Lasse HallströmScénář:
Paolo VacircaKamera:
Mattias MonteroHudba:
Oscar FogelströmHrají:
Tobias Zilliacus, Mikael Persbrandt, Lena Olin, Helena af Sandeberg, Oscar Pettersson, Anna Azcárate, Jonatan Bökman, Jan Waldekranz, Eva Melander (více)Obsahy(1)
Příběh začíná jedné prosincové noci, kdy je v rodinném domku nalezena surovým způsobem zavražděná téměř celá rodina a jediným přeživším je patnáctiletý chlapec, který leží v nemocnici a bojuje o život. Detektivní inspektor Joona Linna uprostřed noci povolá známého odborníka na hypnózu psychiatra Erika Mariu Barka, aby chlapce zhypnotizoval a zjistil, co se oné noci v domě stalo. Erik však tento typ praxe už deset let neprovozuje a proto prosbu policie zprvu odmítne. Když se konečně nechá přesvědčit, události se záhy dají do pohybu a Erik je nucený čelit vlastní minulosti. (oficiální text distributora)
Nelze nevnímat přílivovou vlnu severských autorů na pultech našich knihkupectví. Musím se přiznat, že až na jednu výjimku mě nechaly knihy made in Skandinávie chladným. Bohužel ač rád čtu a hodně, tak filmová adaptace knihy Hypnotizér od Larse Keplera si mě pro severskou literaturu nezískala. Film se může pochlubit slušnou svíravou atmosférou. Což si myslím, že na zmrzlém severu přesněji ve švédském hlavním městě Stockholmu není až takový problém vykouzlit. Povedený závan tísnivé deprese je asi jediné pozitivum, za které film ode mě dostal plusové body. Režie se ujal profesionál Lasse Hallström, ale s děravým scénářem toho moc nesvedl a prkenní herci mu taky moc nepomohli, ač je film dle mého názoru dobře obsazen. Přiznám se, že mi to jako celek přišlo strašně jednoduché a průhledné. Vraha jsem poznal jen, co se poprvé objevil na plátně a to si o sobě nemyslím, že bych byl nějaký Sherlock Holmes. Můj nemastný a neslaný pocit z filmu korunoval hloupý konec. ()
Knihu jsem četla a moc mě bavila. Film je fajn, atmosféra a hlavně hudba mrazivá, herecké obsazení mě vůbec nerušilo (u Larssona mě vyloženě vytáčelo), jen některé scény byly poněkud tmavé a nebylo tam téměř nic vidět a linie se sestrou Josefa mě poněkud zklamala. Ovšem hypnotizérova žena byla na facku a to řvoucí dítě na dvě. ()
Joonu jsem si představoval teda dost jinak, ale co už... Jako znalý předlohy mám k filmu dost výtek, hlavně mi vadí přílišné osekání hlavní dějové linky tak moc, že se mění celková pointa! Chápu, že film musí mít určitou délku, ale dalo se to zvládnout - zvýšit tempo (bylo to docela unylé), nezabývat se tolik emocemi v Barkovic rodině, ale naopak se zabývat Barkovou minulostí, a hlavně - Joseph má být mnohem větší svině, bestiální zabiják (chyběla mi scéna, kdy při útěku z nemocnice zabije náhodného řidiče). Jsem zvědavý na další díly, Paganiniho smlouva je tuším ještě o něco rozsáhlejší a odehrává se vyšším tempu, takže při tomhle režijním/scenáristickém stylu by vydala na seriál... Chce to na režisérskou sesli posadit nějakého mladého šílence, který dokáže rozpracovat postavy i děj při současném šíleném tempu, klidně i epileptickém střihu - kdo se toho ujme? Nějaké návrhy? ()
V popisku krimi,a to je pro mě zase naděje,že uvidim dalšího Sběratele polibků,nebo něco jako sedm.Ale i v tomhle případě jen marný naděje.Rozjezd v pohodě,ale hned po čtvrthodině se to zadrhne,a kromě poslední desetiminutovky to řádně drhne furt a furt.Zaprvé L.Olin mě tady neskutečně sere,je opravdu až nesnesitelně odporná.Za druhý vyšetřování je tady skoro až v pozadí,a když se nějaký objeví,tak do toho řve dítě,a buhvíco.To fakt evropani neuměj natočit svižnou,akční,brutální krimošku,a musej to točit tak umolousaně,debilně,hlavně aby to bylo jiný než to prokletý americký.Ten konec byl přesně to,co by mělo bejt v celym filmu.Emoce,beznaděj.Ale mýmu hodnocení to nepomůže.40%,a to přehánim. ()
Hodně špatně zfilmovaná kniha ... Námět naprosto skvělý, jenže ten samozřejmě hodnotit nemůžu, že jo ... Herecké výkony možná nebyly zas až tak špatné, jenže co ty pomůžou, pokud je scénář naprosto příšerný? Je sice pravda, že jsem film viděla s dabingem, takže jsem ochotná dát mu ještě jednu šanci v originálním znění. Možná v tom bude nějaký rozdíl, možná ne ... Každopádně zatím je to opravdu pouze na dvě hvězdičky. Scény byly strašně umělé, postavy docela přihlouplé ... Nevím, opravdu jsem byla zklamaná, čekala jsem od filmu daleko víc ... ()
- Jedná se o filmové zpracování stejnojmeného románu švédského autora Larse Keplera. Jméno autora předlohy "Lars Kepler" je pouze pseudonym, pod kterým se skrývá manželská dvojce Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril. (DominikV)
- Vo filme zaznelo aj to, že švédčina hlavného predstaviteľa – Joonu Linnua (Tobias Zilliacus) – je veľmi dobrá. V reálnom živote je tento herec naozaj iného než švédskeho pôvodu, keďže je Fínom. (MikaelSVK)
- Film je režisérovým švédským filmem po více než dvacetipětileté pauze, během níž tvořil v zámoří. Současně se jedná o jeho první thriller vůbec. (morgos)