Spike LeeScénář:
Mark ProtosevichKamera:
Sean BobbittHudba:
Roque BañosHrají:
Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley, Samuel L. Jackson, James Ransone, Lance Reddick, Michael Imperioli, Richard Portnow, Max Casella (více)VOD (3)
Po jednom mejdanu se Joe Doucett probouzí v neznámém pokoji a vedle kocoviny má mnohem závažnější problém. Neví kde je, nemá své osobní věci a hlavně - nemůže ven. V televizi navíc hlásí, že jeho žena byla zavražděna a on je hlavním podezřelým, po masakru v jeho domě zůstala naživu malá dcerka. A tak to zůstane na dlouhých 20 let. V Bílém domě se střídají prezidenti a on stále neví, kde je, kdo ho vězní, na jak dlouho a proč. Den za dnem v jedné malé místnosti. 20 let. Zničehonic se probouzí venku na svobodě. Jediné, na co od té chvíle myslí, je pomsta, za kterou jde nelítostně a brutálně. Brzy navíc v telefonu uslyší: „Jestli chceš vidět svou dceru ještě někdy živou, odpověz na dvě otázky. Proč jsem tě nechal uvěznit? A proč jsem tě teď pustil ven?" (Bontonfilm)
Mám to tak, že sice z principu odmítám remake pár let starých filmů, ale na druhou stranu, s předělávkou z východu na západ nemám problém, pro mě osobně je to pak mnohem dívatelnější. Ale upřímně, na tohle bych nikdy v životě nepodíval nebýt Joshe Brolina - to byl tahák. A líbilo? Jasně, silná story "bez toho divnýho smradu Asie", mně bližší, kde Josh naprosto kraluje a v drsnosti snad přebíjí i plešku Stathama. Kéž by se pouštěl do víc takových rolí. Samozřejmě, jako diváka originálu už mě to moc nepřekvapilo, ale... V tomhle případě smyslná předělávka. ()
Spike Lee pochoval sám seba. Ázijský originál spred desiatich rokov nepotreboval remake a tento film ním ani nie je. Vypožičaná je z neho obývačka, pár pamätných scén, ale keby to tvorcovia upravili trošku do inej podoby, tak nie sú vopred odsúdení na neúspech. Bohužiaľ filmové kulty majú tú smolu, že ich protektori sa celú dobu netešia na nič iné, len aby mohli čo najskôr rozdupať remake a nedať mu šancu presadiť sa u bežného diváka. Originál som videl a páčil sa mi, zmysel toho filmu bol však niekde úplne inde, príbeh bol zakorenený hlboko v ázíijských hodnotách a zároveň prezentoval artovú synchronizáciu s akčným žánrom. Tento film sčasti poberá na seba hollywoodsky feeling, konštrukcia príbehu však úplne predčila moje očakávania a fincherovské zvraty pôsobia veľmi úderne. Samozrejme nechýba cesta do absolútnej temnoty ľudskej mysle, pocitov zúfalstva a nenávisti. Celé je to vyšperkované neskutočne realistickou akciou, Brolin by si v súčasnej forme mohol strihnúť ešte nejakú akčnú jednohubku, jeho prínos pre tento film bol ale predovšetkým v hereckej precíznosti. 85%. ()
Předvídatelná poita (díky Chan-wook Parkova originálu) nezasáhne diváka tak dostatečně silně. Spike Lee je skvělý tvůrce, má cit ke své myšlence, přístup k divákovi, k napětí (25.hodina, Spojenec), k akci do detailu, ale ten americký chtíč diváka rozervat na malé kousky je příliš okatý. Remake měl dostat Quentin Tarantino, ne Spike Lee. ()
Drsný thriller s parádnou noirovskou atmosférou a tajomstvom s K.O. pointou, schovanou až do poslednej minúty. Josh Brolin bol skvelou voľbou, charakterové i fyzické vlastnosti postavy zosobňuje oveľa lepšie než aziat v pôvodnej verzii. Tá bola zaujímavá výtvarne, exotickým audiovizuálom, ale rozprávačsky nefungovala. Nechala ma chladným. Spike Lee príbeh rozvinul, zameral sa primárne naň a postavy, a dostal ma. Aniž by podcenil dôležitosť kľúčovej bitky s kladivom, ktorá je tu taktiež TOP. Piatu hviezdu nedám za už ohrané "povinné" obsadenie Samuela L. Jacksona do ďalšej ikonickej, výstredne oblečenej figúrky, a tiež za okato digitálne priestrely vo finále, ktoré filmu uberajú na (dôležitej) surovosti. ()
Pomluvy se šíří jako mor. A někoho to bude sakra bolet. Jenže on kdysi pouze ostatním řekl to, co viděl. Ale hajzlík to samozřejmě byl. Víc netřeba prozrazovat, i když na dvacet let izolace to nebylo (pár rukou postrkující denně jídlo je přeci jenom málo). Režisér Spike Lee (docela překvapení) přichází s kusem, kterému sice chybí živočišnost originálu, ale nakonec vlastně nijak zvlášť nenaštve. Vztahy, do kterých se hlavní „hrdina“ dostane, diváckého pozorovatele zaujmou. Původního Oldboye jsem navíc viděl už před nějakými sedmi lety, takže jsem si remakem milerád vymyl mozek. Asijská divnost mi nechyběla. Tvůrci jsou občas zbytečně samoúčelní, ale křečovitou bych jejich snahu nenazval. Sice se tváří, že je jejich dítko novátorské, šokující i zvrácené, nicméně nevadí. Bizarní je, šťavnaté taky. Sebestředný Josh Brolin nabízí strnulou tvář a zmatené emoce (dvacet let v krychli je holt dvacet let v krychli), jako bojový stroj je skvělý. Sharlto Copley má být divný, ale svým nelogickým chováním je spíš za šaška a Elizabeth Olsen hodlám dál sledovat. Moc nevím, jestli se mi to vlastně líbilo. Nicméně ten, jenž o nějakém jihokorejském Oldboyovi nikdy v životě neslyšel, bude docela nadšený. ()
- Existuje režisérská verze, která je o 35 minut delší. K mání je jako bonus na DVD. (Terva)
- Ponuku na hlavnú úlohu dostali Will Smith aj Daniel Craig, obaja ju však odmietli. (m.a.t.o.)
- Box, ze kterého je Joe Doucett (Josh Brolin) puštěn na svobodu, je značky Louis Vuitton. (Punisher)