Reklama

Reklama

Lakomec

  • Francie L'Avare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích, natočený podle Moliérovy divadelní hry, s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli. Starý Harpagon (Louis de Funès) je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Kleantovi vybral bohatou vdovu a Elišce namlouvá starce Anselma. Sám si myslí na krásnou a mladou Marianu. Jednoho dne se mu ale z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (158)

Cheeker 

všechny recenze uživatele

Jedna z dalších knih do mé maturitní četby. A musím říct, že kniha byla o něco lepší. Louis de Funés je opravdu dobrý herec, ale prostě pro mě už navždy bude četník ze Saint-Tropéz. Dialogy příliš dlouhé, i když vím, že kniha je stejně dlouhá a scénář je podle knihy. Navíc skoro dvouhodinová stopáž je až moc. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Louis DeFunés hraje krále hamižných choleriků Harpagona, Michel Galabru jeho sluhu Jakuba a Claude Gensacová dohazovačku Frosinu. Zdánlivě všechno, jak má být, že? Jenže na posledních třech Louisových filmech je vážně znát, jak překračuje vlastní fyzické možnosti a zatímco v Zelňačcce to odpovídalo figuře a o Četníku a četnicích se nesluší mluvit, Lakomec by byl býval mnohem lepší, kdyby byl natočen o deset let dřív. Člověku se skoro chce zařvat: "Už ho nechte, ať si sedne!" a to není ta správná reakce, jakou by měl ten starý skrblík vzbuzovat. Myslím, že ani zachování fragmentů veršovaného textu a všechny ty výmysly kolem (Uderzovy kresby, text hry na stěnách atd.) nejsou dohromady k ničemu. Tak už ho vážně nechte sednout. 50% ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Já jsem byl tímto filmem příjemně překvapen a musím říci, že to Louisovi de Funésovi v roli hamižného a lakotného Harpagona velmi slušelo. Krásně si roli užíval, do svého srblictví a laskání s penězi dával tolik lásky, stejně jako nenávisti ke všem lidem, o kterých si myslel, že ho chtějí okrást. A ta nádherná čelenka a paví ocas, když se dvořil Marianně (Anne Caudry), to byla nádhera. Skvěle také zahrál Michel Galabru v roli sluhy a kuchaře Jakuba A Claude Gensac v roli Frosiny, ostatní ale hrají spíše vážněji, zkrátka si to tak neužívají jako Funés. Ale je to zkrátka nádherná komedie, o tom, do jakých krajností může zacházet lakota a touha po majetku. Samozřjmě se závěrem, který otočí vše naruby a skrblík je po zásluze vytrestán. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptácia moliérovej klasiky. Prvé dialógy síce šuštia papierom a divadelná predloha z nich trčí ako fagot v sláčikovom kvartete. To sa však okamžite zmení, keď sa na scénu dostane Louis de Funes, ktorý prevezme všetku komickú aktivitu a na jeho výkone nie je vôbec vidieť, že má takmer 70 a točí jeden zo svojich posledných filmov. Produkcia, ktorá je kvalitná, originálne vpašovala samotného Moliéra a jeho literárne dielo do kulís filmu. Herci hrajú výborne, veď okrem pár mladých hercov mu sekundujú starí kolegovia Claude Gensac, Michel Galabru, Guy Grosso a Michel Modo zo žandárskej série. So starej klasiky tak vznikla svieža funesovka. Škoda že Funesa už nedaboval František Filipovský lebo Jiří Krampol jeho úrovne nedosahuje aj keď sa dosť snaží. 70% ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě mrzí, když čtu v biografiích svých oblíbených herců o jejich divadelních počinech, že jsem je nemohla na jevišti vidět na vlastní oči. Většina má totiž tu špatnou vlastnost, že už nejsou mezi námi. Louis mi to ale svým způsobem splnil, jeho Lakomec je totiž divadlo na plátně. Zklamaná jsem nebyla ani trochu, na rozdíl od většiny jsem totiž vůbec nečekala „typického Funèse“. On sám ovšem zůstal i v klasické hře naprosto svůj. Při scénách s pavím převlekem jsem málem vypelichala. :) „Radil bych úřadům, aby tu věc vyšetřili co nejzávažněji! A jestli mi nepomůžete zpátky k mým penězům, budu žádat spravedlnost a dám zatknout POLICII!“ ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • V úvodu filmu se během rozhovoru Elišky (Claire Dupray) s Valérem (Hervé Bellon) Valérovi občas pohne paruka. V jednom záběru má ofinu uprostřed, v druhém zase více vpravo. (LaserJet)
  • Gabinova dcera pracovala na filmu jako skriptka. (M.B)

Reklama

Reklama