Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V městečku Tonto zastavil dostavník mířící do Lordsburgu a nabírá cestující. K Lucy Malloryové, která jede za manželem, přistupuje obchodník Peacock, tajemný karbaník Hatfield, a místním ženským mravnostním spolkem z města vykázaní doktor Boone, který více pije než léčí, a slečna Dallasa, která ohrožuje mravopočestnost. Na poslední chvíli ještě nastupuje bankéř Gattewood, který právě vykradl vlastní banku a potřebuje rychle zmizet. Tou dobou se místní šerif dovídá o útěku Ringo Kida (JOHN WAYNE) z vězení a o tom, že má namířeno právě do Lordsburgu, aby si to vyřídil s těmi, kdo jej dostali za mříže. Šerifovi tedy nezbývá, než nastoupit také. To ještě netuší, že Ringo přistoupí cestou. Ale mají vůbec cestující šanci se do cíle své cesty dostat, když musí projet územím, kde zrovna řádí z rezervace prchlí Apači v čele s Geronimem? (Historik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Klidně to vykecám hned na začátku, finální přestřelka chybí! A to jde prosím pěkně John Wayne sám proti 3. Jízda dostavníkem jinak slušně odsýpá a Apači nakonec taky dorazí, ani nevadí že se na ně delší dobu čeká. John Ford by specialista na westerny a jeho díla by si nějaký ten remake určitě zasloužily. 65% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

83-ročný western som premiérovo videl pred viac ako 50 rokmi a som aj tentokrát výsostne spokojný. Fordovo Prepadnutie je klasikou medzi westernami, obsahuje všetky potrebné ingrediencie a navyše ich má namiešané v správnom pomere. Nečudo, že som v niektorých momentoch videl niečo z filmov Na pravé poludnie, Hombre a ďalších nasledovníkoch. Samozrejme, že film nie je dokonalý. Vznikol v určitej dobe a v určitých podmienkach. Bodaj by aj teraz vznikali filmy, na ktoré sa bude dať dívať po 80 rokoch. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Klasický western, který vedle tradičního střetu bledých tváří s indiány nabízí náhled na dočasné soužití tak rozdílných charakterů, jako jsou ze zločinu neprávem obviňovaný Ringo Kid, z prostituce obviňovaná Dallas, věčně opilý doktor Boone, karbaník a gentleman Hatfield, manželka důstojníka Mallory, obchodník s alkoholem Peacock a podvodík Gatewood. Vše začíná v městečku Tonto, kde se mj. setkáme s pokryteckou morálkou Ligy pro právo a pořádek. Ostatně je více než symbolické, že tonto ve španělštině znamená hloupý, pošetilý, zpozdilý, šašek... Jde o velice podařenou westernovou road movie..:-))) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Z pozice fantastického střelce, který dvakrát z pěti pokusů spolehlivě trefí stodolu zevnitř, mám hodně rád westerny. A od westernu obvykle očekávám osamělého hrdinu, zběsilé přestřelky a pořádnou pomstu. Přepadení všechny tyto ingredience nabízí, ale v neobvykle úsporné míře. Většinou se totiž věnuje dostavníku plnému zajímavých lidí - roztomile chlastajícím doktorem začínaje a ctihodně zločinným bankéřem konče. Já jsem si to mezi všemi těmi nejednoznačnými charaktery hodně užil a tak mi ani nepřišlo, že k prvnímu výstřelu došlo až necelou půlhodinku před závěrečnými titulky. Samotné přepadení pak vypadá naprosto fantasticky, hudba je během cesty naprosto dokonale pulzující a vyznění je krásně naivně optimistické. Takovou černobílou klasiku mám prostě rád. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak tento western zestárl s obrovskou grácií. Za závěrečnou naháněčku s Indiány by se nemusel stydět ani nějaký novodobý western. Jinak to má všechno, co má správný western mít. Dobře napsané a velmi rozmanité postavy, kde je zastoupený snad každý člen tamní společnosti. Je tedy postaráno o velice zajímavý a napínavý výlet dostavníkem přes indiánské území. Akčních pasáží je k vidění vskutku minimum, ale na svoji dobu jsou vynikající. Film hlavně skvěle funguje v dramatické rovině. [77 %] ()

Galerie (86)

Zajímavosti (31)

  • Kaskadér Yakima Canutt (zaskakoval Johna Waynea) je známy pre vynález (dnes už vo väčšine krajín ilegálnej) nástražnej šnúry "Running W", o ktorú sa kone potkýnali a lámali si nohy pre efekt záberu. Táto pasca bola použitá pri scéne, kedy kočiši za jazdy strieľali na skupinu útočiacich Indiánov, výsledkom čoho bolo nemálo mŕtvych koní pri natáčaní. (whack)
  • John Ford točil tolik opakovaných záběrů, že si John Wayne ve scéně, v níž se utírá ručníkem, odřel obličej. (KIT.HL)
  • Klobouk, který John Wayne (Ringo Kid) nosí, byl jeho vlastní. Během příštích dvou dekád ho nosil v mnoha westernech, než ho po filmu Rio Bravo (1959) odložil, protože se začínal rozpadat. Poté byl klobouk vystaven pod sklem v jeho domě. (Marek06)

Související novinky

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama