Baz LuhrmannKamera:
Simon DugganHudba:
Craig ArmstrongHrají:
Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher, Jason Clarke, Elizabeth Debicki, Jack Thompson, Amitabh Bachchan, Gemma Ward (více)VOD (3)
Velký Gatsby sleduje příběh Nicka Carrawaye, který opustí středozápad a na jaře roku 1922 se vydává do New Yorku, města ztělesňujícího uvolňující se morálku a populární jazz. Carraway hledá svou vlastní verzi amerického snu a usadí se nedaleko domu záhadného a časté večírky pořádajícího Jaye Gatsbyho a také kousek od své sestřenice Daisy a jejího záletného manžela s modrou krví Toma Buchanana. Nick se postupně stane součástí světa mimořádně bohatých lidí, jejich iluzí, lásek a zklamání. Nick jako svědek tohoto světa píše příběh nemožné lásky, věčných snů a automobilové tragédie, a nastavuje zrcadlo moderní době a jejím soubojům... Scénárista, producent a režisér Baz Luhrmann s pomocí své mimořádné představivosti znovu převedl na filmové plátno román F. Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby. Luhrmann nabízí svoji vlastní vizuální interpretaci klasického příběhu a oživuje děj příběhu dosud nevídaným způsobem. Hlavní roli v jeho filmu ztvárnil Leonardo DiCaprio. (oficiální text distributora)
Recenze (1 789)
Tak Velky Gatsrac podle ocekavani neprekvapil doporucuju kazdymu kdo ma chut divat se na vic jak dvouhodinovou priteplenom nudu okorenou genitalnim vykonem bozskeho Leoparda Di Cardia nekdy si rikam ze je skoda ze Titanic nebyl doopravdy na svete by bylo o jednu hereckou tragedii min jinak puvodni film jsem nevidel asi ani neuvidim i kdyz je mi jasny ze bude asi o neco kvalitnejsi na tohle jsem padnul jenom nahodou abych v ramci vseobecneho prehledu mohl zase pozorovat jak se tu dalsi kokotarna dere do cervenych cisel no nic je to vas nazor nebo snad opiceni se? ja ten svuj rovnez vyjadril jasne... ()
Já nic jiného v podstatě od Luhrmanna nečekala. Ano, je to film pro masy, Baz tímto moderním pojetím obrovsky zariskoval a určitě se objeví názory, že nectil knižní předlohu, vůbec už se nedivím tomu odsunutí premiéry až do letní blockbusterové sezóny, přesto film ale rozhodně není tak povrchní, jak se někomu může zdát. Neztratila se podstata knihy, jen je trochu přizpůsobená dnešní době. Z počátku jsem byla hodně zmatená, byly zde momenty, kdy jsem si řekla: "Jo, tak tohle bude film blízký mému srdci", ale hned v záhy, přišel moment, kdy jsem si řekla: "No to snad nemyslí vážně", byly zde totiž momenty, které jsou na hraně parodie, jenže jakmile jsem se dostala přes tu fázi, kdy jsem musela překousávat, že v tak obrovské dobové klasice hraje hip hop, tak mě film dokázal pohltit. Audiovizuál je místy vážně omamující, na filmu jde vidět každičký utracený dolar, hned několik scén mi dost připomínalo Moulin Rouge, Baz pak výborně umí podávat romantiku, má výborné hudební cítění a umí danou scénu skloubit s perfektně pasující hudbou, taková pasáž se skladbou Young and Beautiful má přímo magický účinek. Velký Gatsby je film, kterému by se toho určitě dalo vytýkat hodně, mám výhrady především k postavě Daisy, v závěru pak Baz nedokázal plně propojit hlavního vypravěče příběhu s divákem, ale jednoduše jsem si film užila a z kina odcházela spokojená. ()
Nádherné po vizuální stránce, Baz Luhrmann tohle umí a opravdu je na co koukat. Příběhově mi to přišlo trochu nedotažený, ale jinak fajn. Herecky zahraný skvěle - nejlepší Joel Edgerton, DiCaprio mě překvapivě zaujal asi nejmíň, ale to bylo spíš tou postavou, která na mě občas působila nesympaticky. Dobrejch 70%. ()
