Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (312)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film skutočne treba chápať najmä ako satirickú prehnanú satiru na konzervované jedlá a Zidi s Funesom ani nevedeli, ale určite tušili, aký nadčasový film tvoria. Na frak dostanú aj kritici jedál, majitelia a obsluha reštaurácií a nakoniec televízne relácie. Po dejovej stránke je to miš maš plný logických dier, ale to tak trochu k žánru patrí a tento chaos sa dá brať ako plus. Moment, kedy sa publikum v cirkuse nezasmialo, považujem naopak za najlepší fórik vo filme. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Film s tisícem a jedním odkazem. Film, který vnese poselství do jakékoliv doby. Film u kterého se probudím, uvolním a u kterého dokážu i vypnout - dokonce i usnout. Nesmrtelná komedie, která mi tolikrát pomohla. Vidím v něm víc, než jen obsah. Nahlížím pod povrch, zkoumám ho ze všech stran, znám ho nazpaměť…Nikdy se mi neomrzí. ()

Reklama

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Bohužel většina ne Funésovských ale řekněme francouzských komedií té doby notně zestárla. Nebo možná jsme jen zestárli my. Těžko říct. Možná jako puberťáci jsme byli shovívavější no a taky moc nebyla konkurence. Dneska už je a velká a staré francouzské komedie už neobstojí. Hodnoceno dnešníma očima, jen pár Funésovských komedií je ještě koukatelných. Tahle k nim ale nepatří. Funés není moc vtipný a všichni kolem jsou tak trochu pitomci (ostatně jako ve většině jeho komedií) a celé je to vlastně hrozná nezábavná hovadina. Odpad nedám jen z úcty k Funésovi. Nebo spíš Filipovskému? ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Mimořádně vydařený Funesův film, nadaný scénářem i režií Clauda Zidiho. Je to opravdu komedie o ztřeštěném, ale poctivém podnikatelství, které sice zaslouží nejeden sarkastický štulec, ale současně hájí kvalitu, tradici a francouzský esprit. Tento komik patří k Francii stejně jako Girardotová, Noiret, Joberová, Mauroix, Gabin, Belmondo, Delon. Starý, dobrý zlatý věk francouzského a evropského filmu, u nějž tak trochu uměním byla i lehká Múza. ()

reich 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejlepších filmů s Louis de Funès, který je hvězdně obsazen a zdatně mu sekundují komik Coluche, Julien Guiomar či krásná Švédka Ann Zacharias. Film má klasické gagy a scénky, které upoutají a pobaví. Oblíbená scénka: Duchemin a jeho převleky, rozhovory s řidičem či Margareto, proboha bacha na můj lustr. Právem má tento film tak vysoké hodnocení a rozhodně i já mu dávám pět hvězdiček a celkově ho hodnotím na 90%. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (26)

  • Film sa natáčal v Paríži, Courbevoie, Nemours, Dampierre-en-Yvelines, Ormoy-Villers, Billancourt, Puteaux, Rungis a Senlis (Francúzsko). Obdobie natáčania trvalo od 24. mája do augusta 1976. (Arsenal83)
  • Zhruba v 23. minúte filmu, keď je Charles Duchemin (Louis de Funès) na kontrole vo vidieckej reštaurácii L'Auberge de la Truite a čašník (Pierre Forget) mu donesie jedlo, položí mu tanier s jedlom na iný tanier. V krátkom prestrihu o pár sekúnd neskôr si môžeme všimnúť, že taniere nie sú položené na sebe, ale vedľa seba. Potom keď Duchemin ide odobrať vzorky, tak taniere sú opäť položené na sebe. Jedlo na tanieri sa nedá identifikovať, ale vyzerá ako paradajky. Pár z nich si zoberie ako vzorku a ostatné vyhodí do kvetináča za ním. V ďalšom prestrihu, keď mu spadne lampa do taniera, už má zrazu na tanieri kus pečeného mäsa, ktoré ale predtým na tanieri nebolo. (AxelWers)
  • Název průvodce "Duchemin" je inspirovaný názvem známého gastronomického průvodce "Michelin". (Ganka)

Reklama

Reklama