Reklama

Reklama

Apokalypsa: Vzestup Hitlera

(seriál)
  • Česko Apokalypsa - Hitler (více)
Francie, 2011, 1 h 50 min (Minutáž: 55 min)

Epizody(2)

Obsahy(1)

Adolf Hitler v roce 1924 napsal, že „silnější rasa vyhladí slabší rasy“. Nikdo ale nepředpovídal, že by se z něj mohl stát německý diktátor a samozvaný „Vůdce“. Ve válečných zákopech první světové války pochopil zneuznaný umělec a samotář Hitler své poslání: zachránit Německo. Nejdříve byl pro většinu Němců pouhým bláznem na pokraji politického pole. Rozhodujícím okamžikem obratu se stala hospodářská krize roku 1929. Ve strachu z chaosu a nebezpečí ze strany „rudých“ volila většina občanů Hitlera. Mladá demokracie je ohrožena a není tu nikdo, kdo by ji bránil. Nacistický diktátorský režim začíná svou nelítostnou éru. Hitler prohlašuje, že jeho přáním je mír, ale připravuje se na válku. Na Apokalypsu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

erased 

všechny recenze uživatele

Nepřímé pokračování dokumentární série Apokalypsa: 2. světová válka ukazuje přesně to, co titul slibuje. Je proto trochu škoda, že v pouhých dvou dílech není dost prostoru pro umístění vzestupu Vůdce do širších globálních souvislostí. I přesto na mě ale tato minisérie díky političtějšímu a běžnému životu bližšímu pojetí zapůsobila mnohem silněji, než její předchůdce. Obzvlášť proto, že nuance zdejší rétoriky je až příliš snadné najít i v dnešním státnictví. Jen se nemůžu rozhodnout, jestli se mi víc líbila střídmě a spíše atmosfericky vybarvená původní série, nebo zdejší plně kolorované záběry. V tomto, a samozřejmě i samotném obsahu, mají oba projekty rozhodně co nabídnout. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ako to všetko začalo...Dokumentov na tému Hitler existujú desiatky, ale francúzky tvorcovia to zobrali naozaj vážne a hlavne komplexne. Mnoho dokumentov sa zaoberá vojnou, ale málokto si dal námahu vysvetliť ako k nej došlo. No rozhodne to nebolo zo dňa na deň. Hitler nevstal z postele a nepovedal : "Tak dneska zaútočíme na Polsko..." 1. diel mi pripadal podstatne zaujímavejší, pretože popisuje náladu a mizernú životnú úroveň obyvateľov Nemecka po tvrdej Versaillskej zmluve a neskôr i dosahoch svetovej krízy. Obyčajný kus chleba stál neuveriteľných 46 miliárd!!! mariek, čo je neuveriteľné. Celé hromady peňazí, ktoré nemali žiadnu hodnotu a nedalo sa za nich nič kúpiť. Ľudia potrebovali chlieb, prácu, sebavedomie a to všetko im Hitler sľuboval a v podstate aj dal, ale pridal jeden "bonus" navyše. Silnejúci nacisti a každoročné pribúdanie voličov priviedlo Hitlera na vrchol. Tejto ceste sa venuje 2. diel, ktorý je tiež výborný, ale chýbala mi tam nejaká zmienka o tom, ako sa Nemecko ekonomicky postavilo na nohy a čo pre to Hitler urobil prípadne neurobil. Nemecko ešte pred rozpútaním vojny prešlo zázračným ekonomickým obratom, kde sa zo samotného dna chudoby a veľkej nezamestnanosti dokázali vypracovať na jednu z naj ekonomík sveta. Celkovo max. spokojnosť a skvelá lekcia z dejepisu. Školáci povinne!100%. ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Úderný, rychle plynoucí dokument. Koukala jsem jako blázen, že Hugo Boss šil esesákům uniformy a Henry Ford jim věnoval svoji tržbu za Německo a auta. Dokonce mu i pomohl jakýsi pilot letadel...Nikdy v životě nepochopím tak ochromující blbost - chcete-li víru v někoho tak nevyrovnaného a psychicky labilního jako byl Hitler. Jak může někdo dvakrát bezhlavě vstoupit do války aniž by vyhrál? Jak mohl být německý národ tak zahleděný do sebe a nechat si namluvit, že jako árijci(mimochodem naprostým neárijcem dost možná s židovskými kořeny)jsou něco víc než zbytek světa....Dost by mě zajímal třeba dokument ve kterém by se vyjádřili Němci nyní jaký mají postoj k válčení a jestli by se do něčeho podobného pouštěli a proč... ()

waits 

všechny recenze uživatele

Typ dokumentu, který se dá v klidu pustit o hodinách dějepisu na školách místo výkladu (jsou ještě hodiny dějepisu?). Nic nového, ale podáno přehledně, zajímavě, bez nudných pasáží. Dobové záběry jsou navíc kolorovány, takže hlavně davové scény během ponurého souboje dvou totalitních ideologií v Německu vyznívá působivěji. Ošklivá doba, ve které masa útrpně čekala, jestli je převálcuje sociální nacionalista Hitler nebo Kominterna (přes některé vyhrocené body a vzájemného nepřátelství jsou programy a cíle překvapivě podobné včetně nenvávisti ke kapitalismu, kultuře, svobodě a samostatnosti jednotlivce viz http://www.holocaust.cz/cz2/resources/documents/antisemitism/nazi/programNSDAP1920, http://www.totalita.cz/vysvetlivky/ki.php) a kde si svoje po liberálech a židech svoje odnesla o ona masa. ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

Po Apokalypse WWII další plná palba. Lepší studie o poválečném Německu plného vnitřních problémů, komunistů a chaosu, ze kterého génius zla AH zformoval své choré vize pod lejblem NSDAP, k vidění zatím není. Bez jakýchkoliv historických odchylek, v barvě, srozumitelně a poutavě. Super materiál pro hodiny dějepisu, myslím, že tohle chytne i děti ze zadních školních škamen. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama