John FordScénář:
Nunnally JohnsonKamera:
Gregg TolandHudba:
Alfred NewmanHrají:
Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin, Dorris Bowdon, Russell Simpson, O.Z. Whitehead, John Qualen, Eddie Quillan, Frank Sully (více)VOD (1)
Film HROZNY HNĚVU je filmovou adaptací stejnojmenného románu Johna Steinbecka. Ford převedl na filmové plátno příběh farmářské rodiny bojující o přežití v době hospodářské krize. Písečné bouře, které páchají velké škody na majetku, donutí farmářskou rodinu Joadových opustit Oklahomu, kde se narodili a kde prožili většinu života. Rodina se rozhodne pro cestu na západ. Tři generace naloží své jmění na malý vetchý náklaďáček a vydají se hledat práci a štěstí do Kalifornie. Na západě sice dostanou synové Tom a Casey (Henry Fonda a John Carradine) místo na ovocné plantáži, ale za těžkou práci berou minimální mzdu, která sotva vystačí k životu. Dochází ke sporům mezi pomocnými a kvalifikovanými dělníky. Situace se vyhrocuje... (Quentin T.)
(více)Recenze (133)
Kniha samozřejmě mnohokráte lepší, ve filmu je tak trochu od každého něco, možná se příliš zdržuje na nudném začátku. Naopak bych více uvítal scén z revolučního prostředí, z táborů nespravedlnosti a bezohledné vlády buržoazie. Nebo-li to, proč je Steinbeck silný a proč získal slávu. Závěr vyznívá volně, na prázdno, spíše utopicky. I přesto samozřejmě tyto snímky důležité a stále platné. 7/10 ()
John Steinbeck je můj milovaný autor...A film je můj srdeční...Je to velice silný, lidský příběh jedné rodiny za doby velké hospodářské krize...Je zvláštní, že naše filmy pro pamětníky z doby 30.-ých let jsou úplně jiné...Asi proto, že u nás se krize zase až tak moc neprojevila, ale hlavně u nás se točí filmy s humorem viz. Nebe a dudy...Za mě 98% ()
Nedá mi to napsat nejprve postřeh manželky - u nás kolektivizace, v USA vyhánění rolníků z půdy. Film je samozřejmě politickou propagandou Nového údělu, pro níž si mnohem deziluzivnější vyznění románu natřel narůžovo, ale než se smířit s americkými konzervativními fašizujícími venkovskými agresory, stejně tak nelidským kapitálem, rád zapomenu na politické zadání, s nímž se koneckonců víceméně ztotožňuji. ()
"We're the people that live." Veľmi pútavá road-movie dráma, ktorá realisticky surovým spôsobom zobrazuje dopad veľkej hospodárskej krízy a zúfalstvo obyčajných ľudí počas nej. Atmosféra doby je vystihnutá skvelo, film ani trochu nepreháňa, skutočnosť vraj bola ešte horšia. Prínos filmu je o to významnejší, že tejto závažnej (a aj stále aktuálnej) téme sa venovalo v danej dobe len veľmi málo filmov, Hollywood, ako zábavný priemysel, mal dosť odlišné ambície (komédie, muzikály). Neveselý, tak trochu dobrodružný príbeh jednej rodiny, ktorý sa takmer celý odohráva na cestách, je nasnímaný nádhernou, skoro až dokumentárnou kamerou. Do toho hraje hudba, ktorá je možno trochu obohraná, ale celkom do toho zapadá. Postavy sú skutočné, živé (obyčajní ľudia), navyše výborne zahrané. Tu musím určite spomenúť skvelú Jane Darwell (Ma Joad, Oscar) a samozrejme aj Henryho Fondu (Tom Joad, nominácia na Oscara). Zaradené v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. ()
Stejnojmenný román od Johna Steinbecka jsem četl a patří mezi ty nejlepší, které mi přišly pod ruku. Film se drží velice věrně knižní předlohy, dokonce i atmosféra se podařila vytvořit. Henry Fonda jedinečným způsobem zahrál Toma Joada - podle mě jedna z jeho nejlepších rolí. Škoda, že film končí o něco dříve než kniha, která má nádherný závěr. Ale i tak John Ford natočil snímek bezvadně a nemám proti němu výhrad. ()
Photo © Twentieth Century-Fox Film Corporation

- Slovní spojení „hrozny hněvu“ se objevuje téměř až na konci 465stránkového románu: „V duších lidí se plní hrozny hněvu a těžknou, těžknou na vinobraní.“ U utlačovaných dozrává pochopení jejich útlaku. Ovoce jejich hněvu je připraveno ke sklizni. Jinými slovy utlačované můžete tlačit tak daleko, ale nakonec za to utlačovatelé zaplatí. Ve všech těchto odkazech je klíčovým bodem to, že v reakci na jakýkoli útlak dojde k zúčtování, které pravděpodobně nařídí Bůh, a že zvítězí právo a spravedlnost. (sator)
- Producent Darryl F. Zanuck věděl, jak je Henry Fonda natěšený na roli Toma Joada, a tak nechal rozšířit, že se roli chystá nabídnout Tyronu Powerovi. Fonda Zanucka o roli prosil a aby ji dostal, musel se Zanuckovi = společnosti 20th Century-Fox, upsat k osmi dalším projektům. (džanik)
- Darryl F. Zanuck zaplatil za práva k Steinbeckově románu ve své době závratnou sumu 100 tisíc dolarů. Steinbeck svolil pod podmínkou, že filmaři přistoupí k dílu s úctou. (džanik)