Petr VachlerScénář:
Petr VachlerKamera:
Karel FairaislHudba:
Valerie VachlerováHrají:
Dalimil Klapka, Jan Budař, Josef Polášek, Barbora Seidlová, Andrea Růžičková, Aneta Krejčíková, Robert Jašków, Petr Buchta, Vladimír Javorský (více)Obsahy(1)
Co je smyslem života? Co je láska, humor, strach a smrt? Je všechno jen sen? Kdo jsme a kam směřujeme? Probudíme se, vzpomeneme si? Na tyto a další otázky se snaží nalézt odpověď celovečerní film Petra Vachlera s názvem Tajemství a smysl života. (Falcon)
Za mě asi nejlepší „duchovní, seberozvojový, filozofický“ film, který jsem viděl. Né každému ten film asi sedne, někdo v něm může a bude vidět jen přehlídku „duchovních keců a mouder“, kterým stejně nevěří, což je samozřejmě v pořádku. A je jich tam opravdu hodně, některý byly možná i na mě trochu moc. Ale z filmu si odnáším několik „myšlenek a mouder“, které se budu snažit převést do svého reálného života. A celkový dojem z filmu super, Vizuál a zpracování filmu za mě skvělé, hlavně se podařilo skvěle propojit právě děj/příběh filmu právě s myšlenkami, které chce autor filmu sdělit…. A myslím si, že každý si tam dokáže najít „něco“, co si z filmu odnese do svého života. Takže koho to zajímá, tak bych film doporučil vidět… ()
Česká kinematografia už naozaj stvorila, respektíve vyplodila všeličo, či dokonca všetko možné… ale Vachlerov alternatívny spirituálny veľkofilm je naprostý unikát. Propagácia východnej filozofie / náboženstva a konkrétneho životného štýlu z nich odvodeného, je tu jediný určujúci smer, jediné tajomstvo a zmysel tohoto diela. Ich pretláčanie, zjednodušovanie a svojvoľné kombinovanie najrozličnejších myšlienok je chvíľami až smiešne a viem si predstaviť až iritujúce pre veľkú časť populácie. Ostatne – absolútne rozporuplné hodnotenia na ČSFD to vyjadrujú celkom jasne. Osobne oceňujem zaujímavú formu a suverénnu remeselnú stránku, ako aj pozitívneho ducha a nástojčivé opakovanie toho, že so zmenami musí každý začať sám, u seba, pretože to je jediné funkčné zladenie všetkých protikladov vo vnútri súčasného človeka… Na druhej strane boli tu veci, čo ma srali, viac či menej. Jednak ma vytáčalo to zasadenie do mondénneho sveta vyššej strednej triedy, ktorých problémy vyzerajú tak, ako vyzerali vo filme a potom tvrdiť v súčasnom rozkurvenom svete, že všetko je tak ako má byť, hoci z hľadiska viery v reinkarnáciu absolútne samozrejmé a pochopiteľné, moje nevyvinuté ego veľmi rozhorčuje. Jo a ešte ako že mám čmeliaky rád, tak tohoto lietajúceho multidimenzionálneho mudrlanta by som nakopol. ()
Radšej som mal čučať v kotelni na kotly, než na tento film. Už len ten arogantný názov. Vachler má evidentne dojem, že požral plné kýble múdrosti, ale opak je pravdou. Najotravnejší bol ten čmeliak, ktorý sa nápadne ponášal práve na Vachlera. Úplne zbytočné a povrchné frázy všelijakých osobností a pseudoosobností, ktorých sa na fuckbooku objavujú dennodenne stovky. Na konci sa to dokonca zvrhlo na slniečkársko-kresťanskú žumpu. A na rozdiel od niektorých, ktorí dávajú maximálne hodnotenie a myslia si ako sú duchovne na výši, lebo oni pochopili a ostatní vôbec, si myslím, že tento film sa môže páčiť maximálne ľuďom, ktorí sa na svet dívajú povrchne a naivne. ()
Tajemství Vachlera.....tady se mudruje a mudruje, mudruje Vachler v podobě čmeláka, mudrujou postavy, mudrujou chytré hlavy. Vzniká kakofonie mudrlanství do té míry, že všechno zaniká, jedno překrývá druhé. Čeho je moc , toho je příliš. A přitom je známo, že zkušenost je nepřenositelná a člověk si své tajemství života musí objevit sám. Hvězda za průniky vesmírem. ()
Tento film rozdělí a už i rozdělil lidi do dvou skupin: 1) Ti, co ví, znají, chápou, myslí a snaží se takto žít... 2) Ti, co neví, neznají, nechápou a buď se k tomu postupně dopracují nebo ne a do konce svého života vědět a rozumět nebudou.... Mně osobně se film hodně líbil, protože vím, znám a neustále se učím a snažím zlepšovat. Jen ten čmelák se mi po pravdě moc nelíbil. 😃 Určité scény byly trošku přehnané, ale někdy je to nutné, aby to člověka konečně trklo. ()
- Natáčení začalo již v roce 2012. Od poloviny června roku 2013 pak byly filmovány hrané sekvence na Šumavě. (AnčaRambo)
- Medzi desiatkami inšpirácií, ktorými sa film riadi, patria aj myšlienky z bestsellerov od autorov ako Deepak Chopra ("Metačlovek"), Don Miguel Ruiz ("Štyri dohody"), Lorna Byrne ("Anjeli v mojich vlasoch") alebo Erich von Däniken ("Spomienky na budúcnosť"). (Arsenal83)
- Ve filmu se objevuje kolem 60 respondentů. (Kaleidoskop)