Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No rozhodne povedeny fantasy, na kterym je nejvic sympaticky, ze je ladeny do docela temny atmosfery a tech 90 minut svizne ubehne. Ale popravde receno, jednotlivy slozky uz tak skvely nejsou. Mame tu docela jednoduchej, mnohokrat videnej a predvidatelnej pribeh. No a pak ta animace, loutky jsou sice udelany s velkou fantazii, na druhou stranu, vsechny vypadaj pekne prasacky, coz by sice byl normalne klad, ale co je moc, to je moc a navic uz je precejen film docela starej, takze obcas pusobi pozadi jak z nejakyho levnyho animaku, postavy sebou obcas divne skubou a sem tam jsou videt spagaty. Nicmene zajimavej prispevek do fantasy zanru a ty 4* to da. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Tak na tomto vidno lásku k filmu. Krásne ručne spravené triky. Toto mi v dnešných časoch chýba. Ručná práca už skoro úplne vyhynula a už sú len počítače. Čaro sa počítačmi stratilo. Veľká škoda, že takýchto ,,výpravných,, bábkových filmov je tak málo (vlastne mi napadá okrem tohoto len Strings). Tempo filmu však mohlo byť podstatne rýchlejšie. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Bez pochyb jeden z nejprůlomovějších a nejdůležitějších milníků ve filmové historii. Loutkový kousek, který grafiků, lidem od efektů a filmařům jednoduše protočil panenky. V rámci příběhu uspokojivé. Svůj příběh to má a hraje si s ním velmi dobře. V podstatě by to bylo klidně na nějakou trilogii nebo něco takového. Pro mě nicméně ne tolik záživné. Takovýmto loutkovým filmům jsem nikdy nepropadl a nikdy mě nijak extrémně nezajímaly. Spíše mě i nějak bezdůvodně odpuzovali a nějak se i ve výsledku divím, že jsem film vlastně dokoukal. Ale neříkám. Konec dobrý, všechno dobré. Hlavně pozitivní v rámci respektu. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Skoro 40 let od vzniku filmu dá docela námahu jej hodnotit – chvíli jsem si na něj zvykala a teprve pak mě odměnil věškerou krásou i ohavností, kterou v sobě má. Nejsem ale dost trpělivá, takže jej hodnotím jako příliš dlouhý. Ano dřív snad čas plynul jinak, ale tady vidím i problém v tom, že pomalé tempo je doplněno tak málem slov, že se musí stále a pořád opakovat, dokolečka a furt. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je tak trochu zabudnutý, ktorý možno väčšina odbije už len tým, že ide o bábkový film, a to je niečo pre deti. Skutočnosť je však taká, že príbeh nenudí ani chvíľu, po vizuálnej stránke je aj po 25-ich rokoch stále čo obdivovať, smiešne nepôsobí ani trikovo, ani príbehovo a vidno, že sa tvorci s filmom vyhrali. Jednoznačne odporúčam. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (13)

  • Kostým Gathrima byla tak těžký, že herci museli být každých pět minut doslova pověšeni na stojan a odpočinout si v kostýmu. (HellFire)
  • Jim Henson z filmu vystříhal 20 minut po katastrofálně přijatém testovacím promítání. Pro mnoho postav také zařídil předabování. (HellFire)
  • Speciální DVD edice filmu představila několik pracovních návrhů. Skeksisové tak mohli mluvit cizím jazykem, Aughra měl mít velmi podobný přízvuk jako Yoda z Hvězdných válek a původní jméno Mystiků bylo ur-Ru. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama