Reklama

Reklama

Bláznivý

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Po bitce se spolužákem, která končí padesáti stehy na hlavě, je Lyle Jensen odeslán na soukromou psychiatrickou kliniku pro mladistvé. Jeho návaly vzteku a agrese se začínají vymykat kontrole. V ústavu potkává zajímavou sbírku lidí: maniodepresivního Chada, nočními můrami sžíranou Tracy se sklony k sebezohavování, násilnického Mikea a zneužívaného Kennyho. Všichni jsou ztraceni v době plné nepochopení a neochoty naslouchat. Pokud si sami uvědomí užitečnost své existence, mají vyhráno. V hlavní roli uvidíme nadějnou hollywoodskou hvězdičku Josepha Gordona – Levitta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (67)

Defaultovna 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostredia psychiatrického ústavu majú vlastné špecifiká, pravidlá a klišé. Príbeh agresívneho traumatizovaného mladíka, neuvedomujúceho si hĺbku vlastnej poruchy, obsahoval takmer všetky z nich, no poväčšine sa s nimi vysporadúval celkom slušne. Ono je ale dosť náročné aj pre mňa sympatizovať s postavami mladých ľudí, ktorí, hoci trpia duševnými poruchami, s úplne pokojným svedomím ničia zariadenie, autority ignorujú s absolútnym prehľadom, a ich slovník je z 99,9% tvorený stokrát omieľaným "fuckin' fucker's fuck". Filmu to (pre mňa osobne) dodáva pocit antipatie voči postavám, a naopak, uberá na uveriteľnosti. Ak všetky psychiatrické zariadenia v amerike fungujú na tomto princípe, čudujem sa, že odtiaľ dokážu vyjsť aj iné stvorenia ako cynické zjazvené deti s plnými ústami životných múdrostí a nadávok. Zachránila to atmosféra a vynikajúce herecké výkony mladých pacientov. 7/10 *. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Viem si predstaviť, že pár ľudí môže unudiť sledovanie a analyzovanie depkoidno-manicko-schizoidných pacientov počas liečby. Mňa však ľudská psychika a myseľ fascinovali odjakživa a to nielen na plátne. To, že "Manic" je film ľudský a realistický sa mi páčilo najviac. Menej neurotickej kamery a bola by som spokojnejšia. ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Manic je sugestivní, výtečně zahraný snímek o křižovatce v životech pár chovanců psychiatrického zařízení pro mladistvé. Být ve Varech, klidně mohl být tím fesťákovým zážitkem roku. Lyla sem přivedl výbuch vražedného násilí a skupinová terapie nikam nevede... Linii naděje v příběhu představuje křehký cit mezi Lylem a Tracy, Romeem a Julií za hranou normálnosti - a Joea Gordon-Lewitta si tímto přidávám do desítky místo oblíbence, který má fanoušků dost. Ten hubenej kluk s posměšnýma očima je herec od Boha a těším se na něj jako na zloducha v novém Batmanovi. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Velmi realisticky natočené drama o pár mladých lidech, kteří se dostali na jedno místo, aby se alespoň trochu vykřesali z těch ran, které jim přinesly různé životní okolnosti. Jsem o to víc zoufalejší a bezmocnější, protože je jasné, že takových mladých lidí jsou dnes mraky a v mnoha případech ta míra pomoci je minimální a někdy i ze strany mladých nechtěná. Ani na moment bych nechtěla být v situaci psychoterapeuta, který měl tuhle skupinu na starost. Ne jen, že to musí být neskutečně vyčerpávající, ale ani si nedovedu představit, že by pak přišel domů, uzamkl to ve své mysli a ani by nevzdechnul. Já osobně bych na jeho místě byla pak sama zralá na nějaké léčení. Atmosféra byla skličující od začátku až do výborně vypointovaného konce a nebýt té neustále sině kmitající kamery, která mě ty nervy drásala navíc, tak jdu výš. Vynikající herecké herecké výkony a výborný, silně aktuální film. "Co dává tvému životu smysl?" ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Všichni máme velkou touhu žít, ale nikdo pořádně nevíme jak - a Lyle, Tracy, Kenny a Chad v tom tápou ještě mnohem, mnohem víc, proto ta nejistota i určitá provinilost, kterou čteme v jejich očích a která se společně se strachem ze života odráží v každé z výborně zahraných postav natolik, že nervní kamera byla mnohdy navíc a dost rušila. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Van Goghův obraz "Havrani nad obilným polem", probíraný v léčebně, byl namalován v Amsterdamu. Tedy tam, kam se Lyle (Joseph Gordon-Levitt) snaží utéci. (montana_cz)
  • Film byl natočen na digitální videokameru Sony PD150. (HellFire)
  • Většina komparsistů ve filmu byla opravdovými pacienty ústavu léčícími se z depresí. (montana_cz)

Reklama

Reklama