Claude ZidiKamera:
Claude RenoirHudba:
Vladimir CosmaHrají:
Jean-Paul Belmondo, Raquel Welch, Dany Saval, Jane Birkin, Johnny Hallyday, Charles Gérard, Claude Chabrol, Mario David, Julien Guiomar, Aldo Maccione (více)VOD (1)
Francouzská filmová komedie o potížích odvážného kaskadéra s tíživou finanční situací, svéhlavou snoubenkou a zženštilým hercem, kterého má zastupovat. Kaskadér Jean-Paul Belmondo má před svatbou s krásnou Raquel Welch, jenže jí dojde trpělivost! Navíc se o ni začal ucházet bohatý hrabě a tak získat znovu její lásku nebude vůbec jednoduché... (oficiální text distributora)
Nejupřímnější zpověď komika se železnými nervy a akrobatickým nadáním veškeré kaskadérské kousky přežít. Jindy by mi asi hodně zatrnulo, kdyby na mě skočil tygr stejně tak, jako skočil na Bebela. Jenže Bebel si se šelmičkou ještě pohrál, zadal příkaz a ta ho bez potíží poslechla. A takových scén je tam daleko víc. Zvíře je tak pro mě nejoblíbenější a nejzábavnější Belmondovka. Cítíte z ní neuvěřitelný klid a pohodu a přitom víte, že celá řada scén Belmonda musela stát minimálně trojitý přepraný trencle. Takový pocit třeba z dnešních filmů nemám a pravděpodobně ani nikdy mít nebudu. ()
Jean-Paul Belmondo se sice prosadil jako jedna z hlavních tváří francouzské nové vlny, ale mezinárodně proslul coby představitel hrdinných sympaťáků, kteří současně utužovali ideály neohrožených dobrodruhů a současně je často také parodovali. K Belmondově hvězdné image nemalou mírou přispělo, že po vzoru legend rané kinematografie sám účinkoval ve všech krkolomných scénách a nepoužíval kaskadéry. Hyperaktivní romantická akční komedie "Zvíře" představuje ohromně zábavnou poctu kaskadérské profesi a současně dává prostor pro Belmonda ve všech jeho hereckých polohách, díky ikonické dvojroli šarmantně nabubřelého kaskadéra Michela Gauchera a primadonské hvězdy Bruna Ferrariho. Belmondo během natáčení konkrétních kousků utrpěl několik zranění, včetně pokousaného ucha od tygra, ale současně si splnil dlouholetý sen a stanul na křídle letícího letadla. Jeho vdavekchtivou kaskadérskou partnerku ztvárnila americká hvězda Raquel Welch a ve scénách ze zákulisí se v čestných rolích objevilo několik dalších dobových filmových osobností včetně režiséra Clauda Chabrola. ()
Pěkná a relativně funkční exhibice skvělého Belmonda, schopného zvládnout i ty nejodlišnější polohy, ale jinak těm francouzským komediím jaksi nemohu přijít na chuť. Vtípky jsou lehce předvídatelné, děj také, smíchu u mě osobně poskrovnu a duševní obohacení žádné... Vcelku zábavné, nadnesené a svěží, to ano, nemohu říct, že by Zvíře bylo v něčem vyloženě nepovedené, ale do mého gusta se úplně netrefilo. 6/10 ()
Na čsfd nejlépe hodnocený film s Belmondem. Říkám si, jak to, že jsem ho doteď neviděl? Film stojí na Bebelových parádních kaskadérských kouscích - a že jich je a ten závěr ! - a na komiksově dokonalé krásce Raquel Welch. To mi však tentokrát na 5* nestačilo. Po shlédnutí musím konstatovat, že Zvíře pro mne nejlepším Belmondovým filmem není (70%), i když v žánru komedie samozřejmě nadprůměr. Děj je jenom vata a legrace kolem Bruna nebo sociálního úřadu mě nebrala. Holt jsem u belmondovek zvyklý na jinačí, příběhovější těsto. ()
Hašteření lidí, které to k sobě táhne a zároveň se občas nemůžou vystát, bývá (pro nezúčastněného pozorovatele) vcelku zábava. Nu a co teprve když jde o kaskadéra, neřízenou střelu v podání J.P. Belmonda a vnadnou R. Welch, muži obletovanou kaskadérku, které už s tímto živlem/zvířetem pomalu dochází trpělivost. A navíc dodám, že v tom má prsty C. Zidi...rytíř francouzské komedie. V období 1960-90 neměla francozská komedie konkurenci. Na Funese navázal Depardie, Richard, Belmondo... . Ve Zvířeti si jeho fanoušci příjdou na opravdu své, protože z plátna nesleze snad ani na minutu. Aby taky ano, když má dvojroli. Jeho homosexuální Bruno nemá chybu. Doufejme, že Evropu nezachvátí genderové šílenství Hollywoodu a nebude se stříhat. Dnes už by totiž některé scény neprošly. Podobně jako v Hořčice mi stoupá do nosu(viděl jsem včera), i tady se prezentují homosexuálové krapánek stereotypně...ale dle mého mínění neurážlivě a zábavně. Dřív se hold některé věci tak nedramatizovaly. ()
Photo © StudioCanal

- Reklama na těstoviny Panzani je odkazem na skutečnou firmu. Panzani je výrobce těstovin francouzského původu. Společnost byla založena v roce 1950 Jeanem Panzanim a od roku 2005 patří do španělské zemědělsko-potravinářské skupiny Ebro Foods. (sator)
- Závěrečná scéna s lanem v kostele se natáčela pozpátku. (dandislav1991)
- Raquel Welch nehovorila po francúzsky, preto ju musela dabovať herečka Danielle Volle. (Arsenal83)