Reklama

Reklama

Jodorowsky's Dune

Trailer

Obsahy(1)

Původem chilský umělec Alejandro Jodorowsky, o kterém lze bez nadsázky říci, že patří mezi všestranně se uplatňující persóny světového umění, měl svou ambiciózní vizi ohledně filmové adaptace kultovního sci-fi románu Duna Franka Herberta. Toto je příběh její neuskutečněné realizace. (blackJag)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

kobejn 

všechny recenze uživatele

Na jedný straně - AJ je tvůrce, na jehož filmy se nedá koukat, takže se ani nedivim, že se mu těch 15 milionů co potřeboval zdráhal někdo poskytnout, přeci jen, to co natočil předtim byly totální magořiny, tak jak moch čekat, že mu někdo v Hollywoodu jen tak vysolí 15 melounů? Na druhý straně, se předtím i od tý doby natočilo takovejch blbostí, za který se vyhodilo tolik peněz, že nechápu, že s tím dělali takový cavyky a někdo mu ty prachy prostě nehodil do klína, nějakej náhodnej milionář, jenže náhodní milionáři nejsou zrovna zapálený do umění, že? Mě osobně je fuk, že to Jodorowsky nenatočil a rozhodně tady nebudu jako ovce opakovat po ostatních, že to je "nejlepší film, který nebyl natočen". To se nedozvíme, ale soudě podle toho, co natočil předtím než se na Dunu chystal, se mi nechce věřit, že by jeho Duna byla něco úžasnýho, pravděpodobně by to byl stejnej paskvil jako Krtek nebo Svatá hora, které ale někdo zbožňuje. Já ne. Možná, že by jeho Duna byla jiná, ale to jsou jen spekulace, proto vznikl tendle dokument, aby se spekulovalo o "nejlepšim filmu, kerej nikdo nenatočil". Ale proč jsou jeho ostatní filmy tak děsně nudný? A potom mám věřit, že Duna by byla úžasná? Možná jo, možná ne. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument, který prezentuje jinak poměrně známé informace (google) v jediném celku dokazujícím jaký je Alejandro Jodorowsky vizionář a šílenec současně. Jeho film se měl jmenovat Duna, ale jde spíše o inspiraci touto látkou, vždyť ten člověk změnil v podstatě vše, co mohl a současně knihu (ani další navazující knihy) nečetl. Současně je charizma Jodorowského, jeho vášeň iv 84 letech úctyhodná a naprosto chápu, že jména jako Dalí, Giger nebo Orson Welles s ním byli ochotni spolupracovat. Vize a nápady "prokletého" projektu jsou úchvatné a i přes závěrečné hledání odkazů až do současnosti (popravdě, jasně, některé nápady předběhly dobu, ale nemusel bych na ně číst storyboardy a scénář, abych mě napadly...). Následné utrpení Lynche při práci na "předaném" projektu je už jen další kapitolou, kdy velice talentovaný autor spojuje vlastní vizi s knihou a ve výsledku trpí ústupky systému. Umění versus ekonomika a stereotypy... ()

Reklama

Firebug 

všechny recenze uživatele

Výborně uchopený dokument o jedné z největších filmových událostí všech dob. I přes fakt, že výsledný snímek nikdy nevznikl, jeho ozvěna zní filmovým světem stále. Ať už si o Jodorowskym myslíte cokoliv (dokument ho neprezentuje vysloveně jako geniálního umělce ani jako megalomanského blázna), nemůžete mu upřít, jak skvěle dokáže lidi nadchnout. Ke konci mi bylo regulérně hořce smutno, že mě ta zpropadená filmová studia ochudila o ten nadčasový zážitek. Zcela vážně bych chtěl nakouknout do paralelního vesmíru, kde TOU první velkou sci-fárnou nebyl Star Wars, ale Jodorowskyho Duna se Salvadorem Dalím, Orsonem Wellesem, Mickem Jaggerem a s uměleckým dotekem Christophera F. Fosse a H. R. Gigera... 4,5*______ p.p.č.: Knihu jsem mimochodem nečetl (jako skoro nikdo, kdo se na adaptaci podílel:-) ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Najambicióznejší projekt, ktorý nikdy nevznikol. Aj takto by sa dal opísať strastiplný príbeh Jodorowského "znásilnenia" Duny Franka Herberta. Očarujúci dokument vás chytí za srdce strhujúcim rozprávaním pána režiséra, skicami H.R. Gigera a dychberúcimi animovanými konceptami, ktoré sa nikdy nedočkali svôjho plného potenciálu. Možno je nakoniec dobre, že film nikdy neuzrel svetlo sveta. Vďaka nemu k nám prišlo mnoho známych klasík, ktoré sa priamo (či nevedomky) týmto projektom inšpirovali. Dúfam, že sa toho časom i tak niekto chytí a podľa Jodorowského priania z toho vytvorí animovaný film. ()

zencitizen 

všechny recenze uživatele

Dokument je díky Jodorowskemu opravdu zábavný a o jeho verzi Duny se samozřejmě krásně sní. Ale ať si nikdo nedělá iluze, že by ten film byl prost všech neduhů ostatních Jodowých filmů (kolísavé, nebo očas spíš žádné tempo, dost dřevěná práce s rakursy a pohyby kamery, excesívní přepálenost herců atd.). Jodorowsky je vizionář, básník, mystik, šarlatán, trochu hysterka (ovšem s nádhernou vše prostupující energii, která člověka nakopně) ale není to v pravém smyslu filmař. Dotažený a vyvážený tvar díla je to poslední co ho zajímá. Duna klidně mohla skončit jako béčko-déčkový propadák (ještě horší než ta Lynchova) a všichni by se jí jen smáli (ostatně ten akcent na spirituální rovinu by jistě mnoho lidí iritoval). Ale takhle? Takhle je to vlastně lepší. Stačí jen snít. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Jodorowsky o nikdy nerealizovanom projekte adaptácie "Duna" prehlásil: „Chcel som vytvoriť niečo posvätné. Film, ktorý vyzerá ako LSD halucinácia, bez toho LSD.“ (Biopler)
  • Salvador Dalí žiadal o honorár 100 tisíc dolárov za hodinu, čo mu Jodorowsky odklepol. Nikdy to však nezrealizoval, tak ako snímku, ktorá mala trvať 14 hodín. (Biopler)
  • Megalomanský projekt bol zastavený už v zárodku, nakoľko došli zdroje. Zostalo len priehrštie inšpirácií, z ktorých okrem režiséra čerpali aj tvorcovia filmov ako Star Wars, Piaty element (1997), Priepasť (1989) či Votrelec (1979). (Biopler)

Reklama

Reklama