Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (449)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Keaton je prostě boží! Jeho Ray Kroc umí dávat tvrdé rány pěkně pod pás. Skoro bych tohle nazval klasickým splněným americkým snem, kdy se neskutečnou houževnatostí dokáže někdo vyškrábat až na samý vrchol potravního řetězce. Keaton dodává snímku dobrých 20% navíc a nechápu proč nebyl nominován na Oscara. Snímek ukázkově vrcholí s blížícím se koncem, kdy Kroc získává stále větší a větší moc. 70% ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o nejzachlustanějších rychlo občerstveních, které v USA jsou. Kam jsem si (zhnusená) nedošla za svého x letého působení ani dámy, natož, abych tam něco vzala do úst. Díra do zadnice je čistší. Tam je to to poslední místo, kde by se člověk najedl, bavím se slovy o pěti státech. Jen v tomto našem blbákově se z mekáče dělá kultura za tisíc, kde dokonce některé poblázněné děti evidentně jednoduchých rodičů pořádají narozeninové párty (protože tohle je maminko nejvíc!!!) nebo se tam chodí na obědy v neděli. A to jsem masožravec-všežravec. Další kapitolou, proč mě tam asi těžko někdo potká, jsou vzpomínky na tři hyperaktivní přetrhdíla, kteří v čerstvě otevřeném krámku v Hornikově kdysi zapáleně myli tácky tak rychle a precizně, že se kosmickou rychlostí vyšvihli do pozice manažera a jeden z nich povýšil až do Prahy!!!!!! Úder na mozkovnu z takto závratné kariéry byl dech beroucí. Ty kecy v putyce, kam jsme s nimi už jen asi tak max. dvakrát zašli, ty byly nezapomenutelné. Říká se tomu "kvalitní úvodní školení". Sektářský výmaz HDD hadr. No a pak se člověk odebere do kolébky, že ano a udělá si obrázek sám. :) Mno, Keaton par excellence, zábavné, svižné, poučné. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Klasicky zivotopisny film, ktoreho hlavnym problemom je, ze jeho hrdina je absolutne nezaujimavy. A to napriek tomu, ze ho hra exBatman, ktory sa snazi konecne ziskat Oscara. Bohuzial s takymito tuctovymi projektami sa mu to nepodari. Ovela zaujimavejsi ako cely jeho pribeh je niekolkominutova scena v ktorej mu bratia McDonaldovi opisuju ako prisli na pasovy spôsob vyroby hamburgerov. Jeho sukromie tu je uplne minimalizovane a v tych par scenach, ktore sa mu venuju, film pôsobi akokeby sa uplne zastavil. Uz v polovici filmu somm si nevedel predstavit o com to bude dalej. Nakoniec vysli na povrch nejake tahanice medzi nim a bratmi McDonaldovymi, ktore absolutne necakane (pokial ste este nevideli ziadny film) vyhral exBatman. Holt dalsi film, ktory ukazuje, ze jedna vec je prist s nejakym dobrym napadom a druha ovela dôlezitejsia vec je vediet to predat ludom. Takze film vôbec nefunguje po dramatickej stranke, ale da sa raz bez problemov prezit, pokial ho budete brat ako jednoduchy dokument v ktorom sa dozviete par veci zo zakulisia vzniku jedneho imperia s chutnym ale nezdravym zradlom. 5/10. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Můj syn pracoval brigádně v mekáči, aby si přivydělal na studia a byl šokovaný jejich systémem a dodržováním kvality. Protože vyhazovat do odpadu 20 minut neprodané hambáče je pro nás Čechy na mašli. Pokaždé, když jede k nám domů, nevynechá jeden mekáč po cestě. Už to má jako tradici a jistotu, že to není den staré jídlo. Možná to tak není všude, ale o tom tenhle film nebyl. Byl o tom jak dva muži dostali bezva nápad a Kroc z toho udělal monstrum po celém světě. Ale asi na to chce mít tu správnou náturu. Mně bylo ale těch dvou bráchů docela líto. A Michael hrál Kroce bravurně, to se musí nechat. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

The Founder není primárně o zrodu společnosti McDonald, jak by se z názvu i popisku samotného mohlo zdát. Zrod firmy je zde prezentován jen jako jakýsi medailonek z vyprávění bratrů McDonaldových. Snímek totiž pojednává o muži jménem Ray Kroc, který vycítil příležitost k masivnímu zisku a držel se jí i přes hromady mrtvol a zničených přátelství. Film je v této rovině až příliš předvídatelný, přičemž nenabízí ani žádný "wow" moment, který by snímku přidal na atraktivitě a nějak ho odlišil od zbytku životopisných filmů. Takže ve výsledku dostaneme jenom průměrný film s fenomenálním Michaelem Keatonem o muži, který díky intrikám a nulovému svědomí přivedl řetězec McDonald i na ta nejodlehlejší místa naší planety. „You know what - contracts are like hearts, they are made to be broken.“ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Když si Ray Kroc (Michael Keaton) při první návštěvě San Bernardina sedá na lavičku, tak si vedle sebe po pravé ruce položí pití, které ale při následném rychlém prostřihu zmizí a pak se znovu objeví. (DexMASTER094)
  • Podnikatel Ray Kroc (1902-1984) měl české kořeny. Jeho rodiče emigrovali do USA z Plzeňska. V roce 1955 otevřel Kroc svoji první fast-food restauraci v Chicagu. V roce 1961 od bratrů McDonaldových firmu odkoupil za 2,7 milionu dolarů. Časopis TIME ho zařadil mezi 100 nejdůležitějších osobností 20. století. (Yardak)
  • Když Ray Kroc (Michael Keaton) poprvé objednává jídlo u McDonald's Hamburgers, stojí u pravého výdejního okénka z pohledu prodejce. Ovšem když odchází s balíčkem na lavičku, stojí u levého. (Pan.Jitrocel)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama