Reklama

Reklama

Letadlo plné britských letců se omylem dostane až nad okupovanou Paříž a je sestřeleno. Každý z nich pak požádá o pomoc jednoho civilistu. Malíř pokojů, dirigent opery, krásná blondýnka a odvážná jeptiška se tak setkávají na cestě napříč sladkou Francií, když prchají před německými vojáky. Autem, letadlem, vlakem, pařížskými kanály, dokonce i v sudu. Tohle bude VELKÝ FLÁM! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (393)

juta 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, ale ničím výjimečným, takže úplně nechápu, že je v TOP 200. Ale pár vtipných situací (hlavně na začátku) se tu přeci jen našlo. Cesta, na které nebezpečí ze strany němců číhá na každém kroku není vůbec snadná, ale skupinka lidí, kteří na sebe náhodou narazili udělá cokoliv, ať už to je jakkoliv bláznivý, aby dosáhli svého cíle. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výborná situační komedie, která je tak akorát vtipná (zejména díky Funesovi a Bourvilovi) a tak akorát napínavá. Příběh je typická válečná štrapáce anglických letců unikajících před Němci, ale právě díky výborně zapletenému scénáři a dvěma rozšafným francouzským průvodcům uprchlíků získává tahle road movie velkou šťávu. Takže se člověk zasměje a návdavkem dostane i ten správný španung. Gérard Oury prostě natočil učebnicový příklad toho, jak má taková dobrodružná komedie vypadat. Škoda jen, že je to trochu zdlouhavé. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Určitě je to jeden z nejlepších Funesových filmů. Jenomže i tak ho hodnotím jako průměr. určitě bych přidal taky jednu nebo dvě hvězdičky kdybych k němu cítil nostalgické vzpomínky. Ty ale nemám. Tak hodnotím jako průměr. Herecké výkony jsou velice sympatické, bohužel jsem se u toho moc nenasmál. A to je u komedie přece to nejdůležitější. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nr. 1 ze všech francouzských komedií. Nad Paříží je sestřelen čtyřmotorový bombardér RAF B-17. Osádce se nad okupovaným městem podaří vyskočit padáky, žel každý dopadne do jiné části města. Místem setkání osádky před společným útěkem jsou veřejné lázně. Poznávacím znamením bude pískání šlágru tea for two :-) Frantíci mají dle mého názoru trochu komplex s tím jak válčili a jak se nechali převálcovat. Proto vznikla celá řada komedií, kde wermacht je banda tupounů a chrabří vojáci ( Sedmá rota )či odbojáři jim to tvrdě natřou. Každopádně tohle je klasika a smát se budete od začátku do konce. Just tea for two , And two for tea, Just me for you, And you for me... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mé snad nikoliv filmové dětství, ale spíš dospívání, spoluutvářely francouzské válečné komedie, jako byla Stepující stonožka nebo trilogie o 7. rotě. Měl jsem ty filmy opravdu rád a jejich humor mně kdysi dokonale seděl. Jenže od té doby už přece jen uběhla hezká řádka let a já se někam posunul a kinematografie konec konců taky. Velký flám je možná výkladní skříň určitého druhu lidové situační komedie, ale že by to byla nejlepší francouzská komedie, jak se v některých komentářích dočítám, tak to ani náhodou. V tomhle případě u mě nefunguje ani mrška nostalgie, takže z mého dnešního pohledu jsou to jen tři lepší hvězdičky. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (36)

  • Snímek byl v polovině 80. let znovu zakoupen do československé distribuce, stejně jako další Funésovy komedie. Tehdejší Ústřední půjčovna filmů k němu tehdy vyrobila a rozeslala nové plakáty, ale své obnovené premiéry v kinech se tento film z neznámých důvodů nedočkal. (charles3)
  • Režisér Gérard Oury přiznal, že když Louis de Funès (Lefort) během natáčení improvizoval mimo původní plán, musel smíchy odcházet po čtyřech mimo umístění kamery a dekorací, aby svým smíchem nenarušil vynikající záběry. (Jizni Tlapa)
  • Louis de Funès (Lefort) hraje na piano v Pařížské opeře. Ve skutečnosti, během okupace za druhé světové války, hrál Funès na piano po pařížských barech. (Kulmon)

Reklama

Reklama