Jean GiraultKamera:
Marcel GrignonHudba:
Raymond LefevreHrají:
Louis de Funès, Ferdy Mayne, Martine Kelly, François Leccia, Claude Gensac, Olivier de Funès, Maurice Risch, Jacques Dynam, Dominique Davray, Mario David (více)Obsahy(1)
V komedii Senzační prázdniny se s populárním komikem Louisem de Funesem setkáváme v roli cholerického ředitele střední školy a současně otce dvou synů, z nichž starší mu dělá neustále potíže: propadne z angličtiny, má odjet na prázdniny do Anglie výměnou za mladou Angličanku, pošle však za sebe kamaráda a sám se do anglické dívky zamiluje. Když vše praskne, musí pan ředitel do Anglie vše vysvětlit a urovnat. Jeho cesta však není zdaleka jednoduchá... (oficiální text distributora)
Nestárnoucí letní komedie s mistrem dobré zábavy Louisem de Funesem, která pobaví i po tolika letech od svého natočení. Výborné gagy, výborné excesy, výborná komika, výborná groteska. Cholerické postavy zvládal vždy na výbornou a v podstatě na tom založil svoji komediální kariéru. Jedná se také o třetí snímek, kde si zahrál i Louisův syn Olivier a koho jiného než syna ředitele ztvárněného právě Louisem, kterého pěkně pozlobí. Děj je nenáročný a tak se dá u sledování příjemně odpočinout. ()
Senzační prázdniny komedie na léto s oblíbebým komikem Louis De Funésem, která potěší a díky dabingu nemusíte ani koukat, stačí jen poslouchat. Má to neskutečný spád, malí Francouz je neustále v pohybu a díky gestům a mimice je v pohybu, když nehne ani prstem. Klasický evropský humor-zápletky, zmatek trocha romantiky, špatná anglická kuchyně a skvělá whisky škola repetentů v obleku i v námořnických hadrech. 5 hvězd ()
Komedie plná vtipů na Francouze a Angličany. Oba tyto národy nenávidím, protože nás prodali a dovolili aby začala 2. světová válka. To k tomu sice nepatří a do hodnocení filmu to rozhodně nepromítnu, ale na vysvětlení proč mám narážky na jejich slabosti tak rád to napsat musím. Film se mi líbil, byl nápaditý a plný humoru. Zápletka i příběh měli hlavu a patu. Musím film doporučit každému, kdo se chce pořádně pobavit. A díky letní atmosféře se to vyloženě hodí na dlouhé zimní večery. Plný počet hvězd, bez debaty. ()
Tenhle film mám rád hlavně z první části, když se LdF snaží chytit ty nezvedený děcka, ale jakmile se to dostane na tu svatební část, už mě to tak nebere. Tam mi to přišlo už jen moc na sílu a takový moc absurdní. Ale jinak je to plný skvělých vtipů, vtipů situačních a charakterních, vtipů nehrajících si se slovíčkařením a hláškařením. A proto si taky z těchto komedií moc hlášek nevybavíte, jako z těch dnešních. Tady snad jen Delikátní, delikátní. Papej, synáčku. ale to zase člověk musí vědět, o co v té situaci šlo. Není to zábavné samo o sobě. Zápletka je postavena na klasickém rozporu stáří a mládí a současně dvou odlišných kultur a jejich různém chápání všemožných situací. Například jídlo (ústřice v jogurtu, uzená ryba s pomeranči v cukru a mátovou majonézou, nebo ty různé pudinky jež by našinec nevzal do pusy- třeba játrový pudink). A co se týká srovnání anglického sluhy a francouzské služebné, nemá to chybu. U nás by to nejspíš byla nějaká Anna proletářka nebo Týna z Káji Maříka, kypré mlékem a krví přetékající děvče v dlouhé hnědé sukni, s bílou zástěrou a šátkem na babku, trochu upjatá i upejpavá a trhlá zároveň. Ještě bych měl jednu výhradu, Briti (a tím méně Skotové) neříkají scotch, ale scotish, protože je to urážlivé. To je jako o bývalým Východoněmci říct Dederon nebo Němčák. ()
Senzační prázdniny navodí příjemnou atmosféru hned na začátku svou báječnu znělkou. Jenže tahle příjemná atmosféra je pak narušena jakousi Angličankou, která pohodlné Francouze rozhodí ze svých běžných zvyků. A když potom vidíte Funese na jeho dobrodružné cestě, musí vás napadnout, že prázdniny plné takovéhle akce by vám pěkně rychle utekly... Opět výborný kousek. ()
Photo © StudioCanal

- V tomto snímku si Louis de Funès a Olivier de Funès zahráli role otce a syna. Stejný příbuzenský vztah je mezi nimi i ve skutečnosti. (majky19)
- Jako dekorace pro budovu Bousquierovy školy posloužil zámek Château Gillevoisin nedaleko od Paříže, scény pronásledování nezdárného syna Philippa byly natočeny v Le Havre a dalších destinacích v severní Francii. (argenson)
- Když Charles (Louis De Funés) vystupuje z motorového člunu na plachetnici, má člun postavená opěradla sedadel. Když je pak hozen zpátky do člunu, jsou opěradla sklopená do spací polohy. (Stejšn)