Reklama

Reklama

Kraj je vesnice na Sibiři plná Rusů, již měli tu smůlu, že se za války dostali do německého zajetí, ne-li přímo s Němci spolupracovali. Do tohoto drsného a mrazivého prostředí přijíždí v roce 1945 válečný hrdina Ignát, aby zde řídil lokomotivu. Brzy pozná, že vavříny dnů minulých mu nebudou příliš nápomocny, zvlášť když vesnice má svůj nepsaný řád, skrytý systém vztahů a temnou minulost.
Ruský western plný samohonky, vlakových jízd na hranici možností stroje i člověka a hledání úniku z pomyslného pekla (Kraje) natočil jako svůj šestý celovečerní film Alexej Uchitel. (ZkuKol)

(více)

Recenze (22)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tento ruský film mi trochu pripomína iný tiež ruský - Franz a Polina. Tu má však láska medzi Rusom a Nemkou trochu iný priebeh. Mnohí kritizujú, že film musel točiť nejaký fanda lokomotív, ale mne to ani trochu nevadilo a mašiny ma bavili. Voľnejší režim v mnohých gulagoch naozaj takto mohol fungovať. Toto nie je koncentrák, tu sme stovky, tisícky kilometrov od civilizácie. Tu nebolo potreba toľko stráží, pretože nebolo kam utekať a ak náhodou aj, tak potrebuješ mnoho jedla, aby si nezdochol hladom...Zaujímavý príbeh o Nemke, ktorá celú vojnu prežila schovaná niekde v starej lokomotíve sa postupne mení v nevšednú love story. Jej spoločná stavba provizórneho mosta spolu s rušňovodičom je pre mňa najlepšou scénou. Celkovo solídny film po ktorých treba trochu pátrať, čo je škoda. 80%. ()

NewScream 

všechny recenze uživatele

Zima na Sibiři jak má být. Tři ohromné 65 let staré parní lokomotivy v hlavní roli. A ruští mašinfírové s němi zachází jako s autem. V mžiku couvnou, dopředu, zajednou si s ní na polévku... Pěkný, "syrový" a drsný film. 15 minutová scéna jak se snaží ruský hrdina Ignát s německou mladou holkou spravit totalní díru přes most aby přejel lokomotivou je pohlcující... Tohle by Amíci nenatočili (jasně umí plno jiných filmů, nezatracuji je), to se musí mít v krvi. Výborný ruský film, ode mě 88 %. ()

Reklama

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Mrazivý "eastern" ze Sibiře. "Kraj" je dokonalé peklo, není kam utéct, neustále zima jako... no, na Sibiři. K pití jen samohonka, na léčení - samohonka, na spaní - samohonka, na desinfekci - není to jasné? Věřit se nedá nikomu, práce jak v solných dolech a společnost příjemná a otevřená asi jako čeští úředníci pět minut před polední pauzou. Uchitel si dává na pozadí záležet, takže je rozjezd trochu delší a pomalejší než by měl, ale příběh má svá pozitiva, jasné motivy a herci se po něm dobře vezou. Klimenkova kamera pracuje dobře s přírodou i vlaky a vůbec řemeslná stránka je tradičně zvládnutá. Škoda, že Saša občas selže jako vypravěč a musí to pak zachraňovat vysvětlováním, nebo mu episody vyzní do ztracena, možná kdyby příběh zjednodušil, míň se piplal s drobnokresnbou na začátku, byla by nominace na "glóby" mnohem pochopitelnější. Válečný veterán Ignát dorazí do vesnice na Sibiři, aby tam jezdil s mašinou, brzo zjistí, že ozvěny války ještě nedozněly... 70% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kdesi na konci sveta v nehostinnom kúte sibírskej tajgy sa odohráva zo široka rozprávaný príbeh nedobrovoľných obyvateľov jedného gulagu. Na tom by nebolo nič zlého, keby sa príliš dlhý čas len nemiešali karty a samotná hra primŕzala. Filmu chýba ťah na bránku, vyťaženie z načrtnutej situácie maximum, všetko je to len o miešaní a miešaní. Dopláca na chyby, ktoré boli také časté v 70 a 80 - tych rokoch v sovietskej kinematografii. Záver má už šmrnc, ide na plný plyn, otázkou je, či nie je neskoro. Snímka Alexeja Uchitela však v sebe skrýva aj mnoho zaujímavého. Tým najhodnotnejším je poctivé vykreslenie tábora a jeho obyvateľov, ktorí tvoria zmes toho všetkého zlého i dobrého, čo ľudská povaha v sebe skrýva. Premýšľal som aj nad vyšším hodnotením, ale viac ako 3+ dať nemôžem. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...schovaní před oprávněným hněvem lidí, díky soudruhu Stalinovi.... Ignác má zakázáno řídit vlaky, parta je samej práskač a zdáli to pozoruje medvěd, kterýmu se říká nesmrtelný. Gulag není koncentrák. Jsou tu ženský, jídlo a někdy je i veselo. A taky je to místo, kde se může odehrávat - pro mě - nezajímavej příběh plnej jízd parních lokomotiv, rusko-německého (ne)přátelství a medvěda, kterej je alergickej, když mu někdo chčije v revíru. Drama, které uchvátí každého sovětského opravdového člověka! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Vzruším se jen při pohledu na parní lokomotivu. 2.) Ještě jsem neviděl rvačku holek s bobrama. 3.) Gulag? O tomhle pionýrským táboře jsem ještě neslyšel.... 4.) Přemýšlím, jestli by Tony Scott mohl natočit film o nejlepším parním stroji na světě, Josifu Stalinovi . 5.) Chci si zkrátit čekání na Fishmana, kterej má přijet, aby nás potrestal. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (47)

Související novinky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Královské i sociální Zlaté glóby

Královské i sociální Zlaté glóby

15.12.2010

Osmašedesáté udělování „oscarových předskokanů“ se odehraje v lednu, nominace známe od včerejška. Co se týče počtu nominací, vede britské drama s údajně excelentním Colinem Firthem The King´s Speech… (více)

Reklama

Reklama