičemž to vlastně rozmělňuje samotné téma filmu. Obzvlášť v kontextu perfektního letošního dokumentu Restrepo, vynikne jeho omezenost. Restrepo nabízí přesah a mimo vykreslení vojenského života na bitevním poli navíc dokáže zachytit situaci v Afghánistánu obecně, věnovat se např. i jeho obyvatelstvu a problému komunikace mezi zdejšími obyvateli a armádními příslušníky. Armadillo sází spíše na emocionální efekt, než na rozšíření divákova obzoru o novou perspektivu či zajímavé informace. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně slabé tři hvězdy. Příběh mne nezasáhl, nevtáhl mě do děje. Záběry nejsou moc zajímavé, stejně jako kamera a vyprávění. K tomu navíc celkem otravní dánština, která se nedá moc dlouho poslouchat. Čekal jsem, že to bude stejné, případně ještě lepší než Restrepo, avšak tomu tento snímek nesahá ani po kotníky (teda za mě). ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Ac jsem odpurce vojenskych misi ve svete, tento dokument musim ocenit. Vyborny napad rezisera, skvela kamera a strih. Pusobiva sonda do zivota danskych vojaku v Afganistanu, kde o napeti neni nouze. Nejzajimavejsi byly rozhovory s domorodci. Dokument, ktery by mel videt jak kazdy militarista, tak i pacifista. Film donuti cloveka k zamysleni a nemohu hodnotit jinak. ()

L-V 

všechny recenze uživatele

Moderní dokument se vším všudy, který vás přenese z pohodlí domova do afghánských polí, kde se stanete součástí skutečné vojenské patroly. Od obligátního loučení, přes počáteční nudné výjezdy až po strhující závěrečný souboj s Talibanci se jedná o bezprostřední záběry ze života současného vojáka. Pokud se někdo v souvislosti s Afghánistánem ptá, co tam ti naši vojáci vlastně dělají, tak mu vřele doporučuji tento snímek - určitě mu dá lepší představu o tom, co vojáci na zahraniční misi dělají, co si myslí a jak ve vyhrocených situacích jednají. Takovou autentičnost vám zkrátka TV zpravodajství nemá šanci nabídnout... ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že to bolo trocha nezáživné. Patroly kedy sa nič nedialo ma bavili viac ako tie prestrelky, pri ktorých som nevidel kto odkiaľ strieľa. Tá neprehľadnosť vo mne dobrý pocit nezanechala. Ale našli sa aj dobré scény, hlavne tá s tým pohľadom postreleného vojaka. Tiež oceňujem režisérovu odvahu. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Hudba: Český národní symfonický orchestr (Marty20)
  • V porno scénke, ktorú sledujú vojaci na základni, si zahrali Nikki Benz, Lichelle Marie a Justin Magnum. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama