Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu sa odohráva v malom ruskom meste, kde po páde socializmu akoby neexistovala žiadna budúcnosť. 16-ročnú Lilyu jej matka zanechá doma a odíde so svojím priateľom do USA. Opustená Lilya sa začne prostituovať a nádej nachádza až keď stretne Andreja. Ten jej sľúbi lepšiu budúcnosť vo Švédsku. Keď však dorazí do vysnívaného kapitalistického sveta, prichádza na to, že jej rytier na bielom koni ju podviedol a v skutočnosti je zapojený do obchodu s bielym mäsom. Tento tragický príbeh mladého života, ktorý nikdy nedostal šancu, je vďaka dokumentaristickému štýlu plný autenticity. Zaoberá sa nielen aktuálnym problémom úpadku mládeže v zlých sociálnych podmienkach, ale aj bezradnosťou adolescentov nechaných napospas krutému svetu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (190)

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že ani po rozpadu SSSR se situace v nově vznikajícím "svobodném" státě o moc nezměnila. Příběh o šestnáctileté dívce Lilye je syntézou dramatu, dokumentaristického realismu a téměř lyrické básně. Na jednu stranu je to fajn, ale někdy mi přišlo, že v některých scénách tvůrci sami nevěděli, co z toho si momentálně mají vybrat. Osobně bych možná více ocenila méně patetičnosti (anděl strážný, který nad dívkou bdí a radí jí, zatímco je bezradná) a více naturalismu (v "prostitujících" scénách mohlo být víc syrovosti). I tak se ale jedná o velmi kvalitní snímek, který stojí za to shlédnout už jen z toho důvodu, abychom si uvědomili, jak jsou naše běžné strasti oproti životům jiných směšné... ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Přílišné tlačení na pilu & další film do mé osobní nemilované škatulky "proč se nechává tak hnusně vojebávat a něco s tim proboha neudělá?!" (zde to navíc platí nejen metaforicky). Za zhlédnutí snímek s přimhouřením obou očí stojí (mj. např. díky scéně loučení s matkou), leč zároveň si u něj bohužel nelze nepovšimnout nepěkné předpony "pseudo-", která mu samozřejmě poněkud sráží reputaci... P.S.: Oksana má jeden z nejkrásnějších úsměvů. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Z kaluže do blata. Taká malá sociálna dráma o príliš naivnej dievčine menom Lilja, ktorú vlastná matka nechala samú napospas osudu a tak nemá veľmi na výber. Myslela si, že horšie to už byť nemôže, avšak v tomto prípade risk vôbec nebol ziskom. Ale ono sa ťažko vyberá, keď má človek na výber len zlé možnosti, hoci jedna z nich vyzerala nádejne - až príliš rozprávkovo... Trošku drsný vývoj deju, ale aj takéto príbehy prináša život. Celkovo ma tento film však až tak neoslovil - je len ďalšou výstrahou pred príliš veľkou dôverčivosťou... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky s výhradami... Bezútěšná realita postkomunistického Ruska je vykreslena solidně, ze všeho dýchá patřičná šeď a deprese, stěží najdete důvod k úsměvu a hned od začátku je naprosto jasné, že 16-letou Lilju a jejího o pár let mladšího kamaráda nečeká žádný happyend. Po herecké stránce není co vytknout, zvláště děvče v hlavní roli se vytáhlo sympatickým, věrohodným výkonem. Přesto mi něco chybělo, snad mohl jít scénář hlouběji pod kůži, snad se z tématu dalo vytřískat víc, snad mi chování spousty osob přišlo až nereálné (ikdyž - co já vím o Rusech...). Film stojí za shlédnutí a jistě nejednomu divákovi utkví v hlavě, ale potenciál byl zkrátka větší:-/. 72% ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Ještě jsem neviděla, že by někde bylo řečeno a psáno: "Nechť se režisér rozhodne, zda točit realisticky nebo vizuálně působivě, ale nesmí tyto dva styly kombinovat dohromady." Naopak krutou realitu se podařilo zachytit velmi věrohodně a na zrakové vjemy působící scény jsou zase skvělým prostředkem k vyjádření rozličných emocí. Předvídatelnost příběhu je nemalá a hlavní hrdinka také moc rozumu nepobrala. Na druhou stranu opuštěná šestnáctiletá holka kdesi v zapadákově se zcela logicky chytá každé naděje, která se jí může naskytnout. Obvzláště doporučuji mnoha vysokoškolským studentům a dalším, kteří jsou utopeni v moři možností a netuší, co se svým životem. Naopak pociťujete-li u sebe počínající feminismus, raději se nedívejte, neboť s takovýmto naturelem byste si z filmu rovněž mohli odnést, že není nic odpudivějšího než pohled na souložícího muže. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Peníze, které můžeme vidět ve filmu jsou estonské koruny. (pUnck)
  • Oksana Akinshina (představitelka hlavní role) se musela s režisérem Lukasem Moodyssonem během natáčení filmu domlouvat přes tlumočníka, protože neuměla anglicky ani švédsky. (pUnck)
  • Asistentka režie, Alexandra Dahlström (známá z jiného filmu režiséra Lukase Moodyssona, LÁSKA JE LÁSKA) si ve filmu zahrála také. Můžeme jí vidět na balkóně, když Lilja škrabe do lavičky nápis "Lilja 4-ever". (pUnck)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama