André HunebelleKamera:
Marcel GrignonHudba:
Michel MagneHrají:
Jean Marais, Louis de Funès, Mylène Demongeot, Jacques Dynam, Robert Dalban, Marie-Hélène Arnaud, Christian Toma, Michel Duplaix, Andrée Tainsy (více)VOD (1)
Fantomas, záhadný netvor s ocelovou tváří terorizuje Paříž. O jeho skutečné existenci jsou však stále pochybnosti, neboť ho dosud nikdo na vlastní oči nespatřil. Prvním hostem tajuplného Fantomasova paláce se nedobrovolně stane novinář Fandor, který napsal o netvorovi senzační článek. Fantomas potrestá tuto troufalost osobitě: vezme na sebe Fandorovu podobu a spáchá fantastickou loupež. Později si nasadí i masku komisaře Juvea, který se neúspěšně již dlouho snaží Fantomase dopadnout. (Intersonic)
Fantomas je film, který se patrně tak trochu vysmekl z představ producentů, neboť mu nekraluje hrdinný a statečný Jean Marais ale komediant Louis de Funès. Samozřejmě, právě díky spojení romantického hrdiny s celoživotním komediantem se zrodila legenda, pohříchu ovšem nikoli nestárnoucí... Sledovat Fantomase téměř padesát letech od jeho natočení, znamená samozřejmě shovívavě přehlížet dnes už značně dřevně působící efekty a také docela vetchý a naivní děj. Zůstává Funesův bláznivý humor, který je ovšem v každém jeho filmu tak trochu na jedno kopyto, a kromě toho slušná atmosféra, velkoryse působící kamera v širokoúhlém provedení, chytlavý hudební doprovod a obstojné herectví... Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: Mr.Apache ()
Původní románové předlohy jsem nečetla, ale je mi jasné,že to nebyla žádná bláznivá komedie, ale pěkný horor a samý mord. Funés byl jako komisař Juve perfektní a totéž samozřejmě platí i o Jeanu Marais. Fantomas byl geniální zločinec a šílenec. To se ale nevylučuje. Legendární klasika, kterou už trošku nahlodává zub času.Ale mě tenhle příběh pořád baví. ()
Fantomas je legenda v tom pravém slova smyslu. Ať už mám na mysli celou třídilnou sérii, která je úžasně zábavná, nápaditá a skvěle zahraná, nebo samotnou postavu nepolapitelného padoucha, kterou jsem v mládí vždy bezmezně obdivoval za všechny ty super převleky, plány a vynálezy. Jen je mi pokaždé líto chudáka komisaře Juvea, jenž se může přetrhnout a vyvztekat, ale na Fantomase mu vždy ten jeden krůček chybí.)) P.S. Díky moc, pane Filipovský... ()
Tajuplný démon Fantomas, vlastník mnoha navlékacích tváří, se tehdy představil filmovému publiku poprvé a vlekl přitom po své chladnoucí stopě investigativce Fandora i uvolněně křečovitého komisaře Juvea. Pronásledovatelé si evidentně neuvědomovali, jak si s nimi pronásledovaný hraje a nebyli schopni ani pochopit známou pravdu - kdo se směje ďábelským smíchem naposled, ten se směje nejlíp. ()
Příjemně hravá mystická detektivní parodie o zločinci mnoha tváří, jen ne té vlastní. Fantomas (Jean Marais s hlasem Raymonda Pellegriniho) je vskutku troufalý a ješitný zločinec, který si může dovolit vynaložit značné prostředky, aby mohl páchat bizarnější a velkolepější zločiny, i když jsou, jako krádež šperků při přehlídce, konstruované jako past. Je obklopen velkou bandou přisluhovačů a kažou troufalost trestá svým originálním způsobem, že jménem troufalců páchá zločiny. Ale do cesty se mu staví dotěrný novinář Fandor (druhá role dobrého Jeana Maraise) se svojí snoubenkou, novinovou fotografkou Héléne (půvabná Myléne Demongeot), po které zatouží sám Fantomas. Ale žárlivost lady Baltham (Marie-Héléne Arnaud), Fantomasovi partnerky, je dostává na vratkou svobodu. Dalším Fantomasovým protivníkem je poskakující a povykující komisař Juve (dobrý Louis de Funes) se svým pomocníkem Bertrandem (Jacques Dynam). A když se Fantomas rozhodne zbavit se obou protivníků, nastává obrat a velkolepá honička, která končí jak jinak, zmizením zločince. Má to pořádnou dávku tajemna, napětí, ale především jemného až škodolibého humoru, kerý si utahuje z policie. Zábava, která zpříjemní jinak fádní den. Aneb kam může dovést neotřelý důvtip novináře a horlivost trochu zmateného policejního inspektora. ()
- Pred koncom naháňačky s policajtmi Fandor (Jean Marais) kopne Fantomasa zozadu do hlavy, aby stratil kontrolu nad riadením auta. Nasleduje záber auta, rútiaceho sa z vozovky, počas ktorého je možné všimnúť si, že v aute sedí iba šofér-kaskadér. (Hudino)
- V USA vyšiel tento film v dabovanej verzii. Ďalšie pokračovanie Fantomasa ale už bolo uvádzané v pôvodnom znení a nemalo takú publicitu. (Arsenal83)
- Keď Fantomas (Jean Marais) ukazuje masky ľudí, ktorých zabil, nájde sa medzi nimi tvár chlapa, ktorého zabil až v druhom diele. (srbak)