Já mám pro tyhle filmy, kde hlavní hrdina je vypravěčem a vypráví nám příběh o svém či jiném výjimečném životě plných odhalení a zásadních okamžiků, trochu slabost. Asi jako většina běžných diváků. Však do této kategorie spadají všechny tři filmy z TOP 3 zdejšího žebříčku. Takové vyprávění spolehlivě vtáhne do děje asi tak během sekundy. Zároveň v poslední době věnuji dost času meziválečnému období a roaring twenties rozhodně patří mezi něco, co mě fascinuje. Velký Gatsby má samozřejmě ohromnou stylizaci, která se mi ale vcelku líbila. Je to kontrastní spojení syrové reality a zároveň úplného digitálního načančaného nesmyslu a kýče. To se ostatně týká i hudby, která staví za sebou i do sebe hudbu dobovou i moderní. Něco podobného je k vidění i v novějším Babylonu Berlín, tudíž mě to ani moc nešokovalo (to jsem si odbyl už kdysi u Marie Antoinetty), ale, že bych zrovna miloval, když je ve filmu užita diegetická hudba zcela neodpovídající době, to tedy úplně ne. Herecky jde o vydatný zážitek, snad jen postava Nicka ztvárněná Maguirem nenabízí v tomto směru mnoho. Emoce na mě fungovaly. Čekání na hlavní postavu buduje napětí a odhalování její podstaty pro mě bylo zábavné. První půlka je opulentní show, která už mě pak trochu unavovala, zato v té druhé jde od chvíle, kdy se na plátně objevují všechny 3-4 hlavní postavy najednou, o skvělé romantické drama, které v mých očích mohlo nabrat leckteré vyústění a tudíž jsem byl v napětí až do samotného konce. ()
Na Velkýho Gatsbyho jsem se hrozně dlouhou dobu nechtěl podívat. Nelíbilo se mi jméno režiséra, který je pod ním podepsaný. Z jeho filmů mě totiž ještě žádný nebavil a nečekal jsem, že by tohle mohla být výjimka. Výjimka to nicméně přeci jen je. Hlavně proto, že ačkoliv by to nikdo nečekal, tak tvůrci se rozhodli do tohoto bohatě zdobeného filmu z dvacátých let přidat tunu naprosto úchvatných a překrásných digitálních efektů, které rázem z filmu dělají pohádku. Nemluvě o taneční muzice, která dost zvláštním způsobem kombinuje dvacátá léta se současností. Tahle pohádka má nicméně od začátku takový spád, že jsem čekal na moment, kdy vydechne naposled a už se znovu nenadechne. Takovou rychlost ve filmu jsem hodně dlouho neviděl, bylo to až brutální. Nakonec ale na scénu po asi půl hodině přišel Leo a vše se naštěstí lehce zpomalilo. Leo k tomu ještě předvedl naprosto poctivý výkon jemu vlastní. To se ale nedá srovnávat s absurdním vyprávěním samotného filmu, takže nezbývá nic jiného, než dát tři hvězdy. Pořád ale musím říct, že jsem dosud viděl nejlepší film Baza Luhrmanna. ()
- Veľa ženských šiat a kostýmov použitých vo filme vznikla na základe dobových módnych magazínov. V magazínoch sa nachádzali aj také šaty, ktoré v skutočnosti nikdy nikto nenosil. Pánske kostýmy boli autentickejšie, okrem nohavíc, ktoré boli príliš tesné. (Greenpeacak)
- Trojice singlů z alba "The Great Gatsby: Music from Baz Luhrmann's Film": Young and Beautiful (2013), A Little Party Never Killed Nobody (All We Got) (2013) a Bang Bang (2013). (NinadeL)
- Carey Mulligan byla ve chvíli, kdy přijala telefon od režiséra Baze Luhrmanna s tím, že dostává roli Daisy Buchanan, na večeři s modními návrháři: "Propukla jsem v pláč uprostřed místnosti, kde sedělo mnoho lidí, mezi nimi i Karl Lagerfeld. Všichni si museli myslet, že nejsem normální." (cihlenka)