Reklama

Reklama

Láska je láska

  • Švédsko Fucking Åmål (více)
Trailer

Obsahy(1)

Elin a její dospívající kamarádi vyrůstají v malém městě jménem Åmål. Vše tu plyne podle zaběhnutých pravidel až do chvíle, kdy Elin udělá nečekaný krok – jde na nesprávný večírek – a její život nabere nový směr. Najednou se musí rozhodovat mezi dvěma láskami a hlavně se vypořádat s vlastním já. Láska je láska nabízí příběh o touze, radostech i bolestech lásky, komických i dojemných stránkách dospívání – a odvaze vyčnívat z davu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

francis 

všechny recenze uživatele

Bezelstné a okouzlující. Vtipné, vtipné, vtipné. "Mami, proč se koukáš na ty soutěže v televizi?" "No já nevim, je to takový... hraje tam pěkná muzika, občas někdo vyhraje auto..." Taky si dáváte do kakaa aspoň půl sklenice toho prášku a pak už jen kapku mlíka? Pravej severskej film, inteligentní, úspornej a skromnej. Ale o to lepší. Ty holky si zamilujete. ()

ja.rebel 

všechny recenze uživatele

Maloměsto a dvě dívky z nichž každá je naprosto jiná. Jedna se uzavírá do sebe, ve škole se drží stranou, hodně přemýšlí. Možná zoufalý nedostatek kamarádů ji vede k tomu, že si píše deník a právě jemu se svěřuje se svou láskou, která nemá naději dojít naplnění. Každá věta v něm je plná touhy a obdivu.... k NÍ. Na druhé straně dívka, unuděná společností ve které žije, zoufale zabíjející dlouhé večery na večírcích a s klukem ke kterému nic necítí, jen prostě ví, že na rande se chodí a je to cool. Je jedno jestli tu touží dívka po chlapci nebo po dívce. Homosexualita je tu podána bez podbízivosti a lacinosti zvýšit sledovanost filmu. A tak onu obdivovanou, temperamentní a kluky obletovanou holku nešokuje, že se zamilovala do dívky, ale to, že touží být s šedivou myškou, kterou nikdo nepozve na večírek a která nikoho nezajímá. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Občas mám u podobných filmů pocit, že škatulka "příběh ze života" pouze maskuje to, že na filmu nepracovali žádní maskéři, ani osvětlovači a že úlohu kameramana dostal prostě ten, co si z domova přinesl vlastní kameru. Navíc tam, kde jsem čekala začátek a odvíjení hlavní zápletky, byl vlastně konec celého filmu a závěrečné titulky. I tak ale celkem příjemný film. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Možná svým hodnocením budu všemi lesbami ukřižována, ale je jednoduché odůvodnění. Lesby jsou dvojí: 1)prochází to hladce 2) hladce to neprochází. Zde jsme mohli vidět příjemný až nudný snímek o tom, jak to dvoum mladým lesbám vyšlo. Happy end prakticky o ničem. Dokážu, si představit, že mnoho dívek u toho zatlačili slzu a heterosexuálové na to nepochopitelné koukali, ale je to až moc normální, abych z toho byla vyjevená. Přišlo mi to hrozně vtipné. Mnohokrát jsem si posteskla: Joo kdysi.. To je právě to, příjde mi to až moc všední abych z toho byla paf na 4 hvězdičky. Možná však je dobře, že je i "normální" film z pozadí queer vztahů, kde se neprostřílejí hlavy nebo stále neprovozuje sex. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Podle mě přeceňované. To, že je nějaký film ze severské produkce, je nízkorozpočtový a jakoby komorní, automaticky neznamená, že bude mít nějakou výpovědní či jinou hodnotu. Nejen, že nejde nijak do hloubky, ale je tak mělký, že se nestihnete s žádnou z velmi nesympatických postav (a v tom nejvíce vynikaly hlavní hrdinky, kterým bych dala normálně pár facek) ztotožnit (a vůbec nejde o to, jaké jste orientace), ale ani si je oblíbit či je (aspoň v něčem) pochopit. Citové zmatení patřící k pubertě je mnohem lépe vystiženo v jiných filmech, popř. seriálech. Scénář se bortí a nemá (zřejmě) žádoucí účinek, a dialogy jsou prázdné, takže jsem nakonec hrdinkám vůbec jejich "vztah" a cit vůči té druhé nevěřila, a nechápala jsem, odkud přišel. Film navíc nudí, a dívat se na to, jak se rodiče urputně podbízejí své frackovité dceři, je pro mne, vychované k respektu k rodičům (protože to, co předvádí Agnes, není jen taková ta "obyčejná chvilková teen rebelie", to je fakt rozpatlanost nejhrubšího zrna), utrpením. Budu se opakovat, ale opět nechápu většinové hodnocení. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (25)

  • Název filmu vznikl z fráze, kterou si poznamenal režisér Lukas Moodysson na první stránku scénáře. Někdo si všiml, že jako název nezní špatně a nakonec byla použita jako oficiální název. (IQ Tiqe)
  • Agnes (Rebecka Liljeberg) si podřeže žíly, avšak v dalších scénách nejsou rány vidět. (ICTS)
  • V roku 1998 vyšli vo Švédsku správy, že film je tak populárny, že návštevnosťou prekonal aj Titanic (1997). Nebola to pravda, Titanic mal dvakrát väčšiu návštevnosť, ale je pravda, že Fucking Åmål bol ďaleko najsledovanejší švédsky film v tomto roku s celkovým publikom skoro 870 000 divákov v krajine. (Arsenal83)

Související novinky

19. ročník Mezipater se blíží

19. ročník Mezipater se blíží

30.10.2018

19. ročník Mezipater přinese jako každý rok výběr těch nejlepších hraných filmů, dokumentů i kraťasů z queer kinematografie. Festival začíná v Praze od 8. do 15. listopadu. Po jeho skončení se… (více)

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama