Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (155)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Louis DeFunés hraje krále hamižných choleriků Harpagona, Michel Galabru jeho sluhu Jakuba a Claude Gensacová dohazovačku Frosinu. Zdánlivě všechno, jak má být, že? Jenže na posledních třech Louisových filmech je vážně znát, jak překračuje vlastní fyzické možnosti a zatímco v Zelňačcce to odpovídalo figuře a o Četníku a četnicích se nesluší mluvit, Lakomec by byl býval mnohem lepší, kdyby byl natočen o deset let dřív. Člověku se skoro chce zařvat: "Už ho nechte, ať si sedne!" a to není ta správná reakce, jakou by měl ten starý skrblík vzbuzovat. Myslím, že ani zachování fragmentů veršovaného textu a všechny ty výmysly kolem (Uderzovy kresby, text hry na stěnách atd.) nejsou dohromady k ničemu. Tak už ho vážně nechte sednout. 50% ()

Milivoj 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi ze všech filmů co jsem s Funesem viděl líbí asi nejmíň, ale nejsem si jist jestli to není závada na mém přijímači. V podstatě bych se podepsal pod komentář Tosima, teda až na ty koně od Sempého. Autorem koní a výtvarných návrhů vůbec (nejen "odfláknutých" kulis, ale i "výstředních" kostýmů, které se nelíbily Jeanne) je totiž Albert Uderzo, jeden z otců Asterixe. Film je prostě další inscenací Molierovy klasiky, s několika originálními nápady. A - běda tomu - s Jiřím Krampolem v českém znění. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nejvetsi problem filmu je, ze se nejedna o Funesovku, ale o Molierovku, Funes by tam totiz nejradsi furt pobihal a delal kravoviny, jenze jelikoz se drzeli toho, co Molier napsal, museli to prolozit spoustou zbytecnejch dialogu a podle toho to dopadlo. Kdyz je na scene Funes, je vsechno v poradku, porad nekde poskakuje a slinta po penezich, pripadne dela jiny uchylarny, treba pava. A tyhle sceny je starej dobrej Funes, role Harpagona mu skvele sedla a vtipy fungujou. Jenze jakmile neni Funes na place, ostatni postavy vzdycky dlouze neco resi a jen vyjimecne je ta rozmluva kratsi nez nejakejch pet minut. Proste obcas zabava a obcas nuda. Navic ma film docela premrstenou delku, je prilis divadelni a to rozmlouvani s divakem mi lezlo na nervy. Ale na to, ze to je prvni (a posledni) Funesuv rezijni pocin, to zas tak spatny neni. Slabsi 4*. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia moliérovej klasiky. Prvé dialógy síce šuštia papierom a divadelná predloha z nich trčí ako fagot v sláčikovom kvartete. To sa však okamžite zmení, keď sa na scénu dostane Louis de Funes, ktorý prevezme všetku komickú aktivitu a na jeho výkone nie je vôbec vidieť, že má takmer 70 a točí jeden zo svojich posledných filmov. Produkcia, ktorá je kvalitná, originálne vpašovala samotného Moliéra a jeho literárne dielo do kulís filmu. Herci hrajú výborne, veď okrem pár mladých hercov mu sekundujú starí kolegovia Claude Gensac, Michel Galabru, Guy Grosso a Michel Modo zo žandárskej série. So starej klasiky tak vznikla svieža funesovka. Škoda že Funesa už nedaboval František Filipovský lebo Jiří Krampol jeho úrovne nedosahuje aj keď sa dosť snaží. 70% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • Louis de Funes si strašně přál ztvárnit postavu Harpagona. Proto se podílel i na režii a skoro celý film napsal. Bohužel, snímek se nedočkal úspěchu a v kinech naprosto propadl. (Pierre)
  • V úvodu filmu se během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valérem (Hervé Bellon) Valérovi občas pohne paruka. V jednom záběru má ofinu uprostřed, v druhém zase více vpravo. (LaserJet)

Reklama

Reklama