Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu sa odohráva v malom ruskom meste, kde po páde socializmu akoby neexistovala žiadna budúcnosť. 16-ročnú Lilyu jej matka zanechá doma a odíde so svojím priateľom do USA. Opustená Lilya sa začne prostituovať a nádej nachádza až keď stretne Andreja. Ten jej sľúbi lepšiu budúcnosť vo Švédsku. Keď však dorazí do vysnívaného kapitalistického sveta, prichádza na to, že jej rytier na bielom koni ju podviedol a v skutočnosti je zapojený do obchodu s bielym mäsom. Tento tragický príbeh mladého života, ktorý nikdy nedostal šancu, je vďaka dokumentaristickému štýlu plný autenticity. Zaoberá sa nielen aktuálnym problémom úpadku mládeže v zlých sociálnych podmienkach, ale aj bezradnosťou adolescentov nechaných napospas krutému svetu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (189)

Fr 

všechny recenze uživatele

LILJA BYLA VŽDY NECHTĚNÉ DÍTĚ A PROTO SE O NÍ JIŽ DÁLE ODMÍTÁM STARAT. TÍMTO JI PŘEDÁVÁM DO PÉČE STÁTNÍCH ORGÁNŮ.... /// Ze života sovětské ,,děvočky“, na kterou maminka (po odjezdu do Ameriky), tak nějak ,,zabudla“. Příběh bez špetky optimismu, (JDI DO MĚSTA, ROZTAHUJ NOHY, VYDĚLEJ PRACHY…) ruská realita opírající se o ten jedinej (ale spolehlivej) nástroj, stavějící na síle depresiva ruskýho sídliště a naivity 16ti letý holky, která nechápe životní realitu a hledá štěstí tam, kde není (a nikdy nebylo). Další z (mnoha) příběhů ze světa, kterej stojí za hovno. Věřím na chvíle, kdy smrt je vysvobozením. Bohužel ŽIVEJ JE ČLOVĚK JENOM MALEJ OKAMŽIK, ALE MRTVEJ CELOU VĚČNOST. Lidi jsou odpad, a tenhle film je hnusnej hlavně tím, že se to opravdu děje. Sami rusové prej říkaj, že narodit se jako Rus, je trest. Přesto se nenechám strhnout Liljiným osudem a fláknu ,,jen“ 3*. Von totiž i příběh ze zkurvenýho života jde natočit líp. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nechápu, proč všichni v Rusku nosej po kapsách lepidlo. 2.) Dostala jsem na výběr: buď sirotčinec nebo ulice. V Rusku! 3.) Chystám se pást (pro změnu ve Švédsku). 4.) Thx za titule ,,divobij“ a ,,kafeid“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelnost příběhu a pasivitu Liljy bych filmu nevytýkal. Zásadní problém je v tom, že ona neví to co divák, sledující film. Ona neví, jak by se z toho zapadákova mohla vyhrabat. Navíc v její situaci by to stejně asi nešlo. Zkuste si žít v takový díře na konci světa, ať pochopíte to zoufalství a beznaděj, nemožnost cokoliv změnit, která dohání lidi k sebevraždě. A když ji přítel chce vzít do Švédska… Kdo z vás na vlastní kůži nebo zprostředkovaně zažil, co je člověk schopnej udělat a čemu je schopnej uvěřit, když je zamilovanej? Pamatujete na ty nádherný scény, kdy byla zamilovaná a aspoň na chvíli naprosto šťastná? Problém filmu je někde jinde. Strašně mi vadily melodramatický scény, který tříštily realističnost příběhu. No a pak ty křídla. Ve snu to bylo OK. Pak ale následovaly další scény, prolínající se s realitou, který už mi přišly strašně samoúčelný až kýčovitý. Kdyby to ve filmu nebylo, tak bych se určitě cítil ještě hůř. Až u tohodle snímku mi opravdu došlo, jak moc nechutný zvěrstvo to sexuální zneužívání je. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Uz dlho som nevidel tak kruty film, ktory by vo mne zanechal niekolko hodin po filme skutocne zly alebo neprijemny pocit z toho, ze toto sa naozaj deje a podobne kruty sposob zivota preziva aj v tejto chvili vela ludi. Reziser Lukas Moodyson natocil skvelu dramu presne vystihujucu kruty zivot bez nadeje, bez ziadnej sance do buducnosti a aj hudba Nathana Larsona to vystihla velmi dobre. Oksana Akinshina, ktora si zahrala Lilju je tiez velmi talentovana herecka a v mensej ulohe sa objavila aj v akcnom BOURNOVOM MYTUSE (2004). Nemam tomuto filmu co vytknut, vobec som nepoznal scenar, takze nevedel som, co sa bude diat a nevadili mi ani tie anjelske kridla. Tym chcel reziser ukazat, ze prave ten maly chlapec bol jediny clovek na svete, ktory ju mal rad, inac nemala nikoho. Skvely film... 19.09.2009 ____ Oksana Akinshina - (Lilja) +++ Artyom Bogucharsky - (Voloďa) +++ Lyubov Agapova - (Liljina matka) +++ Liliya Shinkaryova - (Teta Anna) +++ Elina Benenson - (Nataša) +++ Pavel Ponomaryov - (Andrei) +++ Tomasz Neuman - (Witek) +++ Hudba: Nathan Larson +++ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Lukas Moodysson je tak hyperrealistický, až tomu prestávam veriť, že je to realita. Veď predsa až také svine všetci nie sme, určite by sa našiel niekto, kto by dievčaťu pomohol. Alebo žeby nie? Niektoré osoby nemali dôvod jej ubližovať, z toho mi vychádza, že Moodysson je provokatér, že sa hrá s divákom podobne ako Trier a jeho zámerom nie je ukázať realitu života, ale citovo vydierať diváka. Čo je samozrejme v poriadku, pretože sa mu to úspešne darí. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Tohle je spíš dobrej důkaz toho, že srdcervoucí sociální drama v námětu filmu nezaručuje dechberoucí realizaci na plětně. A promarnit takovou šanci je trestuhodné... Nějakým způsobem mi to přišlo trochu plytký ( nebo jak to říct ). Hlavní hrdinka zvládla svoji roli docela obstojně, ale to ostatní kolem už tolik chvály nezaslouží. Snad jen hudební složka potěšila. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Město, ve kterém Lilja žije se ve skutečnosti jmenuje Paldiski, leží v Estonsku a není daleko od hlavního města Tallinu. (pUnck)
  • Příběh je napsán dle skutečného života Dangoule Rasalaite, která skončila ve Švédsku poté co její matka odjela do Ameriky. Film se drží událostí jejího života opravdu přesně až na jedinou (podstatnou) věc a to je chlapec jménem Volodja, který je do příběhu dopsán. (pUnck)
  • Oksana Akinshina (představitelka hlavní role) se musela s režisérem Lukasem Moodyssonem během natáčení filmu domlouvat přes tlumočníka, protože neuměla anglicky ani švédsky. (pUnck)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama