Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (312)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Původně jsem měl u hodnocení filmu Křidýlko nebo stehýnko průměrné tři hvězdy a v hlavě jen mlhavé vzpomínky na fajn zábavu, proto jsem si film rád zopakoval a dobře jsem udělal! Velmi rád zvedám hodnocení na solidní čtyři hvězdy. Proč? Večer jsme si chtěli pustit doma něco jen jako kulisu. Film nás ale svým humorem, dynamikou a svižností připoutal k obrazovce. My jsme zapomněli na to, co jsme chtěli dělat a jen se celou dobu skvěle bavili. Claude Zidi zkrátka podobné komedie točit umí (Zvíře, Hořčice, série Bažantů apod.) a v kombinaci s Louisem de Funèsem stvořil další výtečný kus. Občas se stává, že u podobných komedií někdy v průběhu dojde tvůrcům dech a jen poslepují zbylé gagy, aby už byl konec. Tady to rozhodně neplatí. Jednoduchý příběh, o autorovi gastronomického průvodce a především o jeho tajných kontrolách v restauracích, drží při sobě, i když je to v podstatě gag za gagem. Všechny gagy jsou totiž skvělé a především výrazová komika Luise de Funèse tomu dodává ty správné grády. Nicméně i zbytek hereckého osazenstva (syn/klaun Coluche, zkušený řidič/baron Raymond Bussières i sympatická Ann Zacharias) stálo za to a nic nepokazilo. Film nám uběhl opravdu svižně a ani chvíli nenudil. Dokonce v něm lze hledat i přesah. Třeba návštěva továrny a průmyslová výroba potravin stála za to. :-) ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Louis de Funés se po infarktu a následné tříleté pauze vrátil ve velkém stylu (dokonce mi tady přijde, že ty zdravotní patálie ani na něm nejsou poznat). Asi můj nejoblíbenější film s velmistrem francouzské komedie, a to si třeba vysoce cením Velkého flámu či Četníků. Navíc si k sobě vybral schopného parťáka - ač s Coluchem nikdy předtím ani potom nespolupracoval, zde jim to spolu klapalo (i když Richard coby pobočník by byl zajímavější). K tomu ještě připočítejte chytlavou Cosmovu hudbu a lahůdku v podobě záverečné scény - dostala mě, i když mi byl koncept již znám. Moc rozdílů mezi Louisovými filmy nedělám, ale zde musím učinit výjimku a dát pět hvězd, které zůstávají i po již pátém shlédnutí (16.8.2009). ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Louis de Funès sa vo filmoch často zameriava na gastronómiu a tu chce obhájiť poctivú francúzsku kuchyňu. Boj proti priemyselnej veľkovýrobe polotovarov bol krutý a dnes už vidíme, že márny. Možno nie je film treskúco vtipný, ale nápadov je tam dosť, len nie sú všetky dokonalé. V závere sa už dopracoval k tomu, o čom chcel byť, čo sa nedá povedať o začiatku, keď som rozmýšľal, či to bude až také blbé. Pri požiadavke na iné pivo som mal pocit, že zle počujem, ale naozaj to tam bolo. –––– Stop! Ještě jednu a obrátím se na odbory. –––– Jídlo je nejedlé s výjimkou neděle, to tam mají zavřeno. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Veľmi veľké a príjemné prekvapenie. Nie som práve najväčším fanúšikom Funèsovho humoru, založeného na prílišnom šaškovaní a prehnaných grimasách (à la Burian), kde všetko ostatné je potlačené do úzadia. Toto ale bolo úplne iné kafé. Funès sa tentokrát vo svojom prejave výrazne krotil (asi čiastočne aj kvôli prekonanému infarktu) a namiesto hlúpeho šaškovania dal prednosť hereckým prostriedkom. Komédia teda nie je postavená na Funèsovej typickej komike, ale viac na výbornom konverzačnom humore, ktorý mi skvele vyhovoval (často som sa nevedel zastaviť v smiechu) a potom na situačnom humore (áno, často poriadne uletenom). Zrejme najlepšia komédia s Funèsom, spolu s Veľkým flámom (1966), ktorý tiež nie je postavený vyslovene na Funèsovom šaškovaní (Funès tam má dokonca výrazne menej priestoru ako obvykle), ale takisto na kvalitnom scenári a inteligentnom humore, podobne ako je to v tomto filme. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z vrcholů komedie s Louisem de Funésem. Samozřejmě s excelentním dabingem Františka Filipovského. Gurmánský komediální zážitek, kterému jiné filmy o gastronomii sahají pouze po kotníky. Jasný plný počet hvězd, protože si nedokáži představit, že by to mohlo být lepší. 85% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (26)

  • Z jídel, která se ve filmu objeví, Louis de Funès (Charles Duchemin) nesnědl prakticky žádné. Protože byl po infarktu, měl nařízenou přísnou dietu, kterou velice zodpovědně dodržoval i během natáčení tohoto filmu. Ve scéně v italské restauraci, kde hlavní hrdinové jedí hovězí steaky Rossini, Funès ve skutečnosti snědl jenom malý kousek chleba namočený v omáčce. Naopak Coluche (Gérard Duchemin) během natáčení této scény spořádal tři tyto obrovské steaky, a poté ještě v zákulisí tři rýžové nákypy. (Michel90)

Reklama

Reklama