Jean GiraultKamera:
Marcel GrignonHudba:
Raymond LefevreHrají:
Louis de Funès, Ferdy Mayne, Martine Kelly, François Leccia, Claude Gensac, Olivier de Funès, Maurice Risch, Jacques Dynam, Dominique Davray, Mario David (více)Obsahy(1)
V komedii Senzační prázdniny se s populárním komikem Louisem de Funesem setkáváme v roli cholerického ředitele střední školy a současně otce dvou synů, z nichž starší mu dělá neustále potíže: propadne z angličtiny, má odjet na prázdniny do Anglie výměnou za mladou Angličanku, pošle však za sebe kamaráda a sám se do anglické dívky zamiluje. Když vše praskne, musí pan ředitel do Anglie vše vysvětlit a urovnat. Jeho cesta však není zdaleka jednoduchá... (oficiální text distributora)
Klasická francouzská komedie se vším všudy, okořenéna suchým anglickým humorem nádherně podaným Ferdym Maynem. Neskutečně pak na diváka, tedy alespoň na mě působí jedna ze závěrečných scén, kdy Funés s Maynem plovou na sudech v jezeru whisky a Funés si neodpustí poznámku, že na jeho straně je lepší. V ten moment nevím, jestli se mám smát, nebo brečet nad tou obrovskou škodou. Jinak se samozřejmě jenom směju. Celkově to pak vidím na 4 - 5, ale blíž k té pětce, takže 5*. ()
Nejlepší Funésovka. Tentokrát musím ocenit i dabing Jiřího Holého, který mistrně nadaboval Skota McFarrella. Perlí ale i Strýček Jedlička, který libově namluvil 1 z tupých studentů (Mamá, podívej se na toho v karfiolu! To je náš říďa!). Smál jsem se od začátku do konce, řada scén je kultovních (Funés jako borec, který letí na draku a loď si řídí rádiem. Funés pronásledující syna, ale pokaždé narazí na trochu agresivního pána.). Jednoduše paráda, takto má vypadat komedie! ()
Další z těch filmů s de Funèsem, které vlastně vůbec neznám. Bylo to na mě celé takové moc uježděné, pořád se někam jezdilo, pořád se někdo za někým honil. Až moc takové tradiční, až moc klišovité a groteskní, což mi v tomhle případě prostě vadilo. Navíc mě nenadchnul ani dabing, který byl skvělý jen v případě hlavní role. ()
Extrémně přeplácaná komedie. Jeden z dalších hereckých koncertů L. de Funèse s tradičním repertoárem o příhodách jednoho vzteklého šéfa a zároveň panovačného manžela a otce. Tím jsem chtěl (schválně trochu ironicky) upozornit, že většina Funèsovek u mě klesá tím, že je neustále o tom samém. Senzační prázdniny se v něčem podobají komediím á la Pan účetní, zejména nadměrnou ztřeštěností (bláznivé komedie). I tyto komedie mám rád, akorát jsem si teď uvědomil, že zatímco u Pana účetního vznikaly další a další díly, filmy s L. de Funèsem jsou vesměs také o jedné a té samé hlavní postavě a lidech okolo ní, pouze s tím rozdílem, že se odehrávají pokaždé v jiném prostředí (četnická stanice, restaurace, škola, továrna...) ()
Klasický pan Funes s partou oblíbených herců, kteří jsou vidět i v dalších filmech s tímto excelentním komikem. Řada zamotaných situací jen nahrává bezpočtu gagů a veselých situací. O dabingu snad ani netřeba vůbec psát. Pan Filipovský je prostě naprostá mega hvězda. Opět hluboká poklona oběma mistrům. 90 % ()
Photo © Kinowelt Home Entertainment (2011)

- Malý letoun, se kterým Bosquier (Louis de Funès) a MacFarrell (Ferdy Mayne) přistanou na střeše autobusu, je francouzský typ SOCATA MS.880 Rallye. (Foxhound#1)
- Když Charles (Louis De Funés) vystupuje z motorového člunu na plachetnici, má člun postavená opěradla sedadel. Když je pak hozen zpátky do člunu, jsou opěradla sklopená do spací polohy. (Stejšn)
- Existuje několik různě sestříhaných verzí tohoto filmu. Největší rozdíly jsou patrné mezi původní francouzskou verzí a verzí určenou pro anglofonní země. V té se scény s jazykovým nedorozuměním odehrávají zcela jinak. Českému divákovi je především známá anglofonní verze, na níž vznikl český dabing. (me116)