Reklama

Reklama

Diana, princezna z Walesu (1961–1997) byla patrně nejznámější, zcela jistě však nejfotografovanější ženou dvacátého století. Její předčasná smrt po autonehodě v Paříži na konci srpna 1997 šokovala celý svět. Film režiséra Olivera Hirschbiegela zachycuje poslední dva roky života této výjimečné ženy (ve filmu ji představuje Naomi Wattsová), která už v té době žije v odloučení od manžela, prince Charlese. Při jedné návštěvě v nemocnici se Diana seznámí s kardiochirurgem pákistánského původu Hasnatem Khanem (Naveen Andrews), který ji okamžitě zaujme svým klidem a profesionalitou. Překonat „stavovské rozdíly“ není pro lékaře ani princeznu až takový problém. Horší jsou překážky, které přijdou poté, co se z obou stanou milenci. Jakou může mít jejich vztah budoucnost? Diana je v hledáčku bulvárních novinářů, kteří sledují každý její krok – a tudíž i každý krok jejího partnera. Případné manželství s ní by tedy pro Hasnata znamenalo opustit lékařské poslání. Jeho muslimská rodina je ostatně proti sňatku s rozvedenou křesťankou… (Česká televize)

(více)

Videa (12)

Trailer 4

Recenze (213)

mcb 

všechny recenze uživatele

Danielle Steel uvádí "Diana: Spalující vášeň". Oliver Hirschbiegel už nerežíruje brilantního Bruna Ganze, nýbrž topornou Naomi Watts v naprosto podprůměrné televizní epizodě z červené knihovny, která zřejmě cílí na nenáročné ženské divačky a čtenáře bulváru. Životopisné aspekty snímku (v těch je ve filmu necelých pět minut) ustupují hysterické romanci mezi princeznou z Walesu a palestinským lékářem, v níž je první jmenovaná prezentována s mentalitou patnáctiletého dítěte a druhý se nevzmůže na nic jiného, než smutné psí oči a řadu patetických promluv šustících papírem. Podle ohlasů jsem to tak katastrofální nečekal, ale nakonec je to ještě horší. Dramaturgický fail. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že Naomi Watts mi v roli Diany moc neseděla. Marně jsem v ní Dianu hledala a neměla jsem se čeho chytnout. Naomi Watts se určitě snažila lady Di přiblížit, ale pro mě ta snaha vyšla naprázdno. Raději dám přednost nějakému dokumentu. Příběh lady Di je jistě zajímavý, ale tenhle film moc ne. ()

Reklama

lillien odpad!

všechny recenze uživatele

Nejnudnější životopisný film jaký jsem kdy viděla. Roztahaná trapná romance proložená tunami detailních záběrů na Naomi a její dobře nacvičené Dianiny ksichty, které lze jako jediné přičíst filmu k dobru, občas se jí ten výraz opravdu povedl. Nechápu, kdo měl ten dementní nápad roznimrávat skoro dvě hodiny Dianin vztah s jakýmsi nesympatickým pandžábským cigošem, když její přínos lidstvu spočíval především v humorné čtyřhře ve složení: Diana, královský šereda, studený čumák a subík Charles, domina křížená s rottweilerem Camilla a bulimie. Z toho by se nějaký děj dal i vytřískat. Tohle byl ovšem totální propadák. A já blbec se vydržela týrat až do konce, protože jsem se těšila na nějaký ten díl Besipu s Dodim Alfayedem v tunelu. Pozor spoiler! V tunelu taky píču uvidíte. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Musím se ohradit proti zdejším zlým pomluvám, že grafik musel zavařit dva fotošopy, aby se Naomi Watts na plakátě Dianě podobala. Podobná je jí i ve filmu: je také žena a má skoro stejnou barvu vlasů, tak co remcáte? :) Ani srovnání s telenovelou nesedí. Ten snědý felčar není žádný Chosé Charismato, vraždy, hádky, žárlivost a podobná oživení se nekonají a celosvětové lokace jsou tak ubohé, že to vypadá, jako kdyby se natáčelo jen v jedné ulici. Královská rodina je jen decentně zmíněna, na Camille si ovšem scénárista smlsnul. Vyskytuje se asi ve čtyřech replikách. A závěr, který když nemohl být překvapivý, mohl být aspoň explozivně emotivní, aby silný citový zážitek způsobil divákovi krátkou ztrátu paměti a vymazal předchozí děj. Nestalo se. Ani jako pomůcku k žehlení to nelze doporučit. Mohli byste totiž usnout a spálit košili. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Film strieda rozličné žánre. Je fajn vidieť, ako sa po úvode dokáže mierne odľahčiť a z Diany nerobí super ženu a dostáva ju aj do bežných momentov. Keď je Diana na cestách, začne film tlačiť na pílu a nemáte ďaleko od toho, aby ste vyronili slzu. A potom je tu očakávaná rola médií. Akiste závisí od vášho vzťahu k novinárom i bulváru, no uvidíte, že sú momenty, kedy maximálne zasahujú do života človeka. Väčší priestor má romanca s kardiochirurgom Hastanom, ktorého výborne stvárnil Naveen Andrews. Pri tejto romanci je film obsahovo ľahší, no vďaka nej si môžete všímať, že film je zaujímavo natočený po formálnej stránke. Diana bola zaujímavá žena a tento film jej poslúži ku cti. Zobral si síce menší úsek života, no venuje sa mu intenzívnejšie, čím vyznie ako obsahovo i formálne plnší a s výnimkou pomalšieho tempa vybraných scén v prvej polovici pôsobí ako dobrý celok a divákom sa bude pozdávať viac. Nie je to plný životopis, ale na 113 minút zaujme aj neznalcov. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (12)

  • Natáčení probíhalo po dobu 9 týdnů, a to v Chorvatsku, Londýně, Pákistánu a Mozambiku. (jenik71)
  • Tvorcovia vychádzali z archívnych materiálov, dopisov, ktoré Diana písala, konzultácií s odborníkmi a z rozhovorov s osobami, ktoré sa s ňou stretli a ktoré jej boli veľmi blízke. (Zdroj: Bonton)

Reklama

Reklama