Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Čas nejsou peníze. Čas je čas - a peníze jsou peníze." ----- Se Simonem mám trochu problém. Dokáže takřka v mžiku zahodit zažité zvyky, rituály - a dokonce i přesný časový harmonogram, jenom aby bylo zase po jeho ... aby ze mě mohl vyždímat plný kýbl emocí. Jenomže má smůlu ten milý hoch. Možná jsem trochu jako on: Ráda si udržuju odstup - a dávám si dobrý pozor, koho a za jakých okolností si pustím k tělu ... Simon u mě prostě momentálně nemá šanci ... 2,5* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ta pátá hvězdička je za parádní režijní vychytávky, které se v moc filmech nevidí. Jinak to ale i tak byla parádní komedie o jednom magorovi, který díky své poruše znamená příležitost pro haldy skvělých fórů. Když se k tomu navíc přidaly i nečekané emoce, tak už nebylo pochyb o tom, jak budu Simonův vesmír hodnotit. 90% ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Proč se rozešli ??" - "Nechtěla se změnit !! Tak mu musíme najít nějakou jinou holku, která to se mnou vydrží.." ;) Láska chce zkrátka čas, stejně jako dobrá omáčka, která se prostě musí vystát.. Vystát se ovšem dá jen dost těžko právě Simon, hrdina tohohle výborného švédského bijáku o severském Sheldonovi, o dalším aspergerickém Diogénovi v sudu.. V sudu se střelným prachem.. Totiž hvězdným prachem..;) Nesmírně podvratné vůči vlastnímu žánru, z jehož kruhu se však nakonec biják nezvládne úplně sebevědomě vymotat, i nesmírně zábavné.. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Romantický pop ve švédském podání. Inteligentní a pohledný. Snad jenom kdyby ten lehce nesympatický autista nebyl takový roztomilý plyšáček, co zvládne každou situaci a má skvělé organizační schopnosti. Jinak velice sympatické postavy, na které se dobře dívá. Jen kdyby každý popík vypadal takhle (zejména ten pitvorný český). 3½. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době komedie na úrovni, která mě bavila a měla hlavu a patu. A to, že její původ je na severu, můj pozitivní dojem ještě více utvrdilo. Začátek filmu mě moc nezaujal, ale to se brzy otočilo, a po chvilce jsem už byla zcela pohlcena do děje. Billovi ta role chlapce s AS opravdu sedla a zahrál to skvěle a přesvědčivě. Jediné co bych možná vytkla je to, že celý příběh je postaven na Aspergerově syndromu, který byl zde využit jako hlavní aspekt sloužící k pobavení. Každopádně doporučuji. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Snímek měl nejdříve televizní premiéru v červenci 2010 a až od září byl promítán v kinech. (Terva)
  • Filmovalo sa vo švédskych mestách Långsele, Nyland, Sollefteå a Sundsvall. Všetky tieto mestá patria pod kraj s názvom Västernorrlands. (MikaelSVK)
  • Film byl nominován na cenu Guldbaggegalan 2011 (Stockholm) v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář, Nejlepší herec a Nejlepší herečka ve vedlejší roli. (Terva)

Reklama

Reklama