Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (155)

maarr 

všechny recenze uživatele

Opět vynikající veselohra Vlasty Buriana, zřejmě ta nejzamotanější s vynikajícím hereckým obsazením. Čeněk Šlégl ve své životní roli zdegenerovaného šlechtice hraběte Kocharrovského je nezapomenutelný. Pusu, Pusu. Nebo dobře tedy vyřízeno. Dále Marvan v roli bodrého hajného je též perfektní, dále věčně namazaný hajný Patočka v podání Václava Trégla, hospodský Theodor Pištěk, Zorka Janů jako Baronova dcera a nesmíme zapomenout na Oldřicha Nového v jeho typické roli milovníka. Dávám pět hvězdičkek. ()

Richie1 

všechny recenze uživatele

Hlavní tahoun zábavy je Vlasta Burian, ale v závěru komedie ho zcela zastínil Čeněk Šlégr ve své geniální roli mírně senilního hraběte Kocharowski. Jeho hlášky jsou neskutečně úsměvné ( Dobřře, vyřřízeno ... :-) Oldřich Nový mi v roli Arnošta Bendy až tak neseděl. Je zajímavé, že ve filmu hrál syna Jaroslava Marvana, ačkoli ve skutečnosti byl starší než Marvan. Dle mého hrál Burian v jiných komediích lépe. V Baronu Prášilovi byly občas nudnější pasáže. Závěr filmu je ovšem výborný. ()

Reklama

Biopler 

všechny recenze uživatele

Mať esá ako Burian, Marvan, Nový, Šlégl pokope - to sa dá vidieť iba v tomto snímku. Príbeh je priemerný, ničím extra zaujímavý. No ako už býva zvykom, keď sa objaví Burian na scéne, je sa na čo dívať. Svojim výkonom doslova rozprášil kolegov. Jeho vystúpenia v hospode, jeho angličtina, jeho úšklebky, jeho prejav... skrátka toto je komik par excellence. Skvelé ako jeden človek dokáže pozdvihnúť dojem z filmu. ()

Luxocculta 

všechny recenze uživatele

Ne tak dobré, jak by člověk čekal, ale zklamání to není. Zdá se mi však, že pořádná legrace začala, až když se na scéně objevil Čeněk Šlégl, což je skoro ke konci. Na hraběte Kocharowského jakoby se čekalo celý film, protože až s jeho příchodem začne vznikat nejvíce komických situací a i Burian-Prášil má vedle sebe konečně figurku, která ho dostane do sedla. Konec přináší zábavu také v tom, že se všechno tak zašmodrchá, že může pomoct už jen psychiatr :) 3 + 1 za fajn Buriana, pozoruhodnou Zorku Janů a komického Šlégla, kterému by dal člověk na přivítanou a seznámení také nejraději p-s- :-) ()

tom88 

všechny recenze uživatele

No celkom milá komédia, dej je celkom dobrý aj keď je trocha divne podaný. Nový a Burian sú celkom dobrí herci. Sem tam som sa zasmial aj keď toho smiechu bolo len tak na utvrdenie žánru komédia. Nevidím v tom nič zázračné alebo pamätné. Na tú dobu celkom dobrý film, no musím byť trocha kritický, sú to lepšie 3*. 65% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Premiéra proběhla 13. září 1940 v kinech Na Příkopě a Světozor. (Cucina_Rc)
  • V 60. letech byl film znovu uveden pod názvem Když Burian prášil, aby nedocházelo k záměně s filmem Baron Prášil z roku 1961 režiséra Karla Zemana. Zdroj: Český hraný film 1930-1945, NFA 1998. (ČSFD)

Reklama

Reklama