Gérard OuryKamera:
Henri DecaëHudba:
Vladimir CosmaHrají:
Louis de Funès, Suzy Delair, Marcel Dalio, Claude Giraud, Renzo Montagnani, André Falcon, Henri Guybet, Popeck, Miou-Miou, Jacques François, Gérard Darmon (více)Obsahy(3)
Komedie Dobrodružství rabína Jákoba, natočená režisérem Gérardem Ourym, je jedním z mála vynikajících filmů Louise de Funese, který nebyl v našich kinech uveden. Funes si v něm svým typicky žlučovitým způsobem zahrál bohatého francouzského podnikatele, který nemá nic proti cizincům, pokud to nejsou zrovna černoši, Židé nebo Arabové. Nejlépe by asi bylo, aby na světě žili jen samí čistokrevní bílí Francouzi. V nejméně vhodnou chvíli se však dozví, že jeho šofér je Žid a že on sám se zapletl do jakési politicko-teroristické honičky kudrnatých Arabů. Aby unikl svým pronásledovatelům a zachránil si holý život, musí se převléknout za židovského rabína, a sehrát tak hlavní roli na oslavách pařížské židovské obce. A nejen to, musí podstoupit i koupel v kádi plné žvýkačky a sypajících se bonbónů. A tak různé zážitky a dobrodružství postupně otupí hroty jeho „předpojatosti“. (Česká televize)
Taková jednoduše příjemná zábava, která útočí proti rasismu. A to tím, že nikdy nevíš, kdo ti pomůže. Victor Pivert neboli Žluna (opět poskakující Louis de Funés) je hodně xenofobní a nábožensky nepříliš tolerantní. Ale po nehodě se dostává do velmi nebezpečné situace, kdy se musí spojit a Arabem Mohamedem Larbi Slimanem (Claude Giraud), kterého chtějí zabít jeho krajené, aby nemohl ve své vlasti stanout v čele povstání. V čele zabijáků stojí chladnokrevný Farés (Renzo Montagnani), navíc je policisty považován za zabijáka. A tak Žluna se Slimanem nachází útočiště v přestrojení za rabíny v pařížské židovské komunitě, zvláště u Žlunova řidiče Salomona (Henri Guybet). Samozřejmě dochází k řadě nedorozumění, protože komunita očekává příjezd Rabbiho Jacoba (Marcel Dalio) z New Yorku a za nějž je Žluna považován. ()
Smysluplně vybudovaná zápletka a ironická groteska, dělající si šprťouchlata z náboženství a zvlášť k dnešní tématice velmi trefná. Když do toho vtipkuje De Funes, výborně to do sebe zapadá. Jedná z těch méně známějších komedií s De Funesem, která by si zasloužila více pozornosti z jeho filmografie. Škoda, že tam není Filipovského dabing......8/10 ()
Gérard Oury zde zůstává věrný konvenčním principům, narativním a dramaturgickým a vyrobí další Funesův kinohit. I když měl ve stejné době ve francouzském kině Belmondo Muže z Acapulca ä Delon Dva muže ve městě, Funes je s Rabínem opět převálcoval. Nejsem fanoušek tohoto filmu a tak nejzajímavější mi připadá, že Datlovu dceru tu hraje tehdy neznámá Miou-Miou. Objeví se tu ale jen na pár záběrů. Film nesmírně trpí skutečností, že tu není dabing FF. Nahradit Františka Filipovského v dabingu na Funese to je takový dabérský oříšek. Asi není žádným překvapením, že tento se nikdy nepodařilo rozlousknout. A tak v rámci nouze bych ani Krampolův pokus úplně nezatracoval. ()
Tady tu této Funesovky jsem byl trochu zklamán. Byl jsem zklamán z toho, že jsem to viděl ve slovenském dabingu, ale to by nevadilo tak moc, ale vadilo mi to, že Funese mluvil jinší dabér, na to já jsem háklivý. Bez Franty Filipovského je Funes trošku slabší v herectví než s Frantou. Samozřejmě je to nejlepší komik, a s Frantou je to ještě lepší komik, ale Funes opět rozprodal svou kvalitu herectví. Zase z něj sršilo vynikající charisma. Tento film na části stejný, od začátku do konce stejný děj, možná scéna ve žvýkačkové továrně byla nejlepší. Tento film byl jednim z nejhorších s Louisem de Funesem. 4* jsem dal Zelňačce, 3* Četníkovi a mimozemšťanům, jinak dávám vždy 5*, ale teď 4*. 76% ()
No neverím vlastným ušiam, ale ĽUBO GREGOR absolútne prekonal moje očakávania. Zúfalé pokusy sípavého Krampola a podobných imitátorov sa môžu ísť zakopať. A napriek tomu, že už je to trápne, chcem opäť poďakovať neznámemu hrdinovi, ktorý vyrobil "samodělné" DVD s pôvodným formátom obrazu, s pôvodným francúzskym znením aj slovenským dabingom a dokonca (!) aj so slovenskými titulkami. A distribútorom tých odporných DVD shitov od URANIE a DVD EDICE odkazujem úplne natvrdo a bez hanby: NASRAŤ ! (19.7.2009) ()
- Po nakrúcaní Dobrodružstiev rabína Jakoba dostal Louis de Funès (Victor Pivert) svoj prvý infarkt. (Raccoon.city)
- Na letišti policisté komisaři nahlásí, že na toaletě jsou dva židé, kterým oholili vousy a ostříhali vlasy. Použili je totiž Datel (Louis de Funès) se Slimanem (Claude Giraud) jako převleky. V následujících záběrech ale oba dva okradení židé vousy i vlasy mají. (jan.hryz)
- Natáčení začalo koncem března ve studích v Boulogne-Billancourt, později byly pořízeny exteriérové záběry na několika místech v Paříži, mimo jiné i na letišti v Orly, kde se točilo za plného provozu, poslední scény nasnímal Oury v New Yorku v červenci 1973 (tady ale již bez Funèse). (argenson)