Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

Karp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není úplně podstatné, jak vypadají herci v hl. rolích, podstatné je, že duch knihy i předchozích filmů odešel do věčných lovišť... Kde je romantika (nikoliv milostná), kde je dobrodružství, kde je přátelství a otcovská ruka Sama Hawkinga, kde je neohrožený Old Shatterhand, greenhorn, ale jinak po čertech nebezpečný chlapík, který střílí jako ďábel a sil má tolik, že by mezi stehny umořil mustanga? Kde jsou souboje o život a čest? Olda přeci nemůže být ukňouránek, kterého přiváží ke kamnům vedle nějaké staré rašple, jako zlobivé štěně... Olda si vyrazí s nožem na grizzlyho a zpravidla bývá o krok napřed před ostatními... Olda (alespoň ten knižní) má nadhled a člověk až lituje, že se nemůže plazit tmou spolu s ním, aby někde něco vyzvěděl, anebo si podal nějakého "fuj" lumpa. Nový Vinnetou č.1 je tak bohužel pouze film o indiánech bojujících s dělníky, v němž se používá několik známých jmen z Mayových knih... Potenciál knih byl zahozen do koše a na vyrovnání se předchozím filmům zase současný filmový štáb neměl. A co je nejhorší, nevidím důvod, proč se na ten film dívat znovu. Kvůli čemu? Prakticky vše bylo někde jinde pod jiným názvem provedeno lépe a nostalgie diváka vše nezachrání. A když budu chtít příběh, přečtu si knihu, která nabízí mnohem zajímavější a napínavější děj než tohle nové dílko. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Idea pokroku vykúpená bandou krvilačných predátorov bola zobrazená trefne. Železničné komunikačné spriechodnenie Ameriky určuje banda bitkárov, desperátov, opilcov a mužov popierajúcich akékoľvek dohody v mene postavenia svojho mena na piedestál úspechu. Otázne potom zostáva, či to, čo tu máme dnes je naozaj pokrok, ak ho určujú v dejinách vždy len draví priebojní alfa samci. Alebo či dnešný stav neznamená prevažne regres a úpadok, ktorý nazývame (aby sme sa sami pred sebou neprepadli od hanby) civilizačnou vyspelosťou a vekom moderných technológií. ()

Reklama

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

WTF? Že sa pôvodná séria vôbec nedržala kníh, na tú dobu a na to spracovanie to bola fakt že pecka. Ale toto bolo preboha ča? Old Shatterhand ako vysušený pobožný spiťálek, Winnetou ako tupý svalnatček, Nšoči WTF? Toto nemalo vôbec vzniknúť. To je preboha taký problém skúsiť nafilmovať skvelú trilógiu podľa knihy? Dosť slušnosti, kurvafix, toto ma extra nasralo. Debili, ktorí to povolili a debili, ktorí to stvorili. To si radšej tisíckrát pustím originál. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dúfal som vo vernejšiu adaptáciu knihy, dočkal som sa fanfiction, ktorá má s predlohou spoločné len mená postáv (Nšo-či je šamanka a Tangua ožran?!). Taktiež mi nesadlo realistické spracovanie, ktorému chýba poetika romantizovaného pohľadu na Divoký západ, hoci výprava je o niekoľko úrovní vyššie ako u klasickej verzie zo 60-tych rokov. Pochváliť ale musím kasting Winnetoua, no z Shatterhanda som mal zmiešané pocity. Naopak jednorozmerný naskrz zlý záporák Rattler sa mi nepáčil vôbec. 5/10 ()

korok 

všechny recenze uživatele

Chyběla mi tam nějaká lépe zpracovaná a pořádná přestřelka, jako tomu bylo u původního filmu ze šedesátých let a jakou čekám i od ostatních filmů westernového žánru obecně. Ale s přimhouřením oka, i vzhledem k tomu, že se jedná o televizní film si to u mě "za čtyři" zaslouží. Bylo fajn vidět Vinnetoua a jeho přítele Old Shatterhanda znovu v novém provedení. Jsem rád, že něco takového vůbec vzniklo. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama