Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by tento scenár bol nakrútený so živými hercami, mohlo to dopadnúť veľmi zle. Atmosféra by bola fuč. Filmu pridáva na príťažlivosti aj osemdesiatkový look a aj keď som film videl prvý krát až teraz, cítil som tam ozveny nostalgie, akú pociťujem napríklad pri Poslednom jednorožcovi. Je to niečo na spôsob animovaného Pán prsteňov, vážne to nesadne každému a myslím, že pre dnešnú generáciu je toto príjemne patetické a kúzeľné fantasy úplne mimo radar. 70% ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Film "Temný Kristal" má v dobe kedy ho ja pozerám prvý raz, skoro 40 rokov existencie. Na to, kedy vznikol oplýva neuveriteľnými efektami a prepracovaným príbehom za čo vďačí asi svojej komiksovej predlohe. Všetko čo by v plnokrvnom fantasy malo byť sa tu nachádza v nemalej miere. Ide samozrejme o boj dobra proti zlu. Sú tu aj nové nepoznané rasy a živočíchovia ktorým bol vdýchnutí život prostredníctvom bábiek s vynikajúcou animáciou. Som veľkým fanúšikom fantasy a nie len toho filmového ale aj knižného a priznám sa že som v tomto kultovom filme našiel niekoľko vecí, ktorými sa zrejme inšpirovali velikáni napríklad z Blizzardu nakoľko celá Skeksis ríša je zrkadlom Apexovej ríše z hry Warcraft. To ma iba utvrdzuje v tom že som urobil dobre keď som si film pozrel. Na dnešnú dobu to už nestačí ale v minulosti to musela byť pecka. 70% ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Viem si predstaviť, že keby som to videl ako decko tak by som sa bál. Svet, bytosti čo ho obývajú a aj atmosféra je riadne temná a nepríjemná. Čo teraz v dospelosti veľmi oceňujem. Nie len to, že ten svet funguje podľa svojich logických pravidiel a má aj pár filozofických presahov súvisiacich so základnými piliermi žánru, ale zároveň je to celý čas hravé. Každá jedna bytosť a prostredie je originálne a preplnené rôznorodými chuťovkami a detailmi. A príbeh samotný aj napriek základnému konceptu funguje. Je na tom poznať zub času, ale zároveň sa to stáva najväčšou devízou toho filmu. Pretože mu ten starší háv náramne svedčí. Príjemné prekvapenie po ktorom sa s radosťou pustím do seriálu. Chcem o tom svete vedieť viac. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Po včerejším televizním obdarování se musím tomuto snímku omluvit. Jen neprávem jsem jej míjel v naší DVD půjčovně, i když velmi dobré přijetí jsem znal. Krátký a velmi zajímavý příběh nás zavede do fantastického světa, který si s ničím nezadá s legendami v žánru. Samotný námět, a vlastně i příběhové zpracování, se velmi podobá slavnému Nekonečnému příběhu, i když přiznám se, Temný krystal mě oslovil mnohem více. Mladý chlapec se stává jediným, kdo může podle starého proroctví zachránit svět od nadvlády zlých skeksisů. Nedlouho po narození byla jeho rodina vyvražděna a on byl vychován jedním z nejstarších gelflingů. Čím více pronikáme do děje samotného, tím více můžeme být oslněni nápady, kterými přímo hýří. A nemusíte se bát ani absence vyloženě velmi povedených scén, tenhle snímek by totiž mohl konkurovat i mnoha hraným, loutky tu totiž neslouží jen jako prostředek k ukonějšení publika, ale jen jako příjemné obohacení příběhu, který tak získává ten správný nádech fantasktna. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Naštěstí se autoři nenechali unést a neodsunuli do pozadí ani neodflákli příběh jako mnoho jiných, kteří staví výtvarnou stránku nade vše. V podání nádherných loutek je nám tady předložen regulerní fantasy příběh, žádná pohádka pro děti. Troufám si říct že jde jeden z nejpovedenějších, jaký kdy byl natočen. To, že je často za exteriéry použita skutečná příroda a ne jen studio, přidává atmosféře na věrohodnosti, loutky v loďce na řece nebo ve skalách nepůsobí ani trochu směšně, i když nevypadají jako živé. Opravdu výborný film, všem milovníkům fantasy doporučuji!!! ()

Galerie (46)

Zajímavosti (13)

  • Ve Francii a Japonsku se stal nejvýdělečnějším filmem roku 1983. (HellFire)
  • Speciální DVD edice filmu představila několik pracovních návrhů. Skeksisové tak mohli mluvit cizím jazykem, Aughra měl mít velmi podobný přízvuk jako Yoda z Hvězdných válek a původní jméno Mystiků bylo ur-Ru. (HellFire)
  • Kanadská extreme metalová skupina Strapping Young Lad nahrála na svém albu "Alien" z roku 2005 píseň "Skeksis", inspirovanou tímto filmem. (Corpsegrinder)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama