Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (661)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Hlboký, dynamický, strhujúci dokument o životnej ceste formulového virtuóza Ayrtona Sennu za triumfom, ktorá skončila v roku môjho narodenia, a tak som sa o ňom bohužiaľ dozvedel až omnoho neskôr. Bol to človek s veľkým srdcom, zrodený k závodeniu, a Kapadia úžasne popisuje jeho strastiplnú púť za slávou, lemovanú problémami so svetovou organizáciou a čoraz nepriateľskejším Alainom Prostom, až po tragickú haváriu, pri ktorej vôbec nemusel prísť o život, nebyť nešťastnej súhry okolností. R.I.P., v našich mysliach a srdciach budeš žiť naveky. Asif Kapadia stvoril jeden z najlepších športových dokumentov vôbec. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Dokumentárně hraný film o králi F1 jménem Ayrton Senna líčí jeho rivalský život na dráze i mimo něj. Závěr celého dokumentu, ve kterém jsem si ani nevšiml míšení autentických záběrů s těmi hranými je samozřejmě k vzhledem tehdejší tragédii velice emotivní. Pan střihač by si zasloužil za střih závěrečné scény, kterou diváka emočně ždímala nějaká ta filmová ocenění! Nejsem fanoušek F1 a nikdy jim ani nebudu, ale musím uznat, že Sennův pohled na tento manipulativní a politikou dosti propletený "sport" mě uchvátil a mnohém leccos přiučil. "S kým jste v minulosti nebo v současnosti nejraději závodil?" "To se musíme vrátit do let 1978, 79 a 80...když jsem závodil na motokáře! Šlo čistě o ježdění, jen o závodění. Nebyla v tom žádná politika ani žádné peníze, bylo to opravdové závodění! A já na to moc rád vzpomínám." ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Zdaleka jsem netušila, že dokument o pilotovi formule může být tak emocionální rozbuška, že na konci budu mít sevřený hrdlo a slzy mně potečou po tvářích jak hrách. Vynikající dokument o člověku, který věřil v Boha, ale nevěřil ve svojí nesmrtelnost. Co o sobě řekl? Tohle je můj cíl. Můj úkol. Má vášeň. Můj život...........žel i jeho smrt. Za poslední dobu, co jsem měla možnost vidět, to byl jeden z nejlepších a nejsmutnějších sportovních dokumentů a já se vůbec nedivím, že zanechal tolik šrámů na duších jeho fanoušků. Přidávám se k nim. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Formule 1 nepatří zrovna mezi mé nejoblíbenější sporty, protože je především o týmové politice a taktice a teprve pak až o jízdních dovednostech. Nicméně i přesto jsem viděla spoustu závodů a při nich komentátoři často prohodili jméno Senna, hlavně v kontextu smrtelných nehod. Až teď jsem se ale dozvěděla, kdo vlastně Senna byl. Byl jednou z těch osobností, které se rodí jen velmi zřídka. Celý dokument vám ho dokáže tak přiblížit, že vám při jeho poslední jízdě naskočí husí kůže. Tvůrci měli k dispozici spoustu archivních záběrů, které z tohoto dokumentu praktikcky tvoří film. Jen občas uslyšíme z voiceoveru nějaký ten komentář. "Slzopudné" záběry, na které si tu někdo stěžoval, tomuto dokumentu dodávají spolu s dokonalou hudbou ohromnou dávku srdce a nesnaží se z diváka nějak pokrytecky ždímat emoce. Jen po pravdě ukazují, jak tragický je tenhle životní příběh, který mi ještě teď vhání slzy do očí. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Manish Pandey | Hudba: Antonio Pinto | Produkcia: Tim Bevan, Eric Fellner, James Gay-Rees | Distribúcia: Universal Pictures | Štúdio: Midfield Films, Working Title Films | Tržby: 8,003,957 $ || Všetci, ktorí sú aspoň trochu fanušíkmi autošportu, budú tento film milovať. Ponúka totiž doposial nevídané zábery nielen zo života Ayrtona, ale tiež dovoluje nahliadnuť za oponu F1 - konferencie, politické pozadie a podtext, názory najbližších a najväčších konkurentov. Všetko je to nastríhané s citom a zmyslom pre gradáciu, s štipkou zaujatosti voči Sennovi, čo ho robí o kus nesmrtelnejším. Myslím si, že sa jedná o jeden z najlepších biografických dokumentov o športovcovi vôbec, a niet lepšej voľby, než práve Senna... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • Alain Prost dle svých slov film neviděl. Nesouhlasil totiž s tím, jak tvůrci některé situace zpracovali, přestože se jim během produkce snažil vysvětlit, jak tomu ve skutečnosti bylo. (šerminator)
  • K roku 2019 byl zatím posledním jezdcem, který zemřel na následky nehody ve Formuli 1, Jules Bianchi. Havaroval 5. října 2014 na okruhu Suzuka v Japonsku a zemřel 17. července 2015 – 21 let po Ayrtonu Sennovi (1. května 1994). (xisp)
  • Režisér Asif Kapadia měl k dispozici rodinný archiv i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. (Earl_23)

Reklama

Reklama