Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (115)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se jedná o samotné prostředí a bitevní scény, tak nemám problém a třeba boje v lijáku byly hodně působivé. Potíž je v tom, že tyto sekvence zabraly maximálně půlhodinu z celkové stopáže. To ostatní bylo o ničem. Svůj podíl má na tom fakt, že Irvin chtěl asi něco říct, ale nevěděl co a už vůbec ne jak a dalším problémem jsou ploché a nudné postavy. když to srovnám s Četou, tak nejen že tu nebyl žádný Barnes, Elias nebo Chris, ale ani O´Neil. Prostě nikdo, komu by se dalo vyloženě fandit, nebo proti komu by jste se mohli vymezit. Vzhledem k relativně vysokému hodnocení je to pro mě docela zklamání. 40% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Oproti klasikám jako "Apokalypsa" nebo "Četa" méně známý a bohužel také méně povedený válečný film zabývající se válkou ve Vietnamu. Nudné rasistické a protiválečné kecy pronášené topornými herci se střídají s nudnými, krátkými, namastnými a neslanými akčními scénami, kde ty vykecaný topořáci hrdině umírají. Po právu opomíjený film. ()

Reklama

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Docela zapomenutý válečný film řekl bych. Nikde se o něm nemluví, v televizi ho nedávají. A po shlédnutí už vím proč. Moc se v něm mluví a málo bojuje. Nemá dost realistickou atmosféru. Hlavní postavy jsou prudce nevýrazné a člověk se s nimi nedokáže "sžít". Oceňuji však finále, to bylo hodně drsné a kruté. Příště ale sáhnu raději po Četě. 60% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vietnamská válka je jedním z nejfrekventovanějších témat americké kinematografie a na svém kontě má spoustu slavných, ba legendárních titulů. Hamburger Hill se jim ani zdaleka vyrovnat nemůže, na režisérské židli neseděl nikdo z těch, které masa filmových fanoušků pokládá za záruku kvalitní podívané, a ani mezi herci se neobjevují žádná zvučná jména. Rozpočet nebyl na poměry žánru nijak oslnivý a vůbec nic nedávalo předpoklad, že vznikne víc než tuctový film s profláknutým tématem. První třetina snímku opravdu předvádí jen to, co jsme už mnohokrát viděli. Ale jak se vojáci dostávají stále hlouběji do džungle a především jak pomalu stoupají po stále příkřejším svahu a jak se každou hodinu zvyšuje odpor odhodlaného protivníka, stále zřetelněji se objevují hlavní přednosti filmu. Realističnost a autenticita. Vysílení vojáci, které bombardují kapky tropického lijáku i palba nepřítele, tuny bláta, neschůdnost terénu, kde je vám houby platná těžká technika, krev, pot, špína, strach a zoufalství. Urputnost se střetává s urputností, síla drtí sílu. Zajímavý je ideologický rámec, ve kterém se Hamburger Hill pohybuje. Film má na první pohled protiválečný charakter, když zobrazuje hrůzy války a umírání. Zároveň ale sice nevtíravě, ale zřetelně hraje na city amerického vlastenectví. Armáda je společenství, kde se stírají rasové a třídní rozdíly, tmel, ze kterého vzniká skutečný národ. Zatímco tady se umírá za americké ideály, tam doma se vesele demonstruje, fetuje a smilní. Za naše daně a za naši krev. Celkový dojem: 70 %. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně veliké překvapení. Hamburger Hill není v takovém povědomí filmového diváka jako třeba Četa či Olověná vesta, ale docela zdatně oběma i jiným konkuruje. Velice špinavý look (bojuje se prakticky jen v bahně) dokrášluje nádherný chaos v akčních scénách, kdy občas nevíme kdo na koho vlastně střílí (a občas to neví ani sami vojáci), ale přesně takhle se mi to líbí a líbilo se mi to i v Údolí stínů. Akční scény se průběžně prolévají se scénami s klasickou military konverzací, kam scénárista krásně dokázal zakomponovat realitu oné doby prostřednictvím jedné z postav, vyprávějící, proč se vůbec do Vietnamu vracel. Konec je sice strašně urychlený a nezapamatování hodný, stejně jako všechny herecké výkony, to mi však zážitek ani trošku nezkazilo. PS: Philip Glass ! ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Postavy vo filme boli pomenované po mužoch, ktorí bojovali vo Vietname s Jamesom Carabatsosom. (Smok)
  • Některé z postav hráli skuteční mariňáci, sloužící ve Filipínách. (Hal_Moore)
  • Film sa natáčal na Filipínach, podobne ako aj Četa. (Smok)

Reklama

Reklama