Reklama

Reklama

Vinnetou


Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera (E02)

(epizoda)
  • Německo Winnetou - Das Geheimnis vom Silbersee (více)

Obsahy(1)

Old Shatterhand již nějaký čas pobývá u Apačů a i když jej nejen Vinnetou a Nšo-či, ale i ostatní členové kmene přijali mezi sebe, cítí v sobě rozkol. Život v divočině mu sice učaroval, ale současně ho to táhne zpátky do bující civilizace. Utřídit si myšlenky a uvědomit si, kde leží jeho srdce, mu pomůže nové dobrodružství, které ho s jeho rudým bratrem čeká. Mexický bandita El Mas Loco se od podivínského profesora etnografie Spenglera, jenž mu dluží peníze, dozví legendu o zlatém pokladu Apačů. Se svou skupinou rabiátů zaútočí na Vinnetouův kmen a zajme Nšo-či. Ta coby šamanka má být s legendou seznámená a za pomoci spojení se silami přírody dokáže najít bájné Stříbrné jezero, kde se má poklad nacházet. V patách nevyzpytatelných a nelítostných banditů se vydávají Vinnetou, Old Shatterhand a Sam Hawkens. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Ono se řekne Unser Karl, jenže když jsou dva ústřední hrdinové k smíchu, než abyste je brali vážně, raději v knihovničce zapátráte po Brouku Pytlíkovi a Honzíkově cestě, a o Karlovi prostě prohlásíte, že nebyl našinec. Ale kdepak, Karl May napsal krásná literární díla a jeho kořeny sahají do Česka, jenže jeho německá vlast ho zradila a rozhodla se jeho velké hrdiny pohřbít pod nánosem exkrementů, které ani náhodou nemůže někdo opěvovat. Původní představitelé dvojky Vinnetou a Old Shatterhand sice pocházejí úplně z jiné éry, než do jaké se vrátili jejich noví představitelé, současně s nimi je doprovodila i absolutní sterilita příběhu, který se sice nějakým způsobem oprostil od naivní, mnohdy ale působivě vyobrazené romantiky a dobrodružství, jež si ve společné koexistenci získala celé generace diváků. To o nové verzi absolutně neplatí. Jasně, ze zvědavosti tomu dáte šanci, někde uprostřed nového zpracování, možná ještě dřív, to vypnete, protože se vám bude chtít brečet nad hereckými představiteli, to neplatí jen o ústřední dvojce, i zbytek ansámblu je naprosto zoufalý. A náhle si nepřekvapivě pomyslíte, copak asi dělá (jediný žijící z tehdejší silné čtyřky Barker-Brice-Ráž) někdejší dabér tehdejšího Vinnetoua, toho správného a správně obsazeného Vinnetoua, Standa Fišer a obviníte medicínu, že neexistuje něco jako transplantace hlasivek, neboť byste byli mezi prvními dárci. A tak si nekažte pěkné zážitky z dětství debilní verzí, v níž jsou za pokrevní bratry steroidní hašišák z Albánie a neatraktivní a vysloužilý pornoherec ze Západního Německa. 0/10 ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Tak nějak lepší než první díl. Určitě zaujalo vysvětlení, jak vlastně naši hrdinové přišli ke svým legendárním koním a puškám a Old Shatterhand ke svému oblečení. Obecně se mi na nových filmech líbí, že postavu Old Shatterhanda tvůrci opravdu budují od začátku, zatímco v původních verzích byl Old Shatterand už od samého začátku slavný a zkušený bojovník. ()

Reklama

joelly01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Nejlepe se tesim na to, jak natoci prepadeni Petersonovy farmy!" sdeluji Klenotovi. "Ale v tom novem prece zadna Petersonova farma nebude, to je uplne nove a je to jinak, zase nic nevis!" s despektem me usadil Klenot. Ale tak jsem se stejne divala a zase se mi to moc nelibilo. Nepovedli se ani zde ti zaporaci, tady ten El Loco co ho hral ten otravny kanak, zase takovy castingovy fail... Btw. po skonceni filmu jsem rikala Klenotovi: "Pro nas to asi nebude, tento novy Vinetou. Ale treba to nejak oslovi ty mlade." A pak jsme prijeli k Schwiegermamma a tam byl synovec a my jsme se ho ptali jak se mu libil novy VInetou a synovec rekl "Langweilig!". Coz by asi v jednom slovu docela trefne shrnulo cely ten traktat co jsem zde nyni napsala ja. ()

Historik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po tom šoku z prvního dílu musím říci, že to bylo mírně lepší. Ale stále to není Vinnetou Karla Maye, spíš to svou snahou o "reálnější" příběh připomíná filmy s Gojko Mitičem. Že to není natočeno podle literární předlohy, je námitka sice oprávněná, ale to ty staré filmy také nebyly. Tím ovšem neříkám, že mi to nevadí. ()

Teg 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnotit remake Pokladu na stříbrném jezeře je snadné. Je prostě špatný a diametrálně odlišný od dílu předchozího, kde byl vidět alespoň nějaký pokus o kvalitní výstup. Starý film z roku 62 je rozhodně to nejlepší co s Vinetouem vzniklo. Smutné ale je, že v tomto případě se mu tvůrci snad ani nesnažili byť jen konkurovat. Záměr? Je to ale tak do očí bijící a natolik v kontrastu s předchozím dílem na který se koukalo dobře! Řeknete si, že když už nebudou bodovat příběhem, vyberou alespoň krásnou lokalitu, ale co bylo tohle? Kde to proboha natáčeli? Zatímco první díl působil poměrně autenticky, nebo minimálně zapadal do reálií starého Vinetoua, tentokrát vybrali ten nejtuctovější kaňon řeky Cetiny v chorvatsku. Na Plitvice to nemá ani vzdáleně. Ale vždyť dnes jsou filmařské možnosti mnohem větší než tehdy. Jak to shrnout? Druhý díl je smutné ochotnické vystoupení rezignovaného souboru. Za snahu by možná zasloužil tři hvězdy, ale ta tam bohužel nebyla. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Jazyk Apačů použitý ve filmu je lakotština, nikoliv žádné nářečí příbuzné apačštině. (ČSFD)
  • Súčasný typ vysúvacieho rúžu bol vynájdený vo Francúzsku až po 1. svetovej vojne, takže Neke Bah (Emilio Sakraya) ním nemohol krášliť Nscho Tschi (Iazua Larios). [Zdroj: extraplus.sk] (magu)
  • Zobrazení původních obyvatel Ameriky z národa Apačů je zde pouze ilustrativní. Filmaři se inspirovali spíše indiány z plání (prerií), jako jsou Siouxové, Vraní indiáni atd. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno